Peste 40 de persoane, intre care un consilier judetean PMP din Alba, doi nepoti ai primarului liberal din Rosia Montana si un lider al romilor din Apuseni, sunt audiate, marti seara, in urma perchezitiilor privind exploatarea ilegala de aur din galerii miniere si halde din zona Rosia Montana, informeaza Mediafax.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ) Alba, Luminita Prodan, a declarat, marti, ca un numar de 45 de persoane au fost ridicate si duse pentru audieri la Alba Iulia in urma unor perchezitii facute, marti dimineata, in mai multe localitati din Muntii Apuseni la persoane suspectate de executarea de activitati miniere fara drept.

Prodan a spus ca alte trei persoane nu au fost gasite de politisti si sunt date in urmarire, iar, la ora transmiterii acestei stiri, suspectii ridicati cu mandate de aducere sunt audiati la sediul IPJ Alba.

Luminita Prodan a explicat ca, in urma perchezitiilor, politistii au ridicat de la domiciliile suspectilor ustensile folosite in extragerea aurului, detectoare de metale, dar si cantitatea de peste 1,5 kilograme de aur.

"In urma perchezitiilor, au fost ridicate, in vederea continuarii cercetarilor, peste 8.000 de euro, 16.000 de lei, inscrisuri, documente din care rezulta comercializarea ilegala a 4.969 grame de aur, alte documente de evidenta si contabile, unelte si instalatii folosite pentru extragerea aurului, 480 de kilograme de nisip aurifer si aur. De asemenea, au fost ridicate si o arma neletala, detinuta in mod ilegal, aproape doua kilograme de geluri explozive sau dinamita, din categoria explozivilor civili, capse detonatoare electrice, detectoare de metale si diverse scule folosite in activitatea infractionala", a mai spus Luminita Prodan.

Potrivit sursei citate, suspectii cautau aurul in fostele galerii miniere sau in haldele de steril si dupa ce il extrageau il vindeau prin magazine de bijuterii sau case de amanet.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca printre suspectii ridicati pentru audieri in acest dosar se afla si consilierul judetean Marin Cenuse (PMP), un om de afaceri din Campeni, doi dintre nepotii primarului din Rosia Montana, Eugen Furdui (PNL), dar si unul dintre liderii romilor din Muntii Apuseni.

Politistii au facut, marti dimineata, 64 de perchezitii in Alba, Cluj, Bihor si Mures, la persoane banuite de evaziune fiscala, executarea de activitati miniere fara permis sau licenta, furt si spalare de bani si care ar fi exploatat, fara autorizatie, zacamant aurifer din galerii miniere sau halde aflate in conservare din Muntii Apuseni, prejudiciul in acest caz depasind 600.000 de lei.

Astfel, in judetul Alba au avut loc 59 de perchezitii, in Mures - trei si cate una in Bihor si Cluj.

Conform sursei citate, anchetatorii au stabilit ca, in perioada 2013 - 2015, 48 de persoane ar fi exploatat, fara autorizatie, zacamant aurifer din galerii miniere sau halde aflate in conservare din Muntii Apuseni.

In fapt, din cercetari a reiesit ca suspectii ar fi sustras, prelucrat si comercializat produse aurifere, introducandu-le fara forme legale in circuitul economic sau plasandu-le la case de amanet sub forma unor garantii, fara returnarea sumelor de bani imprumutate.

Prejudiciul cauzat in acest caz este estimat la peste 600.000 de lei.