Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, a anuntat ca asociatia pe care o conduce va ataca la Inalta Curte de Casatie si Justitie decizia de vineri a Parchetului Militar de clasare a dosarului Revolutiei, adaugand ca autorii din dosarul Mineriadei sunt "aceiasi cu cei din dosarul Revolutiei", scrie Mediafax.

22 decembrie 1989Foto: Agerpres

"Primul lucru pe care il fac - zambesc. (...) Nu pot decat sa zambesc, este sigur un zambet trist. Nu pot sa cred ca au avut capacitatea intelectuala, si cred ca cu celelealte capacitati nu stau bine, sa inchida dosarul Revolutiei, in care exista mult mai multe decizii CEDO decat in dosarul Mineriadei, pe care l-au redeschis. Cu certitudine, Asociatia 21 Decembrie va ataca decizia la Inalta Curte si este o umilinta pe care o administreaza probabil in razbunare pentru faptul ca defileaza la Parchet toti criminalii din Mineriada. Va spun ca sunt aceeasi cu cei din Revolutie si ca atare poate este o ultima zvacnire si o ultima razbunare ", a declarat Teodor Maries vineri, in cadrul unei conferinte de presa.

Teodor Maries mai spune ca, in acesta vara, a avut intalniri lunare la Sectia Parchetelor Militare, nemultumit de faptul ca nu se reiau cercetarile in dosarul Revolutiei, dar si in dosarul Comunismului si cel al Mineriadei.

"Daca acest lucru s-a intamplat, o afirm cu toata sinceritatea, autorii documentului de azi , daca el exista, sunt, ierarhic vorbind, Ion Vasilache (seful Sectiei Parchetelor Militare, n.r.), Nitu Tiberiu Flaviu- procurorul general al Romaniei, ajutati de domnul Coldea (Florin Coldea, director adjunct al SRI, n.r.). Nu se putea inchide acest dosar fara cele trei persoane. Daca gresesc, domnul Coldea sa iasa public si sa spuna "Maries, dezinformat!". E adevarat, eu nu am fost informatorul lor si sunt mai putin informat. (...) Sa iasa domnul Coldea public si sa spuna daca SRI impreuna cu Ion Vasilache, care nu este departe de aceasta institutie, si domnul Nitu, care nu e departe de aceasta institutie, au savarsit o noua crima impotriva celor pe care ii am in spatele meu, i-au omorat a doua oara, colegii nostri de la baricada care au cazut in ziua de 21 decembrie, si i-au ucis si pe cei pe care dupa 22 decembrie i-a omorat camarila KGB-ista a lui Ion Iliescu, ca sa nu mai vorbesc de colegii de la Timisoara si din Cluj si din Sibiu si din alt oras", a afirmat Teodor Maries.

Ministerul Public a anuntat vineri ca procurorii Parchetului Militar au decis clasarea dosarului privind Revolutia din Decembrie 1989, in care au fost facute cercetari privind 709 morti, 2.198 de raniti, dintre care 1.855 impuscati, si 924 de retinuti.