Judecatoarea Claudia Cipariu, de la Tribunalul Bucuresti, a fost exclusa miercuri din magistratura in urma constatarii de catre CSM a abaterii disciplinare constand in intarzieri in redactarea a 53 de hotarari judecatoresti, dintre care unele cu o durata mai mare de doi ani, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al CSM, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului a admis actiunea formulata de Inspectia Judiciara impotriva judecatoarei Cipariu.

'Acesteia i-a fost aplicata sanctiunea excluderii din magistratura, retinandu-se in sarcina sa comiterea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. h) teza a II-a din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, constand in 'intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, din motive imputabile. S-a constatat ca doamna judecator a inregistrat intarzieri in redactarea a 53 de hotarari judecatoresti, dintre care unele cu o durata mai mare de doi ani', se arata in comunicat.

Conduita adoptata de catre judecatoarea care activeaza in materie penala in cadrul Sectiei I Penala a Tribunalului Bucuresti are consecinte, sustine CSM, asupra dreptului recunoscut partilor de a beneficia de solutionarea cauzei intr-un termen rezonabil, dar poate determina si constatarea intervenirii prescriptiei raspunderii penale pentru faptele retinute in sarcina inculpatilor din acele dosare, ceea ce face ca scopul procesului penal sa nu fie atins.

'Instanta disciplinara a mai avut in vedere la stabilirea sanctiunii si faptul ca doamna judecator nu se afla la prima abatere disciplinara, fiind in trecut sanctionata cu avertisment pentru savarsirea aceluiasi tip de abateri - efectuarea cu intarziere a lucrarilor din motive imputabile', precizeaza CSM.

Hotararea sectiei va fi redactata si publicata pe site-ul Consiliului in termen de 20 de zile de la pronuntare, care poate fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie