Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice va avea o serie de noi atributii specifice in domeniul prevenirii si combaterii violentei, potrivit unei Hotarari adoptata vineri de Guvern. In acest scop, numarul de posturi din cadrul Agentiei va creste de la 33 la 50, urmand ca in cadrul acestei structuri sa fie infiintata "Directia Prevenirea si Combaterea Violentei in Familie", care va avea 17 posturi.

Masura consolidarii activitatii de prevenire si combatere a violentei a fost luata, printr-o Hotarare care modifica si completeaza o serie de norme privind organizarea si functionarea Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, ca raspuns la tendinta de crestere a numarului de cazuri de violenta in familie inregistrata in ultimii ani.

Potrivit datelor MMFPSPV, in ultimii ani, in Romania s-a manifestat o tendinta de crestere a numarului de cazuri de violenta in familie (de la 11.592 in anul 2010 la 14.376 in 2012). In plus, numarul deceselor cauzate de actele de violenta in familie a fost, in 2012, de 141 de persoane.

Datele confirma faptul ca o treime din judetele tarii nu pot oferi servicii specializate victimelor violentei in familie, iar sub 50% din populatie este informata cu privire la Legea pentru prevenirea si combaterea violentelor domestice. De asemenea, dosare penale sunt constituite doar in 2% din numarul plangerilor penale inregistrate impotriva agresorilor, iar durata medie, la nivel national, de judecare a cererii emiterii unui ordin de restrictie este de 33 de zile.

Actul normativ adoptat de Guvern majoreaza numarul total de posturi prevazut pentru aparatul propriu al MMFPSPV cu 25, provenite din redistribuirea unor posturi preluate de la structuri din subordinea ministerului. Sapte dintre aceste posturi vor fi destinate corpului de atasati pe probleme de munca si sociale, care in prezent are noua posturi.

Numarul total de posturi al aparatului propriu al Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice va ajunge astfel de la 405 la 430.