Jurnalista Sorina Matei a publicat pe pagina de Facebook informatia potrivit careia "bomba din ordonanta lui Victor Ponta, aprobata de CSAT, sub conducerea presedintelui Klaus Iohannis este aceea ca toata activitatea SPP a devenit secret de stat". Jurnalista sustine ca legea secretiza in forma veche doar activitatea operativa a serviciului, dar ca dupa modificarile aduse este secretizata intreaga activitatea a serviciului. "Asadar, tot ce tine de SPP, demnitari, absolut tot ce tine de institutie, a intrat în regimul SECRET DE STAT", noteaza Sorina Matei.

Jurnalista sustine ca are cunostinta "de cel putin 2 cazuri de coruptie în care SPP a refuzat practic să transmită informatii organelor de cercetare penală din diferite motive date privind demnitarii cărora le asigură protecția conform legii".

In opinia jurnalistei, de la intrarea în vigoare a ordonanței, adică de pe 21 Octombrie 2015 când a fost publicată în Monitorul Oficial, "nu se mai poate cere practic nimic pentru că totul este SECRET DE STAT."

Potrivit noului Cod Penal, informatiile secrete de stat sunt informatii clasificate iar divulgarea fără drept a unor informatii secrete de stat se pedepsește cu închisorea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Potrivit legii, SPP este organ de stat cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale, specializat în asigurarea protecţiei demnitarilor romani, a demnitarilor străini pe timpul şederii lor în România, a familiilor acestora, în limitele competenţelor legale, precum şi în asigurarea pazei sediilor de lucru şi a reşedinţelor acestora.

Ordonanta data de Victor Ponta a starnit initial controverse din alt motiv, si anume largea categoria persoanelor care pot beneficia de protectia SPP.

Ordonanta de Urgenta care prevede ca SPP va putea asigura protectie si in cazul unor demnitari si fosti demnitari, inclusiv presedinti ai partidelor parlamentare, la cererea acestora si cu aprobarea CSAT, a fost publicata joi in Monitorul Oficial.

Ordonanta a fost aprobata in sedinta de guvern din 14 octombrie si, potrivit legii, intra in vigoare din momentul in care este publicata in Monitorul Oficial, respectiv in 22 octombrie, astfel incat nu are implicatii in cazul politistului din coloana lui Gabriel Oprea care a decedat marti seara, dupa ce a cazut cu motocicleta intr-o groapa.

Incepand de joi, insa, daca un fost ministru sau un lider de partid va dori, va putea beneficia de protectia SPP. Nu este clar care a fost urgenta ca SPP sa se ocupe de protectia unor demnitari.

Pana acum, puteau beneficia de protectia SPP doar anumiti fosti demnitari. Fostii presedinti beneficiaza de protectie pe toata durata vietii, fostii premieri timp de doi ani, iar fostii presedinti ai Camerei Deputatilor si Senatului timp de un an.

Contra cost si cu aprobarea CSAT, Serviciul de Protectie si Paza poate asigura protectie unor demnitari si fosti demnitari, altii decat cei stabiliti prin hotarare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.