Optsprezece studenti din cei 94 care fusesera admisi in urma unor mariri nejustificate ale punctajelor se regasesc si pe lista finala de la UMF Iasi, intocmita dupa reevaluarea dosarelor, iar in cazul altor 38 de studenti vor fi deschise procese intrucat au reusit deja sa se inmatriculeze, transmite Mediafax.

Reprezentantii Universitatii de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi au precizat ca, in urma compararii listelor de studenti obtinute dupa reevaluare cu cele initiale, exista 18 studenti ale caror punctaje au fost initial modificate "din pix" si care se regasesc si pe listele finale.

De asemenea, universitatea va deschide procese civile, in contencios administrativ, impotriva a 38 de studenti care au fost inmatriculati dupa mariri nejustificate ale punctajelor si care au apucat sa se inmatriculeze inainte sa fie sistat procesul de admitere, iar dupa evaluare nu se regasesc pe listele finale.

"Cei 94 nu reusisera cu totii sa se inmatriculeze, acesta este marele merit al opririi la timp al admiterii. O evaluare preliminara trimisa organelor in drept arata ca circa 18 dosare au trecut si a doua oara evaluarea, fiecare nume va fi urmarit", au declarat surse din UMF Iasi pentru Mediafax.

Conducerea Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Grigore T. Popa" din Iasi a finalizat, luni, reevaluarea celor 951 de dosare depuse de studenti straini pe locurile cu plata in valuta si a publicat pe site-ul institutiei de invatamant superior noua lista cu studentii care pot sa se inscrie pana in 2 decembrie.

"S-a incheiat reevaluarea dosarelor, s-a realizat noua clasificare, s-au facut noile liste, au fost validate in Senatul Universitatii, in seara aceasta (luni seara - n.r.) apar pe site. S-a declarat limita minima a punctajelor a celor admisi in functie de cifra de scolarizare. Nu am facut inca o comparatie cu privire la cele 94 de dosare sa vedem care au ramas si dupa reevaluare pe liste, dupa ce o vom realiza o sa o predam si organelor in drept", afirma Dragos Pieptu, fostul rector al UMF Iasi, in sedinta Senatului institutiei.

De asemenea, in sedinta s-a stabilit ca noul ordonator de credite, care va conduce universitatea pana la urmatoarele alegeri, sa fie chirurgul Stefan Georgescu, acesta candidand la ultimele alegeri, din 2012, impotriva lui Vasile Astarastoae.

"Este o propunere care va fi trimisa ministerului (Ministerul Educatiei - n.r.) si care va decide. Va trebuie sa ne concentram in perioada urmatoare sa organizam alegerile pentru organele de conducere. Organizarea lor trebuie anticipata si facuta in conditii cat mai transparente cu putinta ca sa dispara tot felul de banuieli si semne de intrebare, care n-au facut bine niciodata nimanui sau universitatii", declara Stefan Georgescu.

Pe de alta parte, conducerea UMF Iasi anunta ca va declansa procese civile in contencios in cazul studentilor care se regaseau pe lista celor 94, care au fost admisi dupa mariri nejustificate, daca acestia s-au inscris deja in noul an universitar.

Reprezentantii universitatii iesene vor ataca in contencios legalitatea inscrierilor.

"Universitatea va declansa procesele civile in contencios pentru anularea acestui act adminsitrativ pentru ca ei sunt intrati prin vicierea procesului de admitere. Vor fi studenti si vor putea urma cursurile, justitia va hotari daca aceasta inmatriculare este corecta sau nu. Ei vor fi informati si fiecare va decide, daca sa fie sau nu studenti", declara Gabriel Dimofte, presedintele Senatului UMF Iasi.

El preciza ca sanctiunile in cazul celor care au modificat dosarele de admitere vor fi stabilite de Comisia de disciplina a universitatii, care ancheteaza acum cazul.

"Am fost prinsi nepregatiti in fata unei persoane, a unei structuri, a unei retele, nu stim ce sunt, dar cu siguranta nu este o persoana, care a facut o frauda de proportii. Anul acesta a fost concurenta foarte mare si probabil ca fiind mai dificila intrarea au inceput sa functioneze si alte mecanisme de a putea accede la aceasta denumire de student la UMF Iasi", adauga Gabriel Dimofte, care preciza ca santiunile pot ajunge pana la desfacerea contractului de munca.

Aflat, joia trecuta, la Iasi, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, preciza ca, pe linie administrativa, atat ancheta interna a UMF "Grigore T. Popa" din Iasi, cat si cea a Corpului de Control al ministrului indica faptul ca in spatele modificarii punctajelor studentilor straini s-ar afla personalul administrativ.

"Erori? Pana ieri (miercuri - n.r.), cand am primit raportul preliminar al Corpului de Control, da, se justifica termenul de ᅡeroriᅡ. In momentul de fata, din pacate, schimbarea calificativului pentru 94 de studenti nu mai poate fi denumita ᅡeroareᅡ, ci este de-a dreptul o frauda. Aceste fraude, cel putin preliminar, s-au situat la nivel administrativ prin schimbarea punctajelor de catre persoane din aparatul administrativ", declara, joi, Sorin Cimpeanu.

Tot atunci, procurorii DNA au facut perchezitii la UMF Iasi, de unde au ridicat mai multe documente.

Miercurea trecuta, rectorul UMF ¬Grigore T. Popa", Dragos Pieptu, anunta ca demisioneaza de la conducerea institutiei de invatamant superior, ca urmare a situatiei create de retragerea unei liste oficiale cu 45 de studenti marocani care initial fusesera admisi la universitate.

"Mi-am depus deja demisia, noul rector va fi decis de catre Senatul de luni al universitatii. Toate dosarele (n.r. - depuse la locurile cu taxa in valuta la limba romana, engleza si franceza) vor fi reevaluate pana luni, 26 octombrie. Este vorba de 951 de dosare", declara Dragos Pieptu.

Secretarul sef al UMF Iasi, Gabriela Cuciureanu, careia i-a fost suspendat contractul de munca, a respins, intr-o declaratie acordata corespondentului MEDIAFAX, acuzatiile de frauda care au fost aduse "personalului administrativ" in urma actiunii Corpului de Control al ministrului Educatiei. Cuciureanu spunea ca a fost "inlaturata", ca i s-a "interzis accesul in universitate" si ca se incearca sa fie scoasa "tap ispasitor".

Cazul de la UMF Iasi a intrat in atentia presei si a opiniei publice dupa ce, potrivit site-ului de stiri Le360.ma, ambasadoarea Romaniei in Maroc, Simona Mariana Ioan, a fost convocata la Ministerul marocan de Externe, pentru a da explicatii privind retragerea unei liste oficiale cu 45 de studenti marocani, inscrisi in primul an la Facultatea de Medicina din Iasi.

Cei 45 de studenti marocani figurau initial ca inscrisi in primul an la Facultatea de Medicina din Iasi, dar numele lor au fost ulterior sterse, fara nicio explicatie.