Proiectul privind votul prin corespondenta, adoptat de Senat, urmeaza sa fie dezbatut marti in comisiile Camerei Deputatilor, iar miercuri va intra in dezbaterea plenului Camerei si va primi votul final. Camera Deputatilor este for decizional.

"Legea votului prin corespondenta, miercuri, va intra la vot final si va fi adoptata in forma aprobata in Comisia speciala si va pleca spre promulgare la domnul presedinte Iohannis, dupa care Legea votului prin corespondenta va putea intra in vigoare in asa fel incat cetatenii romani care traiesc in afara tarii sa poata avea cel putin acelesi conditii de a se prezenta la vot asa cum au si cetatenii romani care traiesc in Romania", a precizat, luni, presedintele PSD, Liviu Dragnea, citat de Mediafax.

Dupa adoptare, legea va putea fi atacata la Curtea Constitutionala in termen de doua zile, fata de cele cinci obisnuite, avand in vedere ca este votata in regim de urgenta. Ulterior, proiectul va merge la presedintele Romaniei pentru promulgare, in cazul in care nu este contestata.

UDMR vrea sa conteste legea

UDMR a anuntat deja ca intentioneaza sa conteste legea la Curtea Constitutionala, urmand sa demareze semnaturile necesare acestui demers, in cazul in care amendamentale sale nu sunt acceptate.

Pentru atacarea legii este nevoie de un numar de 25 senatori sau 50 de deputati, iar UDMR nu are suficienti parlamentari.

UDMR a sustinut ca legea nu garanteaza caracterul secret al votului, prevazut de Constitutie. Pe de alta parte, UDMR a insistat ca acest tip de vot sa fie introdus doar pentru alegerea presedintelui, nu si pentru alegerile parlamentare, acesta fiind unul dintre amendamente.

Legea mai poate fi contestata de unul dintre presedintii celor doua Camere. Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a sustinut ca legea are prevederi neconstitutionale, dar ca nu doreste sa o conteste la CC.

Legea trebuie promulgata pana in noiembrie pentru a fi aplicata la alegerile parlamentare din 2016.