Presedintele Klaus Iohannis a declarat, duminica, la Arad, despre afirmatiile premierului Victor Ponta privind o pozitie comuna a Romaniei, Bulgariei si Serbiei in cazul inchiderii frontierelor, ca prim-ministul nu l-a consultat, nu a avut mandat sa angajeze Romania si s-a "plimbat pana la Sofia", informeaza Mediafax. Presedintele participa astazi, la Bruxelles, la un mini-summit pe tema refugiatilor, in care presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker va incerca sa obtina de la un grup de lideri UE un acord asupra unor masuri pe termen scurt in gestionarea crizei migrantilor in Balcanii de Vest.

Klaus Iohannis a afirmat, la Arad, unde a participat la ceremoniile prilejuite de Ziua Armatei, ca premierul Victor Ponta "s-a plimbat pana la Sofia", s-a intalnit cu alti premieri, "chestiune care este interesanta ca preocupare de weekend".

"Domnul prim-ministru nu s-a consultat cu mine, s-a plimbat pana la Sofia, s-a intalnit cu alti prim-ministri, chestiune care este interesanta ca preocupare de weekend. Domnul Ponta nu a avut niciun mandat sa angajeze Romania in vreun fel. Aceste declaratii pe care le-a facut sunt total neangajante pentru mine", a declarat Klaus Iohannis.

Intrebat de jurnalisti daca va discuta cu premierul Victor Ponta privind declaratiile facute de acesta la Sofia, Iohannis a raspuns: "Da, cu siguranta! Dupa ce ma voi intoarce de la Bruxelles vom avea o discutie pe aceasta tema".

Presedintele Klaus Iohannis a luat parte, duminica, la doua ceremonii militare prilejuite de Ziua Armatei, unul la Monumentul Eroilor din localitatea Paulis, iar celalalt la Monumentul Ostasului Roman din Piata "Avram Iancu" din municipiul Arad, ulterior el dand declaratii presei.

Premierul Victor Ponta a declarat sambata, dupa o intalnire cu omologii sai bulgar si sarb, pe tema crizei refugiatilor, ca "Daca sunt tari care isi inchid granitele sau construiesc garduri, avem dreptul sa ne aparam in timp util". "Ne indeplinim obligatiile, suntem solidari cu toata Europa, dar responsabilitatea nu poate fi pusa doar in sarcina unor tari", a afirmat Victor Ponta, citat de Reuters.

Ponta a precizat sambata, la Sofia, ca aceasta va fi pozitia comuna a celor 3 tari la reuniunea organizata duminica, la Bruxelles, de Comisia Europeana pe tema migratiei in regiunea Balcanilor de Vest. Romania va fi reprezentata la mini-summit-ul de duminica de presedintele Klaus Iohannis.

La reuniunea de duminica vor participa sefi de stat si de guvern din Austria, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Germania, Grecia, Ungaria, Romania, Serbia si Slovenia. In cadrul reuniunii urmeaza sa fie abordate aspecte concrete legate de provocarile generate de fluxurile de refugiati cu care se confrunta statele din regiune. Vor fi analizate nevoile de sprijin pentru aceste tari, precum si posibilitatile de sprijin atat din partea Uniunii Europene, cat si in plan bilateral, si in corelare cu agentiile europene si internationale din domeniu.

Victor Ponta a participat, sambata, la Sofia, la cea de-a doua reuniune a Grupului de la Craiova - intalnirea trilaterala a sefilor de guverne din Bulgaria, Romania si Serbia. Prima intalnire formala a acestui Grup a avut loc la Craiova, la 24 aprilie 2015, in marja sedintei comune de Guvern Romania-Bulgaria, a informat vineri Guvernul Romaniei, intr-un comunicat.