Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor pentru intervalul 26 octombrie - 8 noiembrie 2015, care vizeaza toate regiunile tarii: Banat, Crisana, Transilvania, Maramures, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, precum si zona montana. Potrivit estimarii publicate de ANM, pana la sfarsitul lunii octombrie vremea va fi in general normala din punct de vedere termic, in majoritatea regiunilor tarii. In ultima luna de toamna, insa, vremea se va raci treptat, astfel ca in a doua parte a intervalului ar putea deveni chiar usor mai rece decat in mod obisnuit la acea data, anunta Mediafax.

In Bucuresti, temperaturile vor scadea treptat de la o zi la alta, cele mai racoroase zile ale intervalului fiind asteptate la sfarsitul lunii octombrie, precum si in jurul datei de 8 noiembrie.

Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

Banat

In primele 4 zile ale intervalului regimul termic va fi relativ constant si caracterizat de valori maxime de temperatura cuprinse intre 13 si 17 grade si minime intre 1 si 8 grade. Din data de 30 octobrie vremea se va raci treptat, iar la finalul celei de a doua saptamani temperaturile vor putea cobori sub mediile climatologice specifice perioadei. Mediile maximelor vor scadea cu aproximativ 5 grade pana la finalul intervalului de prognoza, iar mediile minimelor vor fi intre 2 si 4 grade.

Probabilitatea pentru ploi slabe si pe arii restranse va fi in crestere dupa data de 3 noiembrie. Vor fi conditii de ceata, iar la sfarsitul lunii octombrie si in luna noiembrie si de bruma.

Crisana

Pana la sfarsitul lunii octombrie vremea va fi in general normala din punct de vedere termic, cu medii ale valorilor maxime in jurul a 16 grade, iar ale valorilor minime de 3...5 grade. In ultima luna de toamna vremea se va raci treptat, astfel ca intre 3 si 8 noiembrie ar putea deveni chiar usor mai rece decat in mod obisnuit la acea data, cu medii ale maximelor, pe intreaga regiune, in jur de 11 grade si minime de 2...3 grade.

Din data de 4 noiembrie probabilitatea pentru ploi slabe si trecatoare va fi tot mai mare. Vor fi conditii de ceata, iar la sfarsitul lunii octombrie si in luna noiembrie si de bruma.

Transilvania

In ultimele zile ale lunii octombrie si la inceputul lunii noiembrie temperaturile nu vor avea variatii semnificative si se vor stiua in apropierea mediilor climatologice specifice prioadei. Media valorilor diurne va fi intre 11 si 14 grade. In intervalul urmator, trendul general va fi de racire treptata, astfel ca din data de 5 noiembrie media maximelor nu va mai depasi 10 grade, iar vremea va deveni usor mai rece decat in mod obisnuit. Media regionala a minimelor va mai trece de 2 grade doar in primele doua zile ale intervalului, iar intre 1 si 5 noiembrie chiar va cobori sub pragul de inghet.

Conditile de ploaie slaba vor fi mai mari incepand cu data de 4 noiembrie. Probabilitatea de ceata si de bruma va fi mai mare in zonele depresionare.

Maramures

Pana la finalul lunii octombrie media maximelor termice va fi de peste 14 grade, apoi va scadea, iar din data de 6 noiembrie nu va mai depasi 10 grade. Media minimelor nocturne regionale va avea oscilatii intre 4...5 grade in prima noapte si in jur de 0 grade intre 1 si 4 noiembrie.

Probabilitatea pentru ploi slabe va creste din data de 4 noiembrie. Mai ales dimineata si noaptea vor fi conditii de ceata si de bruma.

Moldova

La inceputul intervalului media maximelor va fi de 14 grade, iar a minimelor de 4...5 grade, apoi va fi, in general, in scadere, astfel ca pe intreaga perioada de prognoza maximele vor avea in medie intre 9 si 13 grade, iar minimele intre -1 si 3 grade.

Probabilitatea pentru ploi slabe si pe arii restranse va fi mai mare in ultimele zile ale intervalului de prognoza. Vor fi conditii de ceata si, mai ales in nordul regiunii si in zona subcarpatica, si de bruma.

Dobrogea

Cea mai calda zi din intreg intervalul de prognoza ar putea fi 26 octombrie, cu o medie a maximelor termice in jurul a 15 grade, apoi temperaturile vor scadea usor si treptat, iar cele mai mici valori se vor atinge la sfarsitul lunii octombrie si la inceputul lunii noiembrie, cand media maximelor va fi de 10 grade si va caracteriza o vreme usor mai rece decat in mod obisnuit la acea data. Media valorilor minime nocturne va depasi 4 grade in aproape fiecare zi, iar cel mai racoare va fi intre 1 si 3 noiembrie cand media va fi in jur de 3 grade.

Conditii pentru ploi slabe, izolate, vor fi din data de 30 octombrie. Probabilitatea pentru ceata va fi mai mare dimineata si noaptea, cand poate sa apara si bruma.

Muntenia

Prima zi de prognoza va fi si cea mai calda, cu temperaturi maxime cuprinse intre 14 si 18 grade si minime de peste 5 grade pe arii extinse. Din data de 27 octombrie vor fi variatii de la o zi la alta, dar trendul general va fi de scadere. Cele mai racoroase zile ar putea fi la sfarsitul lunii octombrie si la inceputul lunii noiembrie, precum si in jurul datei de 8 noiembrie, cand mediile maximelor vor fi de doar 10...11 grade, iar a minimelor in jur de 1 grad.

Ploi slabe si pe arii restranse ar putea sa apara, cel mai probabil, dupa data de 4 noiembrie. Vor fi conditii de ceata mai ales dimineata si noaptea. Poate sa se formeze si bruma, la inceput in zona subcarpatica, apoi si la campie.

Oltenia

Vremea se va racori treptat, de la medii ale valorilor termice maxime de 17 grade, la inceputul intervalului, pana la 10 grade, in zilele de 7 si 8 noiembrie. Vor scadea usor si temperaturile minime, iar cele mai mici valori se vor atinge in perioada 2 ¬ 5 noiembrie, cand media minimelor regionale va fi in jur de 1 grad.

Probabilitatea pentru ploi slabe si pe arii restranse, va fi in crestere din data de 4 noiembrie. Vor fi conditii de ceata, dar si de bruma, mai ales la sfarsitul lunii octombrie si inceputul lunii noiembrie.

La munte

Regimul termic va fi in scadere usoara si treptata, de la medii ale maximelor termice de 7...8 grade in ultimele zile ale lunii octombrie, pana la 4 grade in zilele de 7 si de 8 noiembrie. Vor scadea si temperaturile nocturne, astfel ca dupa data de 31 octombrie vor predomina valorile negative.

Se vor semnala precipitatii slabe si pe arii restranse, cel mai probabil dupa data de 3 noiembrie. Mai ales dimineata si noaptea, local, va fi bruma, iar pe vai si in depresiuni ceata.