Mezelurile sunt cancerigene, potrivit evaluarii publicate luni de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care avertizeaza ca si carnea rosie este "probabil" cancerigena, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Aceste rezultate confirma recomandarile de sanatate publica actuale care cer limitarea consumului de carne", a declarat Dr Christopher Wild, directorul Centrului international de cercetari asupra cancerului (CIRC), care se afla la originea evaluarii.

Porcul este inclus in randul carnii rosii, ca si vita, mielul, capra si calul.

Includerea mezelurilor si a altor produse de carne procesata in grupa agentilor care pot provoca aceasta boala, precum tutunul sau azbestul, nu inseamna ca sunt la fel de periculoase, noteaza CIRC.

Potrivit celor mai recente estimari ale proiectului "Global Burden of Disease Project, 34.000 de decese provocate de cancer pe an in intreaga lume sunt imputabile unei alimentatii bogate in mezeluri, fata de un milion de decese provocate de cancer si imputabile tutunului si 600.000 consumului de alcool.

CIRC s-a bazat pe peste 800 de studii pentru a include carnea procesata in categoria agentilor "cancerigeni pentru oameni (Grupa 1)". Acest clasament a fost stabilit pe baza unor "indicatii suficiente potrivit carora consumul de carne procesata poate duce la cancer colorectal la oameni".

"Acest risc creste cu cantitatea", a spus Dr Kurt Straif, de la CIRC.

Consumul de carne rosie a fost clasat drept "probabil cancerigene pentru oameni" (Grupa 2A) pe baza unor "indicatii limitate".

"Sigur, acest lucru il stim de mai multa vreme. De data aceasta, Agentia Internationala de Studiu asupra Cancerului vine cu o serie de argumente si evidente. Trebuie sa facem o distinctie intre riscul prezentat de carnea procesata sau carnea rosie si faptul ca ele reprezinta un anumit pericol sau un anumit factor cancerigen. Urmeaza acum sa se determine cata carne trebuie sa mananci ca sa fii la risc. Or acest lucru nu este inca suficient studiat", a afirmat seful Biroului OMS pentru Romania, Victor Olsavszky, citat de Agerpres.

Acesta a amintit ca japonezii au atras atentia asupra acestui fapt inca din anii '50 sau '60.

"Noi stim de multa vreme. Inca de prin anii '50 - '60 japonezii au fost primii care au demonstrat relatia intre carnea afumata, pestele afumat si aparitia cancerului gastric. De aceea, ceea ce noi recomandam este acea dieta echilibrata: vegetale, fructe si carne, care nu e foarte importanta. Numai ca regimurile acestea monoalimentare bazate numai pe carne pot fi daunatoare. OMS a emis o serie de ghiduri vizavi de dieta echilibrata numai pentru anumite lucruri: cata sare, cat zahar si cate grasimi. Pentru carne, inca nu. Aceasta ar fi urmatoarea etapa de cercetare", a adaugat Olsavszky.

Printre cancerele cele mai frecvente asociate cu carnea figureaza cancerul colorectar si, intr-o masura mai mica, cancerul de prostata si de pancreas, potrivit acestui studiu.

Autorii nu recomanda regimul vegetarian

Crenvurstii, sunca, carnatii, pastrama, carnea in conserve fac parte din produsele de carne procesata, potrivit CIRC, care nu mentioneaza insa explicit hamburgerii.

Potrivit datelor care provind din zece studii, "fiecare portie de 50 de grame de carne procesata consumata zilnic creste riscul de cancer colorectal cu 18%", in timp ce riscul de cancer colorectal ar putea creste cu 17% pentru fiecare portie de 100 de grame de carne rosie consumata zilnic.

CIRC recunoaste insa ca "nu se stie inca bine cum carnea rosie si carnea procesata cresc riscul de cancer", chiar daca produsele chimice care se formeaza in timpul procesarii carnii sunt suspectate puternic ca ar fi cancerigene.

Autorii studiului nu recomanda insa o alimentatie vegetariana, aratand ca regimurile vegetariene si regimurile carnivore au "avantaje si inconveniente diferite pentru sanatate".

Carnea, reamintesc acestia, furnizeaza proteine, fier, zinc si vitamina B.

"Consumul de carne este probabil unul dintre numerosii factori care contribuie la rate ridicate de cancer de intestin observate in America, in Europa Occidentala si in Australia", noteaza Dr Ian Johnson, cercetator britanic independente. Acesta arata ca "nu exista decat putine sau chiar deloc dovezi ca vegetarienii din Marea Britanie au un risc mai redus de cancer decat consumatorii de carne".

Producatorii de carne denunta rezultatele: Sfideaza bunul simt

Evalularea CIRC a fost imediat denuntata de producatorii de carne, deja acuzati ca favorizeaza incalzirea globala prim emisiile de metan, gaz cu efect de sera produs de rumegatoare.

Evaluarea "sfideaza bunul simt", a reactionat imediat Institutul nord-american al carnii (NAMI), care reprezinta profesionistii din sector. Institutul subliniaza ca, potrivit datelor disponibile pana in prezent, "cancerul este o boala complexa care nu este provocata de doar de alimente". "Este limpede" ca "numerosi" autori ai studiului, acuza NAMI, "au faramitat datele pentru a obtine un rezultat anume".