Ordonanta de Urgenta care prevede ca SPP va putea asigura protectie si in cazul unor demnitari si fosti demnitari, inclusiv presedinti ai partidelor parlamentare, la cererea acestora si cu aprobarea CSAT, a fost publicata joi in Monitorul Oficial.

Ordonanta a fost aprobata in sedinta de guvern din 14 octombrie si, potrivit legii, intra in vigoare din momentul in care este publicata in Monitorul Oficial, respectiv in 22 octombrie, astfel incat nu are implicatii in cazul politistului din coloana lui Gabriel Oprea care a decedat marti seara, dupa ce a cazut cu motocicleta intr-o groapa.

Incepand de joi, insa, daca un fost ministru sau un lider de partid va dori, va putea beneficia de protectia SPP. Nu este clar care a fost urgenta ca SPP sa se ocupe de protectia unor demnitari.

Pana acum, puteau beneficia de protectia SPP doar anumiti fosti demnitari. Fostii presedinti beneficiaza de protectie pe toata durata vietii, fostii premieri timp de doi ani, iar fostii presedinti ai Camerei Deputatilor si Senatului timp de un an.

Contra cost si cu aprobarea CSAT, Serviciul de Protectie si Paza poate asigura protectie unor demnitari si fosti demnitari, altii decat cei stabiliti prin hotarare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.