UPDATE Carnea procesata este cancerigena, carnea rosie este "probabil" cancerigena, afirma Organizatia Mondiala a Sanatatii, care nu recomanda insa regimul vegetarian / Producatorii de carne: Sfideaza bunul simt

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 26 octombrie 2015, 13:15 Actualitate | Esenţial


avertisment OMS referitoar la sunca si carnati
Foto: Wikimedia Commons
Mezelurile sunt cancerigene, potrivit evaluarii publicate luni de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care avertizeaza ca si carnea rosie este "probabil" cancerigena, scrie AFP.

"Aceste rezultate confirma recomandarile de sanatate publica actuale care cer limitarea consumului de carne", a declarat Dr Christopher Wild, directorul Centrului international de cercetari asupra cancerului (CIRC), care se afla la originea evaluarii.

Porcul este inclus in randul carnii rosii, ca si vita, mielul, capra si calul.

Includerea mezelurilor si a altor produse de carne procesata in grupa agentilor care pot provoca aceasta boala, precum tutunul sau azbestul, nu inseamna ca sunt la fel de periculoase, noteaza CIRC.

Potrivit celor mai recente estimari ale proiectului "Global Burden of Disease Project, 34.000 de decese provocate de cancer pe an in intreaga lume sunt imputabile unei alimentatii bogate in mezeluri, fata de un milion de decese provocate de cancer si imputabile tutunului si 600.000 consumului de alcool.

CIRC s-a bazat pe peste 800 de studii pentru a include carnea procesata in categoria agentilor "cancerigeni pentru oameni  (Grupa 1)". Acest clasament a fost stabilit pe baza unor "indicatii suficiente potrivit carora consumul de carne procesata poate duce la cancer colorectal la oameni".

"Acest risc creste cu cantitatea", a spus Dr Kurt Straif, de la CIRC.

Consumul de carne rosie a fost clasat drept "probabil cancerigene pentru oameni" (Grupa 2A) pe baza unor "indicatii limitate".

"Sigur, acest lucru il stim de mai multa vreme. De data aceasta, Agentia Internationala de Studiu asupra Cancerului vine cu o serie de argumente si evidente. Trebuie sa facem o distinctie intre riscul prezentat de carnea procesata sau carnea rosie si faptul ca ele reprezinta un anumit pericol sau un anumit factor cancerigen. Urmeaza acum sa se determine cata carne trebuie sa mananci ca sa fii la risc. Or acest lucru nu este inca suficient studiat", a afirmat seful Biroului OMS pentru Romania, Victor Olsavszky, citat de Agerpres.

Acesta a amintit ca japonezii au atras atentia asupra acestui fapt inca din anii '50 sau '60.

"Noi stim de multa vreme. Inca de prin anii '50 - '60 japonezii au fost primii care au demonstrat relatia intre carnea afumata, pestele afumat si aparitia cancerului gastric. De aceea, ceea ce noi recomandam este acea dieta echilibrata: vegetale, fructe si carne, care nu e foarte importanta. Numai ca regimurile acestea monoalimentare bazate numai pe carne pot fi daunatoare. OMS a emis o serie de ghiduri vizavi de dieta echilibrata numai pentru anumite lucruri: cata sare, cat zahar si cate grasimi. Pentru carne, inca nu. Aceasta ar fi urmatoarea etapa de cercetare", a adaugat Olsavszky.

Printre cancerele cele mai frecvente asociate cu carnea figureaza cancerul colorectar si, intr-o masura mai mica, cancerul de prostata si de pancreas, potrivit acestui studiu.

Autorii nu recomanda regimul vegetarian


Crenvurstii, sunca, carnatii, pastrama, carnea in conserve fac parte din produsele de carne procesata, potrivit CIRC, care nu mentioneaza insa explicit hamburgerii.

Potrivit datelor care provind din zece studii, "fiecare portie de 50 de grame de carne procesata consumata zilnic creste riscul de cancer colorectal cu 18%", in timp ce riscul de cancer colorectal ar putea creste cu 17% pentru fiecare portie de 100 de grame de carne rosie consumata zilnic.

CIRC recunoaste insa ca "nu se stie inca bine cum carnea rosie si carnea procesata cresc riscul de cancer", chiar daca produsele chimice care se formeaza in timpul procesarii carnii sunt suspectate puternic ca ar fi cancerigene.

Autorii studiului nu recomanda insa o alimentatie vegetariana, aratand ca regimurile vegetariene si regimurile carnivore au "avantaje si inconveniente diferite pentru sanatate".

Carnea, reamintesc acestia, furnizeaza proteine, fier, zinc si vitamina B.

"Consumul de carne este probabil unul dintre numerosii factori care contribuie la rate ridicate de cancer de intestin observate in America, in Europa Occidentala si in Australia", noteaza Dr Ian Johnson, cercetator britanic independente. Acesta arata ca "nu exista decat putine sau chiar deloc dovezi ca vegetarienii din Marea Britanie au un risc mai redus de cancer decat consumatorii de carne".

Producatorii de carne denunta rezultatele: Sfideaza bunul simt


Evalularea CIRC a fost imediat denuntata de producatorii de carne, deja acuzati ca favorizeaza incalzirea globala prim emisiile de metan, gaz cu efect de sera produs de rumegatoare.

Evaluarea "sfideaza bunul simt", a reactionat imediat Institutul nord-american al carnii (NAMI), care reprezinta profesionistii din sector. Institutul subliniaza ca, potrivit datelor disponibile pana in prezent, "cancerul este o boala complexa care nu este provocata de doar de alimente". "Este limpede" ca "numerosi" autori ai studiului, acuza NAMI, "au faramitat datele pentru a obtine un rezultat anume".


Citeste mai multe despre   





Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


















29653 vizualizari

  • -11 (23 voturi)    
    Carnea procesata face bine... (Luni, 26 octombrie 2015, 13:32)

    Trojan.H [utilizator]

    ... bugetului public. Mai putini pensionari.
    • +5 (11 voturi)    
      ... te inseli .... (Luni, 26 octombrie 2015, 13:56)

      cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui Trojan.H

      Cei cu venituri mici (ex. pensionarii ) consuma mai putine produse din carne.
    • -1 (9 voturi)    
      sper (Luni, 26 octombrie 2015, 16:42)

      jcjc [utilizator] i-a raspuns lui Trojan.H

      ...că primii la rînd la coadă la parizer sînt mă-ta și tac-tu.
    • -8 (14 voturi)    
      Am fost vegetarian 5 ani (Luni, 26 octombrie 2015, 17:00)

      SkyDan [utilizator] i-a raspuns lui Trojan.H

      Imi crescusera niste tzatze misto si gaseam atratctive fesele barbatesti.
      Imediat la carne,vin si bere. 5 luni n-am pus gura pe legume. Stiintific e din cauza estrogenilor din vegetale. Fara carne nu functioneaza bine creerul
      Cand chinezii au inceput sa manance proteina animala au putut sa construiasca o tara cum e ce de azi - prima economie mondiala.
      • +3 (13 voturi)    
        Eu sunt de 5 ani vegetarian (Luni, 26 octombrie 2015, 18:15)

        OneDan [anonim] i-a raspuns lui SkyDan

        Am hepatita C de mai mult de 30 de ani. in 2010 eram in stadiul F4 de fibroza (gradul maxim) si activitate virala A3. Atunci am renuntat la carne si am adoptat un regim preponderent vegetarian. In 2012, la urmatorul Fibromax aveam F3 la fibroza si A2 la activitatea virala. Creierul imi functioneaza in parametri optimi ca sa pot intelege ca goana dupa profit al diverselor industrii ii costa sanatatea pe cei care nu au acces la informatie.
        Probabil ca daca nu faceam alegerea asta, acum nu mai postam pe acest forum.
        Sanatate va doresc
      • +4 (10 voturi)    
        fraze spuse la batjocura (Luni, 26 octombrie 2015, 19:34)

        costin [anonim] i-a raspuns lui SkyDan

        Estrogenii din vegetale nu au efect asupra organismului animal. Cred ca hormonii din carne si lactate au erodat mult gandirea ta. Chinezii au cladit civilizatia pe orez cu mult inaintea "desteptarii" americanilor. Stai jos. Nota 2
        • -2 (6 voturi)    
          chinezii (Luni, 26 octombrie 2015, 20:12)

          baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui costin

          ar fi mincat carne si atunci, ca acum cind se indoapa cu carne de porc, dar nu-si permiteau, cu exceptia unora, evident.
          Asa ca ''au cladit civilizatia'' cu ce au putut la momentul respectiv. La materia ''falsificarea realitatii ca sa ne alimentam ideologia'', ai nota zece, poti ramine in picioare.
        • 0 (2 voturi)    
          Esti belicos amice, adica pus pe harta (Luni, 26 octombrie 2015, 21:52)

          SkyDan [utilizator] i-a raspuns lui costin

          Qui prodest atitudinea asta necivilizata?
          Carnea produce progesteron si vegetalele estrogeni.
          Acum ca avem si alti hormoni nu stiu. Cum rezista acei hromoni la fierbere sau prajeala?

          Nu toti cei 36 de aminoacizi sunt in legume.
          • 0 (0 voturi)    
            fals (Marţi, 27 octombrie 2015, 10:33)

            costin [anonim] i-a raspuns lui SkyDan

            toti aminoacizii, chiar si cei esentiali sunt in legume, in proportia cea mai echilibrata in cartof. Combinand orezul cu leguminoase ca fasolea obtii iar proportii optime.
            Chiar si wikipedia zice ceva despre subiectul asta:
            https://en.wikipedia.org/wiki/Protein_combining
  • +18 (32 voturi)    
    carne (Luni, 26 octombrie 2015, 13:39)

    grongobar [utilizator]

    cea mai sanatoasa carne e cea de peste,cea mai accesibila cea de pasare iar cea mai buna pasare e porcu'.in ceeace priveste cercetarea ,omul ca animal omnivor a mancat din totdeauna carne inclusiv din categoriile blamate azi.ar fi mai curand de vazut ce alte asocieri exista la consumul de carne rosie (fumat,alcool in exces,noxe).ar fi de asemenea util un link la evaluarea oms,unde am putea vedea felul in care a fost facuta (material ,metoda,numar de subiecti investigati,concluzii),nu de alta dar sa stim si noi ce mancam.
    • +8 (8 voturi)    
      adevarat (Luni, 26 octombrie 2015, 14:36)

      andreiu [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

      Dar lumea nu prea stie sa proceseze corect informatiile si , probabil, nici carnea...
      • +1 (1 vot)    
        carne (Luni, 26 octombrie 2015, 17:44)

        excursionist [utilizator] i-a raspuns lui andreiu

        stie - dar nu vrea
    • +12 (12 voturi)    
      peste (Luni, 26 octombrie 2015, 16:26)

      tirolez [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

      Care , pangasius? Ai vazut cum e crescut? Pastravul si somonul de crescatorie umflati de antibiotice? Tonul plin de mercur? Iti trebuie multi bani ca sa fii sigur ca mananci de calitate. O ferma la Cornu de ex.
    • +2 (6 voturi)    
      fals (Luni, 26 octombrie 2015, 22:08)

      Chris [anonim] i-a raspuns lui grongobar

      Omul nu e animal omnivor, sorry. Uitati-va putin la dantura animalelor omnivore si o sa vedeti diferente absolut majore, ca sa nu vorbesc de restul sistemului digestiv, unde sunt diferente uriase.

      Omul nu e nici ierbivor. Asemenea, uitati-va la dantura si sistemul digestiv al ierbivorelor si o sa vedeti diferente uriase.

      Atunci ce e omul? ca planta nu-i :))

      Omul este FRUGIVOR. Este cea mai evoluata grupa de pe planeta, alaturi de primate. Poate consuma ocazional si plante, categoric, dar alimentatia principala sunt fructele. Neprocesate termic. Cautati informatia detaliata, exista carti scrise de oameni care studiaza asta de zeci de ani cu rezultate fabuloase. Cand e lasat sa functioneze cum a fost prevazut, corpul se vindeca cam de orice, deci sa vindeci diabet sau cancer devine posibil prin tehnici banale. Nu va spun povesti din citite, am studiat si testat pe mine insumi, functioneaza absolut fantastic.

      Ma bucur de curajul de care OMS a dat dovada. E vorba de bani multi aici, dar cei care mor din cauza intoxicatiei cu alimente incompatibile cu corpul uman sunt de fapt milioane anual.
    • 0 (0 voturi)    
      Carnea (Marţi, 27 octombrie 2015, 10:45)

      Geo.B [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

      Carnea de peste e foarte sanatoasa, numai cu conditia ca pestele sa provina din ape nepoluate, neinfestate cu mercur sau alte metale grele. Carnea de pasare este excelenta cu conditia sa nu provina din ferme unde sunt indopate cu hormoni de crestere, antibiotice si alte medicamente. La fel si pentru vita, porc, si altele.
      Parerea mea este ca e ok sa mancam carne, dar in cantitati reduse, de preferat carne alba, trebuie sa evitam pe cat posibil carnea procesata (acum daca o sa mananci un mic sau o felie de salam nu o sa mori) si sa incercam sa cumparam pe cat posibil carne provenita de la ferme bio sau de la tara.
      In prezent se consuma cu mult mai multa carne decat cu 100 de ani in urma, asta si datorita aparitiei frigiderelor. Strabunicii nostri de exemplu taiau o pasare doar o data pe saptamana, duminica. Porc era o data pe an, iarna de Craciun. In rest pasari mai mari si alte animale gen miel, oaie numai de sarbatori. Iar ca mezeluri aveau numai slanina (afumata sau nu) cu piper si usturoi, nici vorba de toate e-urile pe care le consumam noi astazi.
  • +28 (30 voturi)    
    OMS (Luni, 26 octombrie 2015, 13:43)

    misa2002_2006 [utilizator]

    daca toate mezelurile sunt cancerigene, ce mama dracu cauta pe piata? cine le-a dat aviz?
    • +17 (23 voturi)    
      ... dar tigarilor si alcoolului .... (Luni, 26 octombrie 2015, 13:58)

      cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui misa2002_2006

      Dar tigarilor si alcoolului cine le-a dat aviz ? Si acelea sunt mult mai cancerigene (vezi cifrele publicate ).
      • +8 (8 voturi)    
        corect (Luni, 26 octombrie 2015, 15:14)

        Point [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

        de azi ma las de carne.mai o lungesc un an doi acolo...
      • +5 (7 voturi)    
        totusi... (Luni, 26 octombrie 2015, 16:48)

        dana_s [anonim] i-a raspuns lui cbogdan

        ... tigarile si alcoolul nu intra in categoria 'hrana', este la alegerea fiecaruia dintre noi daca le 'consumam', pe riscul nostru...
        Macar... fiind avertizati ca sunt daunatoare, nu le dam copiilor...
        Cu mezelurile... la cati hormoni de crestere sunt prin toate carnurile, mai bine ne-am intoarce la agricultura naturala - mai putin, dar mai bun.
    • +6 (12 voturi)    
      Păi...ce caută și țigările (Luni, 26 octombrie 2015, 14:04)

      OzzyO [utilizator] i-a raspuns lui misa2002_2006

      Ale sunt și mai și, scrie pe ele că te omoară, mai nou sunt și numere de telefon la care să cauți ajutor ca să te lași, dar se vând în continuare, perfect legal. Că deh, unii câștigă miliarde din vânzarea lor și nu se cade să le tai macaroana.
    • +16 (16 voturi)    
      Etichetare (Luni, 26 octombrie 2015, 14:19)

      GeoOvy [utilizator] i-a raspuns lui misa2002_2006

      daca tot sunt incluse in grupa agentilor care pot provoca cancerul, precum tutunul sau azbestul, asteptam etichetarea lor precum a pachetelor de tigari - cu imagini ale efectelor provocate de consumul de mezeluri sau altor produse de carne procesata;
      asa ar fi corect fata de celelalte produse incluse in acceasi clasa de risc (Grupa 1)
    • +3 (15 voturi)    
      politicul (Luni, 26 octombrie 2015, 14:23)

      Mr John [anonim] i-a raspuns lui misa2002_2006

      Nu carnea este cancerigena ci modul ei de conservare folsosind aditivi ce s-au dovedit a fi cancerigeni,, printre acestia se numara nitritul de sodiu , etc,

      Mai jos o lista completa de aditivi, coloranti si alte chimicale ce sunt folosite..

      https://www.food.gov.uk/science/additives/enumberlist

      Nu trebuie sa fii geniu unde bat organizatiile astea oculte
  • +16 (26 voturi)    
    Tampenii (Luni, 26 octombrie 2015, 13:45)

    care_va_sa_zica [utilizator]

    Mezelurile NU sunt cancerigene, mezelurile procesate industrial si aditivate cu toate chimicalele posibile sunt.

    O carne uscata si putin afumata nu este tot una cu un mezel din galantarul supermarcheturilor, cu culorile curcubeului in functie de bec si cu 5 chimicale adaugata doar ca sa mentina mai multa apa si sa atarne mai greu la cantar.

    Iar carnea rosie - cancerigena...
    O fi, in masura in care animalul respectiv e hranit tot cu tampenii industrializate. Un animal hranit si crescut normal are carnea cam tot atat de cancerigena cat un mar, sau o ciorba cu galusiti, fapt care duce discutia cu "cancerigenul" in derizoriu. Gandit asa pana si aerul din atmosfera de acum 5000 sau doua milioane de ani e cancerigen, continea radon in cantitati infime.

    Asa a aparut si tampenia cu frica de gluten - componenta esentiala a hranei din grau.
    • 0 (6 voturi)    
      asa este (Luni, 26 octombrie 2015, 15:29)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui care_va_sa_zica

      nu carnea este cancerigena (eventual cea rosie are colesterol, dar nici urma de cancer).
      Mezelurile prea mult procesate pot fi cancerigene, in functie de adititvii folositi (aidtivii sunt cancerigeni, si nu carnea)
  • +11 (11 voturi)    
    omege! (Luni, 26 octombrie 2015, 13:55)

    gigi [anonim]

    vreti sa spuneti ca reclamele alea cu copii peltici care se chinuiau sa pronunte diverse nume de salamuri si crenvursti promovau de fapt alimente cancerigene?
  • -1 (17 voturi)    
    Altul este motivul ... (Luni, 26 octombrie 2015, 13:56)

    Marionette [utilizator]

    Dupa cum vedeti, nu au avut curajul sa spuna "Carnea rosie este cancerigenta" pentru motivul ca nu este. Da, orice carne o procesezi cu nitrit devine cancerigena, nu din cauza carnii ci din cauza nitritului.
    Dar de ce OMS face aceasta miscare? Pai sunt 1.3+1.5=2.8 miliarde de aproape vegetarieni (indienii si chinezii) care vor si ei sa manance ce se mananca in Vest. Prin urmare cererea de carne devine foarte mare. Carnea rosie este cea mai ineficient obtinuta consumandu-se multe cereale pentru a produce 1kg de carne rosie. De aceea trebuie sa se faca "la moda" vegetarianismul, veganismul, si, in ultima instanta, daca lumea tot consuma sa se declare cancerigena! Daca lumea nu crede baliverna atunci intrucat este "cancerigena" va fi taxata. Daca si taxata se consuma, va fi interzisa! Ideea de baza este insa ca suntem suprapopulati si NU NE PERMITEM sa consumam atatea cereale pentru consumul carnii rosii!
    • -3 (11 voturi)    
      asta e solutia (Luni, 26 octombrie 2015, 14:42)

      costin [anonim] i-a raspuns lui Marionette

      Si daca ar fi asta intentia, este cu adevarat calea salvatoare. Mirajul cowboy-lor este de domeniul trecutului. Plantele sunt sursa originala de energie, vitamine si minerale. Cadavrele aruncate pe gratar ? O simpla ramasita a omului primitiv.
    • +1 (7 voturi)    
      Concluzia este corecta.... (Luni, 26 octombrie 2015, 15:34)

      Alex73 [anonim] i-a raspuns lui Marionette

      dar premiza este aiuritoare...
      Nu exista 1.3+1.5 miliarde de vegetarieni (in China se mananca carne in draci iar in India numai populatia hindus este vegetariana, cca. 300 milioane).
      In plus premiza dvs. este absurda, de ce ar vrea un vegetarian sa devina carnivor? Dvs. credeti ca e vegetarian de nevoie, pentru ca nu are acces la CARNE? lupta la coada pentru cotletul de porc de 37 lei v-a marcat iremediabil.

      Concluzia este insa corecta, numai cresterea vacilor la nivel planetar genereaza 27% din emisiile de gaz metan (cu puternic efect de sera, mult mai puternic decat dioxidul de carbon). Masa cerealiera necesara in alimentatia lor este un aspect secundar, desi important si de o ineficienta extrema, in conditiile in care peste un miliard de oameni sunt cronic subnutriti si 20-30 milioane mor anual DE FOAME in 2015.
  • -8 (14 voturi)    
    era mai bine (Luni, 26 octombrie 2015, 14:03)

    xanti [utilizator]

    Pe vremea lui Ceaus ca nu se gaseau ,acum avem cancer la casoleta de toate felurile .
    Lacomia industriei de carne in democratie a facut sa explodeze cancerul in europa si in Romania in special.
    Lacomia celor ce produc sucuri acidulate ,chimicalizate .
    Avem toate binefacerile occidentului, cancer ,droguri,somaj,lacomie lacomie ,lacomie.
    • +10 (10 voturi)    
      salam bio cu soia (Luni, 26 octombrie 2015, 15:32)

      mbm [utilizator] i-a raspuns lui xanti

      Corect! era o hrana super-ecologica pe vremea lui Ceausescu...
      Aveam:
      -salam cu soia bio
      -pui cu alura atletica (pana intr-un kg), tinuti pe pajisti cu iarba nepoluata si hraniti numai cu cereale naturale
      -legume crescute natural, fara pic de ingrasamant chimic

      nu stiu de ce avem tendinta de a idiliza Epoca de Aur...
  • -3 (13 voturi)    
    sigur (Luni, 26 octombrie 2015, 14:08)

    jeanvaljeanro [utilizator]

    cautati cancerul pana la primul om care a mancat un porc :)) cancerul este o boala moderna, mari cercetatori care sunteti!
    • +6 (12 voturi)    
      gresiti, doar vizibilitatea este moderna (Luni, 26 octombrie 2015, 15:43)

      Alex73 [anonim] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

      incidenta cancerului se coreleaza puternic cu cresterea consumului de carne; consumul de carne a crescut inzecit cand s-au intamplat doua trei lucruri:
      - refrigerarea casnica/industriala pe baza de electricitate (circa 1920+ in SUA)
      - electrificarea (1920+)
      - abatorizarea industrializata, ce a creat o industrie de crima organizata

      In plus, am devenit mai preocupati in a diagnostica cauza decesului, sporind vizibilitatea cancerului.
      Mai sunt si alti factori ce tin excesele alimentatiei moderne ce actioneaza sinergistic in declansarea patologiei, dar nu cred ca va intereseaza nici un fel de cercetare.
      • +2 (6 voturi)    
        watch out! (Luni, 26 octombrie 2015, 17:25)

        Point [utilizator] i-a raspuns lui Alex73

        the vegan is strong in this one!!!
  • +7 (13 voturi)    
    Operatiunea Imblanzirea (Luni, 26 octombrie 2015, 14:19)

    Mr John [anonim]

    Cum poti avea o populatie letargica si fara energie sa mai protesteze la mizeriile facute de organizatiile oculte?

    P.S N-am auzit despre Euri in numar de 336 ''autorizate'' de UE ce a infestat tot ce e produs pe raft.
  • 0 (12 voturi)    
    o sa fie interesant (Luni, 26 octombrie 2015, 14:24)

    AliKimiku [utilizator]

    Cand salamurile vor fi etichetate cu - ACEST PRODUS VA SCURTEAZA VIATA- cam ca tigarile.
    Dupa mine e un bulshit general adica riscurile sunt extrem de mici in comparatie cu beneficiile.
    Iar studiile astea care in fond analizeaza alte 800 de studii mi se par un fel de frectie la piciorul de lemn.
    • +2 (4 voturi)    
      Beneficii ? (Luni, 26 octombrie 2015, 14:45)

      costin [anonim] i-a raspuns lui AliKimiku

      Cam ce beneficii aduce salamul ? Chiar sunt curios.
      O sa spui ca e gustos ?
      • 0 (2 voturi)    
        contine proteine? (Luni, 26 octombrie 2015, 17:51)

        AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui costin

        ca poate sa fie 5% sau 20% e alta poveste da din cate stiu eu proteinele sunt un aliment.
        Si chiar si grasimile sau glucidele sunt alimente.
        Dar tu intrebai de beneficii? aduce beneficii buzunarelor celor cu mai putini bani. Acum e clar ca nu poti manca icre de Manciuria cu 5 lei suta de grame.
        • 0 (2 voturi)    
          proteine ? (Luni, 26 octombrie 2015, 21:09)

          costin [anonim] i-a raspuns lui AliKimiku

          proteinele lipsesc la saraci ?
          fasolea uscata 7-10 lei kg. mananci o saptamana. orezul - 3-4 lei kg. cartoful -1,5 lei kg. impreuna au amino acizi esentiali si sunt suficiente. Stai linistit, nu de lipsa proteinelor se moare, ci de lipsa caloriilor in general.
          Salamul poate fi considerat orice numai sursa de proteine nu.
    • +2 (2 voturi)    
      si mai interesant... (Luni, 26 octombrie 2015, 15:33)

      mbm [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      va fi atunci cand vor fi si accizate mezelurile, daca tot sunt cancerigene; la fel ca si tigarile si alcoolul!
  • -4 (10 voturi)    
    asocieri ? (Luni, 26 octombrie 2015, 14:33)

    costin [anonim]

    Aveti aici textul studiului.
    http://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045%2815%2900444-1/fulltext
    Puteti sa va inregistrati sa cititi textul integral.
    Sau aveti aici copie.
    http://c99a.blogspot.com/2015/10/textul-studiului-organizatiei-mondiale.html
    In ultimele decenii consumul de produse cu origine animala a crescut. Bolile s-au indesit. Burtile, deja sunt un motiv de mandrie. Cauza ?

    Mancarea din astfel de surse a devenit suficient de ieftina. Informarea populatiei a fost suficient de slaba sau de afectata de lobby-ul producatorilor de carne si lactate.

    Si mai presus de asta, mentalitatea invechita ce presupune sacrificarea unui animal pentru a da curs unei pofte primitive.

    Stim cu totii, Sunculita e gustoasa, dar mai nou, stiind ca e daunatoare trebuie sa fii de-a dreptul neghiob sa continui sa o consumi.
    • +2 (4 voturi)    
      ...and for all the Vegans here, there's Slayer... (Luni, 26 octombrie 2015, 20:47)

      aaragn [utilizator] i-a raspuns lui costin

      Dar de ce sa sacrificam plante nevinovate, stimabile? Morcovul, ceapa, piciorul-cocosului - ele nu sufera? Stii de ce plangem cand taiem ceapa? Deoarece ceapa se apara, atacandu-ne cu tioli. Pai vezi ca simte? De ce vaca nu si ceapa da?

      Lasand gluma la o parte, cred ca orice om normal se sterge la fund cu concluziile acestei organizatii. Proteinele de origine animala ne-au facut oameni (prin dezvoltarea creierului); in plus, stii cum e cu chestia aia ca cea mai buna aparare impotriva bolii este bucuria, starea de spirit buna? Pai ce sa ne aduca mai multa bucurie decat un T-Bone uruguayan rrrear & juicy, un salametto toscan, un mititel pofticios si proletar din Obor...?
      • 0 (2 voturi)    
        creier ? (Luni, 26 octombrie 2015, 21:19)

        costin [anonim] i-a raspuns lui aaragn

        Carnea si doar ea ne-a dezvoltat creierul ?
        Poate fi o coincidenta, dar odata cu gatitul carnii, in oala au aparut si radacinoase, si mai apoi cerealele cu dezvoltarea agriculturii.
        Caloriile in plus din partea plantelor, cu efort mic, au permis organismului sa acorde energie mai multa creierului.

        Stai linistit, este destul de incomod sa tai un animal, sa ii strangi rahatul zilnic, si la finalul zilelor sa il omori, umplandu-te de sange. Sa te vad pe tine la ferma cum muncesti in miros de intestine pentru bucata aia de carne uruguaiana.
        Mai degraba vei prefera sa plimbi combina in lanul de grau.
        • +1 (1 vot)    
          _ (Luni, 26 octombrie 2015, 23:18)

          aaragn [utilizator] i-a raspuns lui costin

          Costin, ai o adevarata aversiune pentru sange si sacrificatul animalelor. Dar nu poti sa argumentezi pe baza unui dezgust organic. E ca si cum as spune ca ciupercile trebuie interzise pentru ca mie mi se par oribile.

          In viitorul apropiat carnea va fi crescuta in laboratoare; nu va mai fi nevoie de sacrificarea de animale vii. Ai mai argumenta la fel?

          A, si pt mirosul de intestine recomand inegalabila andouillette.
          • 0 (0 voturi)    
            fezabil ? (Marţi, 27 octombrie 2015, 10:37)

            costin [anonim] i-a raspuns lui aaragn

            Ia citeste matale cum se creste carnea in laborator.
            https://en.wikipedia.org/wiki/In_vitro_meat
            Chiar crezi ca la 8-9 miliarde de oameni avem suficiente hangare in care sa crestem fripturi in eprubete ?
            Daca pe tine nu te dezgusta omorarea unei fiinte pentru scopuri care pot fi atinse pe alte cai, nu inseamna ca esti mai intreg la minte ca mine.
      • 0 (2 voturi)    
        Bucurie de durata? (Luni, 26 octombrie 2015, 21:39)

        adro [utilizator] i-a raspuns lui aaragn

        -Creierul functioneaza pe baza de glucide, nu de proteine.

        -Ce bucurie sa mai ai cand vasele de sange astupate de colesterol iti ingreuneaza circulatia cerebrala si iti ruineaza sanatatea fizica si psihica? Sau cand grasimile bombardate termic din mititei cresc riscul de cancer cu fiecare inghititura? In general drogurile provoaca o stare de bine, dar una de moment.
        • +3 (3 voturi)    
          mda (Luni, 26 octombrie 2015, 23:04)

          aaragn [utilizator] i-a raspuns lui adro

          Orice creier, inclusiv cel al gainilor, functioneaza 24/7 pe glucoza; exista insa teorii stiintifice (nu putine), care postuleaza ca noi am devenit umani datorita nivelului mare de calorii si nutrienti (carnitina, creatina etc) din carne. De ex:
          http://www.livescience.com/24875-meat-human-brain.html

          Pana ieri colesterolul era un bau bau, se pare ca nu e chiar asa. Nu stiu daca un om care are o dieta echilibrata (aici includ legumele, nu si carbohidratii rapizi) isi va ruina sanatatea fizica si psihica.. Mai ales daca face si suficient sport.

          Si in fine.. a propos de micile placeri: cred ca merita sa le traiesti, chiar daca traiesti mai putin. Nu am de gand sa imi traiesc viata band apa, mestecand iarba si ascultand cantecele optimiste.
          • 0 (0 voturi)    
            . (Marţi, 27 octombrie 2015, 1:48)

            adro [utilizator] i-a raspuns lui aaragn

            E foarte nepotrivit ca atunci cand apar studii concrete pe subiecti accesibili in mod direct, sa contraargumentezi cu teorii despre efectul carnii in asupra unor indivizi dintr-un trecut ipotetic si innacesibil in mod direct. Observatiile facute in mod direct au intotdeauna precedenta.
    • 0 (0 voturi)    
      traiesc putin dar bine (Marţi, 27 octombrie 2015, 7:13)

      Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui costin

      pai de ce mai constine?
      Io unul vea sa traiesc bine, chiar daca traiesc putin.

      Acum lasand gluma la o parte, exsita n-spe mii de studii,inclusiv de la asti OMS, care au demostrat negrul pe alb ca vegetarismul, mai ales cel excesiv de tip raw, vegan s toate radacinile, e nociv (ai ataea exemple in jurul tau, inclusiv alde Jobs-pe care cred ca-l stimezi foarte mult).

      Deci, in concluzie...care-i neghiobul al mai mare?
      • 0 (0 voturi)    
        care o fi adevarul ? (Marţi, 27 octombrie 2015, 11:23)

        c99a@live.com [anonim] i-a raspuns lui Ion Zapada

        Nenea Jobs a stat destul de mult cu nasul in vapori de cositor. Nu cred ca legumele au incurcat cu ceva.
        Citeste aici o parere destul de logica asupra desfasurarii actiunii.
        https://www.drmcdougall.com/misc/2011nl/nov/jobs.htm
  • 0 (6 voturi)    
    Recomandare (Luni, 26 octombrie 2015, 14:38)

    Stelian [anonim]

    Va fac o recomandare prieteneasca.
    Cumparati cartea ''Studiul China'' de T. Colin Campbell si cititi-o. Veti gasi acolo toate raspunsurile la intrebarile voastre si multe alte lucruri pe care nu le auziti in presa. Si atunci veti vedea ca TOATE produsele animale (inclusiv laptele si ouale) sunt daunatoare.
    Cartea o gasiti pe internet, nu e scumpa deloc.
    Este considerata cel mai aprofundat studiu de nutritie facut vreodata.
    Numai bine.
    • +6 (8 voturi)    
      studiul China este beletristica (Luni, 26 octombrie 2015, 17:55)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Stelian

      Nenea Campbell a facut o singura descoperire cu mult inainte de studiul China si anume ca cazeina este un factor favorizator al cancerului la soareci/sobolani. Problema e ca omul a tras de aici concluzia ca TOATE proteinele de origine animala sunt cancerigene. Iar cu Studiul China incearca sa isi demonstreze ca a avut dreptate. Numai ca datele neprelucrate ale studiului spun cu totul alta poveste decat cartea.
      PS iar cazeina e o proteina din lapte, nici macar din carne.
  • +3 (3 voturi)    
    hahaha (Luni, 26 octombrie 2015, 14:48)

    ampersand [utilizator]

    Gata cu micu' romanesc :)))))
  • +7 (9 voturi)    
    lacomia si educatia (Luni, 26 octombrie 2015, 15:07)

    jescu [utilizator]

    Carnea si mezelurile se injectau pana acum cativa ani cu apa cu sare. Niste "savanti" au descoperit ca apa cu anumite E-uri, poate fi injectata in carne in cantitate mai mare decat apa cu sare, si astfel pot sa vanda mai multe apa la pret de carne. Din moment ce practica e permisa, si clientii nu sunt educati, patroniii de ce nu s-ar imbogati...In mod similar exista si problema hranei cu care se hranesc animalele. Din moment ce este permis sa hranesti animalele cu aproape orice, un patron corect n-are nici o sansa sa produca, asa ca majoritatea producatoriilor trebuie sa apeleze la metode incorecte.

    O dieta corecta fara carne , e foarte scumpa, e o fitza pentru cei bogati, nu pentru omul de rand. Odata pentru ca e scumpa, si odata pentru ca trebuie sa citesti mult sa te documentezi. Vegetarian nu inseamna ca mananci doar cartofi prajiti si spaghete. Daca ai cititi cateva articole pe net, nu inseamna ca esti gata sa devii vegetarian. Au mai fost cazuri care au esuat chiar cu costul unei vietii:
    http://www.hotnews.ro/stiri-international-8454577-franta-doi-vegetarieni-risca-30-ani-inchisoare-sub-acuzatia-provocat-moartea-fetitei-lor-11-luni-din-cauza-regimului-alimentar.htm
    • -3 (9 voturi)    
      vegetarianismul scump ? (Luni, 26 octombrie 2015, 16:13)

      costin [anonim] i-a raspuns lui jescu

      Ce anume e scump la o dieta vegetariana corecta ?
      Niste suplimente de B12 amarate, un pumn de nuci pe saptamana, sau niste seminte de in macinate ?
      Ca de cartof. orez, etc, stim ca sunt ieftine.
      Deocamdata luxul este in tabara mancatorilor de carne. Vita bio crescuta in Tara de Foc, Unt bio swiss-made, oua de gaini hipsterite, peste prins cu mare grija in barcuta de 2 persoane.
      SI raportand la populatia totala, cati ne-vegetarieni isi maltrateaza copiii oferindu-le lactate care le submineaza sistemul imunitar, ii incarca cu kilograme de carne provocand dezechilibre hormonale care duc la probleme "simpatice" gen cosuri si, mai ales, ii invata la un stil alimentar care ii va duce catre boli cronice sacaitoare.
    • 0 (2 voturi)    
      te contrazic (Luni, 26 octombrie 2015, 18:00)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui jescu

      Nitratul de sodiu este folosit inca din antichitate la conservarea carnii. Apa cu sare era in fond apa cu sare+nitrit/nitrat.
      Si pentru cei care au auzit ca nitritul/nitratul ar fi cancerigeni: in primul rand sunt toxici adica au o toxicitate acuta, de aia mor copilasii aia prin Moldova care beau apa cu nitriti/nitrati din fantani, nu de cancer.
      Dar nu exista otrava fara doze. Incercati sa luati un pumn de pastiel sa va convingeti.
  • +1 (13 voturi)    
    Domnule atata tampenie . . . . (Luni, 26 octombrie 2015, 15:18)

    Vali Cel Batran [utilizator]

    . . . nu am crezut ca pot spune niste oameni cu multa carte. Auzi la ei 34000 de morti din cauza carnii la o populatie de peste sapte miliarde, in timp ce pe sosele mor anual in accidente milioane de oameni valizi. Astia nu au ce face si emit tampenii pe post le studii stiintifice?
  • +5 (7 voturi)    
    Magarul lui Nastratin (Luni, 26 octombrie 2015, 15:59)

    Dalinar [utilizator]

    cand s-a invatat si el cu foamea...a crapat.
  • +3 (7 voturi)    
    Nu mai cred (Luni, 26 octombrie 2015, 16:08)

    Vasile [anonim]

    De mult in ce zic astia asa zisii oameni de stiinta. Carne sa nu mai maninc ca-i cancerigena, pestele este plin cu mercur legumele si cerealele sint manipulate. Pai si atunci ce sa maninc? Am ajuns la o concluzie. Mi se rupe, maninc ce vreau si ce-mi place.
    • +2 (2 voturi)    
      exact (Luni, 26 octombrie 2015, 18:48)

      baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui Vasile

      domnu' vasile, si eu fac la fel, pina cind vor pune guvernele niste ''accize'' pe carne la fel ca pe tigari si alcool, ca asa zice oms, mincatul de carne e un viciu periculos pentru sanatate, si atunci voi trece la cresterea gainilor si porcului in curte, plus iazul pentru peste, era sa uit.
  • -2 (8 voturi)    
    sunteti mut prea amuzanti (Luni, 26 octombrie 2015, 16:36)

    nagev [utilizator]

    E fantastic cum contestati studiul si va aparati modul de viata bazat pe consumul de cadavre :-)
    • +1 (9 voturi)    
      Mai bine consumator de "cadavre"... (Luni, 26 octombrie 2015, 17:32)

      ChildloftheGrave [anonim] i-a raspuns lui nagev

      ...decat rumegatoare de turma precum tine
      • -3 (5 voturi)    
        Pacat (Luni, 26 octombrie 2015, 19:39)

        costin [anonim] i-a raspuns lui ChildloftheGrave

        E trist ca lumea inca traieste cu o ceata in creier. Privint alimentatia, gandirea majoritatii inca a ramas in stadiul primitiv. Plimbatul "turmelor" si sacrificarea regulata pentru a nu muri de foame.
        Bai oameni buni. Trezirea !! Suntem in 2016 aproape si noi pupam moaste si taiem porcul.
    • +5 (7 voturi)    
      da (Luni, 26 octombrie 2015, 18:43)

      baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui nagev

      si sint sigur ca ai o haina din cadavru de vaca pe tine, asta plus pantofii din picioare care sigur nu sint din plastic, ca salvezi planeta. Mai bine umbli descult si astepti sa-ti creasca parul pe piept si pe spate ca sa te aperi de frig. Dar vei avea nazyconstiinta, ca asa se numeste in newspeak, impacata.
  • 0 (6 voturi)    
    un studiu britanic... (Luni, 26 octombrie 2015, 17:36)

    alex [anonim]

    ... confirmă că insectele sunt mai hrănitoare decât carnea de vită și pui :-)
    http://www.agerpres.ro/sanatate/2015/10/20/un-studiu-britanic-confirma-ca-insectele-sunt-mai-hranitoare-decat-carnea-de-vita-si-pui-12-17-48
    • +1 (3 voturi)    
      ..... in acest caz .... (Luni, 26 octombrie 2015, 20:15)

      cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui alex

      In acest caz, amice, voi fi onorat sa impartim un gandac gras si fraged.
      • 0 (0 voturi)    
        daca ti-e pofta (Marţi, 27 octombrie 2015, 11:58)

        jescu [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

        Daca ti-e pofta mergi in Thailanda, acolo copii mananca la scoala la pranz aproape zilnic insecte. Multi oameni mananca insecte ca snacks-uri, nu chipsuri si pufuleti ca la noi. Tarabele cu insecte reprezinta procente importante din suprafata pietii. Thailandezii au ajuns sa importe insecte, cererea fiind mare :)
  • -4 (6 voturi)    
    autorii sunt inca pe alta lume (Luni, 26 octombrie 2015, 19:47)

    costin [anonim]

    Autorii studiului sunt inca drone care privesc doar o latura a cubului. Le-a fost frica sa treaca de partea cealalta sa nu le sara lumea in cap. Niste prosti. Dietele vegetariene-vegane sunt acceptate in USA si Canada. Lasa ca noi romanii suntem inca la 50 ani distanta. E trist ca lumea inca traieste cu o ceata in creier. Privint alimentatia, gandirea majoritatii inca a ramas in stadiul primitiv. Plimbatul "turmelor" si sacrificarea regulata pentru a nu muri de foame.
    Bai oameni buni. Trezirea !! Suntem in 2016 aproape si noi pupam moaste si taiem porcul.
  • +1 (1 vot)    
    studiu memorabil (Marţi, 27 octombrie 2015, 7:05)

    Ion Zapada [utilizator]

    nu am citit tot studiul insa fraza asta e memorabila:

    "Noi stim de multa vreme. Inca de prin anii '50 - '60 japonezii au fost primii care au demonstrat relatia intre carnea afumata, pestele afumat si aparitia cancerului gastric. "

    Alo, OMS- schimbati-va savantii ca va faceti naibii de ras. In situatia prezentata mai sus nu carnea e aia "cancerigena " si "afumatura" adica procesarea incorecta, asta corobarat cu alti factori care implica aparitia cancerului.

    daca si astia de la OMS au inceput sa angajeze "cercetatori" cu diplome la Spiru e clar.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by