Un numar de 16 persoane din cele 45 audiate de politistii din Alba, in urma perchezitiilor care au vizat exploatarea ilegala de aur din galerii miniere si halde din zona Rosia Montana, au fost retinute pentru 24 de ore, intre acestea fiind si un nepot al edilului din Rosia Montana, informeaza Mediafax.

Purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Alba, Luminita Prodan, a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax, ca 16 persoane au fost retinute, din cele 45 audiate, marti seara, in dosarul privind exploatarea ilegala de aur din galerii miniere si halde din zona Rosia Montana.

Prodan a spus ca ancheta in acest dosar este continuata de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Alba, care urmeaza sa inainteze instantei, miercuri, propuneri de arestare preventiva pentru cei 16 suspecti.

Potrivit sursei citate, politistii incearca sa gaseasca si sa ridice cu mandat pentru audieri alte trei persoane suspectate in acest caz, care nu au fost gasite in urma perchezitiilor de marti.

Surse judiciare au declarat, corespondentului Mediafax, ca printre persoanele retinute se afla si unul dintre nepotii primarului din Rosia Montana, Eugen Furdui (PNL).

De asemenea, potrivit acelorasi surse, consilierul judetean Marin Cenuse (PMP) si un alt nepot al primarului din Rosia Montana, care au fost si ei audiati marti seara, nu au fost retinuti.

Politistii au facut, marti dimineata, 64 de perchezitii in Alba, Cluj, Bihor si Mures, la persoane banuite de evaziune fiscala, executarea de activitati miniere fara permis sau licenta, furt si spalare de bani si care ar fi exploatat, fara autorizatie, zacamant aurifer din galerii miniere sau halde aflate in conservare din Muntii Apuseni, prejudiciul in acest caz depasind 600.000 de lei.

Astfel, in judetul Alba au avut loc 59 de perchezitii, in Mures - trei si cate una in Bihor si Cluj.

Conform sursei citate, anchetatorii au stabilit ca, in perioada 2013-2015, 48 de persoane ar fi exploatat, fara autorizatie, zacamant aurifer din galerii miniere sau halde aflate in conservare din Muntii Apuseni.