Aeroportul International din Suceava, modernizat printr-un proiect in valoare de 105 milioane de lei din fonduri europene, a fost redeschis duminica, dupa mai mult de un an de lucrari. Cateva sute de persoane au asistat la slujba de sfintire oficiata de IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor. Directorul Aeroportului Suceava, Ioan Mariuta, a declarat ca aeroportul a fost deschis traficului international incepand de duminica si chiar in cursul serii va ateriza o cursa charter, iar din 12 noiembrie Tarom ar urma sa reia cursele regulate, potrivit Mediafax.

El a precizat ca pana in 10 decembrie vor continua lucrarile la aeroport, fiind vorba despre amplasarea de acostamente pentru cresterea sigurantei, investitia fiind asigurata din fonduri europene.

La randul sau, presedintele Consiliului Judetean Suceava, Catalin Nechifor, a declarat ca aeroportul sucevean va intra intr-o noua etapa de modernizare ce presupune amenajarea celui de-al doilea terminal pentru pasageri si cargo. El a mai precizat ca institutia pe care o conduce va pune la punct o strategie de marketing pentru atragerea de operatori privati pe aeroportul sucevean.

Nechifor a mai spus ca, din 9 noiembrie, CJ Suceava va adopta noile tarife aeroportuare, iar dupa aceasta data se vor putea incheia contracte cu companiile low-cost sau cu alte companii care vor dori sa opereze pe aeroportul sucevean. Destinatiile vizate de autoritatile sucevene sunt Marea Britanie, Spania, Italia si Germania. "Marea Britanie este o tinta pentru noi, iar Spania, Italia si Germania sunt tari emitente de turisti", a spus Nechifor.

Aeroportul Suceava a fost inchis pentru modernizare in 13 ianuarie 2014, lucrarile fiind realizate printr-un proiect de 105 milioane de lei, din fonduri europene. Prin proiectul cu finantare europeana asigurat prin POS-Transporturi s-au modernizat pista de rulare, balizajul, s-a construit un nou turn de control si a fost pregatit terenul in vederea amplasarii sistemului de navigatie. Lucrarile de modernizare la aeroport au fost realizate prin trei proiecte, unul finantat de Romatsa, care a instalat aparatura de control si trafic aerian, unul de modernizare a pistei si a sistemului de balizaj, finantat de Uniunea Europeana, si un proiect de modernizare a aerogarii, cu fondurile Consiliului Judetean.

Consiliul Judetean Suceava continua programul de modernizare a facilitatilor aeroportuare prin amenajarea unui nou terminal de pasageri si cargo, folosind o mare parte din constructiile Centrului Economic Bucovina Suceava aflat in proximitate, inclusiv pavilionul expozitional care va fi terminalul pentru imbarcare pentru destinatii externe. Pentru acest proiect, Aeroportul Suceava a obtinut o finantare de 100.000 de lei in vederea efectuarii studiului de fezabilitate, urmand ca din primavara anului viitor sa inceapa lucrarile de amenajare a noului terminal.