Dosarul Revolutiei a fost clasat de procurorii militari

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 23 octombrie 2015, 13:04 Actualitate | Esenţial


Timisoara, decembrie 1989
Foto: Agerpres
Ministerul Public anunta ca procurorii de la Parchetul Militar au decis clasarea dosarului privind Revolutia din Decembrie 1989. Ordonanta de clasare poate fi contestata la procurorul sef al Parchetului Militar si apoi la instanta.

Decizia a fost luata de procurorii militari Marian Tudor, Codrut Mihalache si Claudiu Culea, au declarat surse judiciare pentru Agerpres.

Printre motivele de inchidere a dosarului Revolutiei se afla: s-a implinit termenul de prescriptie a raspunderii penale, exista autoritate de lucru judecat, faptele nu exista sau nu sunt prevazute de legea penala, a intervenit amnistia.

 • Comunicatul Ministerului Public:
Procurorii militari din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia Parchetelor Militare au finalizat cercetarile in dosarul 11/P/2014 privind fapte comise in contextul evenimentelor din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul, ranirea si lipsirea de libertate a unor persoane, precum si distrugerea unor bunuri.

Faptele comise in contextul evenimentelor din decembrie 1989 au facut, initial, obiectul a 4.544 de dosare penale. Astfel:

- in 1244 dosare cercetarea a fost efectuata de Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti;

- in 17 dosare cercetarea a fost efectuata de Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Iasi;

- in 317 dosare cercetarea a fost efectuata de Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Cluj;

- in 169 dosare cercetarea a fost efectuata de Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Timisoara;

- in 233 dosare cercetarea a fost efectuata de Parchetul Militar de pe langa Curtea Militara de Apel

- in 2564 dosare cercetarea a fost efectuata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ¬ Sectia Parchetelor Militare.

Avand in vedere incidenta prevederilor legale referitoare la indivizibilitatea ori conexitatea unor fapte comise in contextul evenimentelor din decembrie 1989, fapte care, initial, au facut obiectul unor cauze distincte, pe parcursul desfasurarii cercetarilor, in 2172 de dosare  s-a dispus reunirea cu alte cauze, in functie de zonele in care au avut loc evenimentele.

De asemenea, in alte 32 de dosare s-a dispus declinarea competentei de solutionare in favoarea parchetelor civile.

In raport de competenta materiala, respectiv de complexitatea cauzelor, o parte dintre dosarele instrumentate initial de catre parchetele militare de pe langa tribunalele militare Bucuresti, Iasi, Cluj si Timisoara, au fost declinate in favoarea parchetelor militare ierarhic superioare, respectiv preluate de catre acestea, in principal de catre Sectia Parchetelor Militare.

In 112 dosare, Sectia Parchetelor Militare (Directia Procuraturilor Militare) si celelalte parchete militare au dispus trimiterea in judecata a 275 de inculpati (a se vedea fila 6 din Ordonanta), din care:

- 25 de generali (10 din cadrul MApN si 15 din cadrul MI)

- 114 ofiteri ( 32 din cadrul MApN si 82 din cadrul MI)

- 13 subofiteri (8 din cadrul MApN si 5 din cadrul MI)

- 36 militari in termen

- 87 civili.

In celelalte dosare, constatandu-se existenta unor cauze care au impiedicat punerea in miscare a actiunii penale au fost dispuse solutii de netrimitere in judecata, retinandu-se, in cele mai multe situatii, cazul prevazut de art. 10 lit. e C.pr.pen anterior cu referire la eroarea de fapt, dar si cazul prevazut la art. 10 lit. g C.pr.pen anterior referitor la interventia amnistiei, prescriptiei ori a decesului faptuitorului.

 

Cercetarile efectuate in dosarul nr. 11/P/2014 au vizat victimele rezultate in imprejurarile care au facut, initial, obiectul dosarului nr. 97/P/1990 precum si victimele rezultate in imprejurarile care au facut obiectul dosarelor conexate, ulterior, la acest din urma dosar, astfel incat pe rolul organelor de urmarire penala nu mai exista in curs de solutionare nici o cauza avand ca obiect evenimentele din decembrie 1989 (a se vedea filele 24-29 din Ordonanta).

In raport de obiectul cauzei si de faptul ca evenimentele din decembrie 1989 din Romania prezinta particularitati diferite, analiza materialului de cercetare a fost efectuata distinct, respectiv cu referire la perioada 16-22 decembrie 1989 si dupa 22.12.1989.

In acest sens s-a retinut ca perioada cuprinsa intre 16.12.1989-22.12.1989, pana la plecarea fostului presedinte Nicolae Ceausescu din cladirea Comitetului Central al Partidului Comunist Roman (CC al PCR), a fost caracterizata de actiuni violente de reprimare a manifestatiilor anticomuniste si antidictatoriale din mun. Timisoara, Cluj si Bucuresti, respectiv de masuri de impiedicare a extinderii actiunilor de protest in celelalte localitati ale tarii.

Folosindu-se de parghiile puterii absolute pe care o detinea in partid si in stat, Nicolae Ceausescu, cu aprobarea Comitetului Politic Executiv al Partidului Comunist Roman, a actionat, inca de la inceput, pentru reprimarea brutala a manifestatiilor, dispunand implicarea unor forte supranumerice si eterogene, apartinand militiei, securitatii si armatei.

In baza deciziilor si ordinelor primite de la nivel central, conducerea politica si militara locala, sub directa coordonare a unor factori de conducere politica si militara de la nivel central, a luat masuri pentru punerea in executare a actiunii de reprimare si a ordonat interventia fortele de ordine, care a avut ca rezultat uciderea, ranirea prin impuscare, vatamarea corporala si retinerea unui numar mare de persoane.

S-a constatat insa ca persoanele cu functii de conducere si executie, politice si militare, de la nivel central si local, implicate, in perioada 16-22.12.1989, in organizarea, conducerea, coordonarea si punerea in executare a masurilor de reprimare a manifestantilor au fost judecate si condamnate definitiv, existand in cauza autoritate de lucru judecat.

In ceea ce priveste perioada cuprinsa intre 22.12.1989 si sfarsitul anului 1989 s-a retinut ca acesta a fost caracterizata prin vid de putere, stare de confuzie, panica si haos.

Daca pana la momentul in care fostul presedinte Nicolae Ceausescu a parasit sediul C.C. al P.C.R., fortele de ordine au actionat, in baza ordinelor si masurilor dispuse de factorii politici si militari, impotriva manifestantilor care demonstrau pentru inlaturarea regimului comunist, libertate si democratie, dupa acest moment, in conditiile in care euforia generala privind victoria revolutiei a fost urmata in scurt timp de o stare de teama privind posibilitatea revenirii lui Nicolae Ceausescu la conducerea tarii, cu ajutorul unor forte fidele, nu a mai existat o actiune a organelor statului impotriva manifestantilor ci o actiune comuna indreptata, conform perceptiei create, impotriva unor elemente contrarevolutionare, care actionau impotriva vointei intregii populatii.

In acest context, pe fondul lipsei de cooperare si coordonare, initiativele unor militari si civili de a patrunde in anumite imobile ori de a verifica acoperisurile unor cladiri, fara incunostintarea celorlalte forte aflate in zona, au creat deruta si reprezentari gresite, cu consecinta deschiderii focului concentrat si producerii a numeroase victime. De asemenea, starea de oboseala si stres acumulata a afectat aprecierea lucida si obiectiva a realitatii inconjuratoare, existand situatii in care dispozitive militare, mixte, ori civile au deschis, cu usurinta, focul asupra unor imobile, inclusiv asupra unor autoturisme aflate in deplasare care nu au oprit la filtrele organizate, in conditiile existentei doar a unor banuieli neverificate ca s-ar fi efectuat focuri de arma din directia imobilelor sau autoturismelor respective. Pe fondul aceleasi stari de oboseala si stres, au existat si situatii in care s-au executat focuri de arma intre militari din incinta aceleiasi unitati sau intre unitati militare.

 

Materialul de cercetare efectuat in dosarul 11/P/2014 se refera la 709 persoane decedate, 1855 persoane ranite prin impuscare, 343 persoane ranite in alte imprejurari sau care au suferit diferite traume, respectiv 924 persoane retinute.

Din cele 709 persoane decedate, 161 sunt ofiteri, subofiteri si militari in termen. In unele situatii decesul s-a datorat manevrarii imprudente a armamentului, victimele fiind din randul celor care s-au aflat in imediata apropiere a faptuitorilor. De asemenea, nu in toate cazurile decesul s-a produs prin impuscare, existand situatii in care decesul s-a datorat altor cauze (ex. agresiune, incendiere, accident rutier, accident aviatic etc.). In unele situatii, exista autoritate de lucru judecat, in sensul ca autorii infractiunilor de omor au fost trimisi in judecata si condamnati. In alte situatii cu privire la imprejurarile in care s-a produs decesul s-au dispus solutii de netrimitere in judecata, solutii care nu au fost, ulterior, infirmate. Nu in toate cazurile decesul s-a datorat unei fapte prevazute de legea penala, existand situatii in care decesul a fost urmare unui act suicidal (impuscare, precipitare etc.), manevrarii imprudente a armamentului din dotare de catre cel in cauza sau s-a datorat unor cauze patologice.

Din cele 1855 persoane ranite prin impuscare, 420 sunt ofiteri, subofiteri si militari in termen. Ca si in cazul persoanelor decedate, exista situatii in care ranirea s-a datorat manevrarii imprudente a armamentului. In unele situatii exista autoritate de lucru judecat, in sensul ca autorii au fost trimisi in judecata si condamnati. In alte situatii s-au dispus solutii de netrimitere in judecata, solutii care nu au fost, ulterior, infirmate. Exista si situatii in care, desi sustin ca au fost ranite in diferite imprejurari, persoanele in cauza nu au prezentat acte medicale care sa ateste existenta unor leziuni sau s-a stabilit ca leziunile nu au fost produse prin impuscare.

Din cele 343 persoane ranite in alte imprejurari sau care au suferit diferite traume, 68 sunt ofiteri, subofiteri si militari in termen. In principal leziunile produse se datoreaza unor agresiuni dar exista si situatii in care leziunile se datoreaza unor accidente (ex. ruperea unor elemente din structura de rezistenta a imobilelor avariate in contextul evenimentelor, activarea accidentala a unor dispozitive din sistemul de aparare al unitatilor militare etc.) sau autoaccidentari precum si situatii in care unele persoane au suferit afectiuni neuropsihice. De asemenea exista si situatii in care unele persoane, desi sustin ca au suferit diferite leziuni, nu au prezentat acte medicale in acest sens sau s-a stabilit ca nu au suferit leziuni de natura traumatica.

In raport de rezultatul cercetarilor efectuate cu privire la fiecare victima in parte si de impedimentele procedurale referitoare la punerea in miscare si exercitarea actiunii penale in cauza, prin Ordonanta din 14.10.2015 s-a dispus:

- clasarea cauzei sub aspectul infractiunilor de propaganda de razboi, genocid, tratamente neomenoase, infractiuni de razboi contra proprietatii si altor drepturi, respectiv infractiuni contra umanitatii, retinandu-se ca faptele cercetate nu sunt prevazute de legea penala, nefiind caracterizate de tipicitate in raport cu normele legale incriminatoare.

- clasarea cauzei sub aspectul infractiunii de omor, tentativa de omor si instigare la infractiunea de omor, retinandu-se, dupa caz, implinirea termenului de prescriptie a raspunderii penale sau existenta autoritatii de lucru judecat, dar si faptul ca decesul nu s-a datorat unei fapte prevazute de legea penala sau ca fapta nu exista;

- clasarea cauzei sub aspectul infractiunii de ucidere din culpa, retinandu-se ca faptele nu sunt prevazute de legea penala;

- clasarea cauzei sub aspectul infractiunii de lovire sau alte violente si instigare la infractiunea de lovire sau alte violente, retinandu-se, dupa caz, ca fapta nu exista sau nu este prevazuta de legea penala, respectiv ca s-a implinit termenul de prescriptie a raspunderii penale;

- clasarea cauzei sub aspectul infractiunii de vatamare corporala si instigare la infractiunea de vatamare corporala, retinandu-se ca s-a implinit termenul de prescriptie a raspunderii penale;

- clasarea cauzei sub aspectul infractiunii de lipsire de libertate in mod ilegal si instigare la infractiunea de lipsire de libertate in mod ilegal, retinandu-se, dupa caz, implinirea termenului de prescriptie a raspunderii penale sau existenta autoritatii de lucru judecat, dar si existenta unei cauze de neimputabilitate, respectiv eroarea;

- clasarea cauzei sub aspectul infractiunii de furt si distrugere, retinandu-se implinirea termenului de prescriptie a raspunderii penale;

- clasarea cauzei sub aspectul infractiunii de ultraj, retinandu-se implinirea termenului de prescriptie a raspunderii penale;

- clasare cauzei sub aspectul infractiunii de purtare abuziva si instigare la infractiunea de purtare abuziva, retinandu-se ca a intervenit amnistia;

 

Impotriva ordonantei de clasare se poate formula plangere in conditiile prevazute de art. 339 alin. 4 C.pr.pen.

Solutia dispusa in cauza poate fi vizualizata accesand link-ul: http://www.mpublic.ro/presa/2015/ordonanta_clasare_09_10_2015
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10835 vizualizari

 • -4 (16 voturi)    
  nici o problemă (Vineri, 23 octombrie 2015, 13:26)

  Mazeta [utilizator]

  Dosarul Revoluției va fi redeschis la anu' (când va fi închis dosarul Mineriadei). Nu scapă ei!
  • +10 (14 voturi)    
   mazeta versus Ilici (Vineri, 23 octombrie 2015, 15:13)

   Daniel [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Bai mazeta, ai primit sarcina de partid (PSD) 'urma scapa turma'.

   Adica, am impresia ca PSD-istii incearca acum sa-l scoata pe batranul derbedeu (Iliescu) marele, singurul vinovat de mineriade, revolutii, cucerirea Daciei de romani, etc....adica un fel de Basescu la vremuri noi.

   Cu alte cuvinte, garnitura noua de PSD-isti (Ponta & turma) vor sa se descotoroseasca de trecutul incomod (FeSeNistic, reprezentat de Ilici & Dinozaurii) si sa ne pacaleasca ca ei sunt neprihaniti!

   Propunere: Bai mazeta, propune in sedinta de partid PSD sa cantati "Imnul Golanilor' impreuna cu sefii de partid.
   • +5 (9 voturi)    
    Troc! (Vineri, 23 octombrie 2015, 15:44)

    Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui Daniel

    Tiberiu Nitu a inchis dosarul Revolutiei la schimb cu dosarul Mineriadei. Dosarul Mineriadei va trena ani buni, neavand tot atatea plangeri la CEDO ca cel la Revolutiei, cand 1000 de tineri au fost sacrificati pentru ca 25 de ani sa asistam la devalizarea tarii de catre camarila lui Iliescu stransa in PSD si PNL...
 • +12 (12 voturi)    
  pai jeneralii au pus doar la cale revolutiunea (Vineri, 23 octombrie 2015, 13:27)

  gogu [anonim]

  nu-s doar atati mari jenerali in fruncea tarii precum do'n jeneral cu 6 stele hoprea.
  • +8 (12 voturi)    
   Asta-i diferenta intre justitia lui Ponta si (Vineri, 23 octombrie 2015, 14:38)

   Bel ea [anonim] i-a raspuns lui gogu

   justitia lui Kovesi!! Rusi vs. americani!
 • +17 (21 voturi)    
  RUSINE !!!!! (Vineri, 23 octombrie 2015, 13:32)

  cris64 [utilizator]

  Ce cauta cazul la Parchetul Militar ? Pai sefii armatei au fost cei care l-au sprijinit pe Iliescu in cresterea numarului de morti, ca sa ii dea vezi doamne legitimitate. Cauza trebuie cercetata de procurori civili care sa aiba curajul sa descopere toti vinovatii indiferent de numele lor.
 • +16 (20 voturi)    
  Prescriere (Vineri, 23 octombrie 2015, 13:37)

  Trojan.H [utilizator]

  Lovitura de stat organizata de Rusia impotriva lui Ceausescu trebuie lamurita pina la capat. Oamenii lor sunt inca in virful Sistemului. Nu e nimic de prescris.
  • -5 (11 voturi)    
   Lovitura de stat... (Vineri, 23 octombrie 2015, 15:30)

   Grexit [utilizator] i-a raspuns lui Trojan.H

   organizata in comun de EST si VEST, cu resurse umane din EST, a vizat poporul roman si resursele sale. Ceausescu a fost doar suspectul de serviciu (care si-a si luat-o!). Urmarile? Se vad azi cu ochiul liber.
 • +12 (16 voturi)    
  Două Românii? (Vineri, 23 octombrie 2015, 13:42)

  vali47 [utilizator]

  De ce procurori militari și procurori civili.Au militarii alte legi,sunt alte legi pentru militari?Există o Românie a militarilor?De ce revoluția este anchetată de procurorii militari?
  • +11 (13 voturi)    
   2 Romanii ...ptr ca Ro este exceptia in care (Vineri, 23 octombrie 2015, 14:43)

   Bel ea [anonim] i-a raspuns lui vali47

   militarii si politistii au tras in romani!! De atunci ar fi trebuit sa realizam ca dusmanul armatei si a politicienilor care o conduc, este poporul civil!!
  • -8 (10 voturi)    
   obozo (Vineri, 23 octombrie 2015, 14:48)

   NumaiLaNoi [utilizator] i-a raspuns lui vali47

   si cine ancheteaza soldatii in statele unite , ma rog, ma desteptule ?
   daca nu ai idee despre ce vorbesti DE CE POSTEZI ?
   • -4 (8 voturi)    
    desteptule (Vineri, 23 octombrie 2015, 15:22)

    Mr John [anonim] i-a raspuns lui NumaiLaNoi

    Asta inseamna ca reperul SUA este bun? ei musamalizeaza cazurile mai ceva ca Putin
  • +4 (4 voturi)    
   cum de ce? (Vineri, 23 octombrie 2015, 17:41)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui vali47

   printre altele ca sa nu fie obligati sa spuna ce s-a intamplat cu teroristii.
   aaaa. n-au fost teroristi? atunci cine i-a impuscat pe cei peste 1500 de oameni, adevarati revolutionari?
 • +12 (14 voturi)    
  e la schimb cu mineriada ? (Vineri, 23 octombrie 2015, 13:44)

  LiviusAcris1 [anonim]

  Iliescu nu mai e responsabil de sutele de morti de la Revolutie ?
 • +9 (9 voturi)    
  cum ziceam.. (Vineri, 23 octombrie 2015, 13:44)

  GigelStrainu [utilizator]

  nu se cauta vinovatii !!pentru ca sunt imprastiati in toate partidele politice...mizele sunt pre mari pentru ,ca niste mahari gen ilici,roman...si altii ,sa cada...sa nu mai zic de cozma saracu care o fost batut ,mila(scarba) de el, sa nu mai vb de mineri (kgb-ist)care erau pre curati imbracati ,apretati sa fie mineri..
  ce sai mai acuzam cand mineri au plantat panselutele care leau strivit din greseala.....Totul o sa fie can-can pentru urmatoarele alegeri.
 • +17 (19 voturi)    
  pina deschjide cineva un proces la curtea european (Vineri, 23 octombrie 2015, 13:49)

  sorin3 [utilizator]

  Dupa cum am invatat din procesul mineriadei '90, crimele impotriva umanitatii nu se pot clasa.
  Oricum procurorii care au lucrat la acest dosar se fac vinovati in fata natiunii si a istoriei.
  Sinteti niste gunoaie.
 • +15 (15 voturi)    
  Fara Revolutie, Mineriadele nu se leaga! (Vineri, 23 octombrie 2015, 13:51)

  pedepsitorul [utilizator]

  Cum de am stat 25 de ani, ca sa aflam ca trebuie trecut la secret ?

  Si in acelasi timp , revolutionarii'' au luat compensatii babane pentru ce? Ce au facut ei, sau ce au riscat?

  KGB-ul lucreaza in continuare si apara incaodata securistii, mercenarii din Militie si criminalii din Armata care au omorata 1000 de oameni nevinovati?

  Asta e Crima Organizata de institutiile Statului!
 • -17 (23 voturi)    
  normal (Vineri, 23 octombrie 2015, 13:51)

  xanti [utilizator]

  Doar nu o sa il bage pe ministrul transporturilor de atunci Basescu la puscarie.
  Basescu e principalul vinovat ca garniturile de tren au ajuns la Bucuresti,putea sa se opuna dar nu a vrut.
  • +14 (18 voturi)    
   Tu ai cap? (Vineri, 23 octombrie 2015, 14:45)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Ca minte sigur NU! Cum era Basescu ministrul transporturilor la revolutie?????
   • +6 (8 voturi)    
    au grija Gadea&Co (Vineri, 23 octombrie 2015, 15:44)

    anonimicus [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    Ne vor arata in exclusivitate la antene un "document" care sa ateste ca Basescu a adus teroristii arabi cu petrolierul.
    • +6 (6 voturi)    
     Da, la asta nu m-am gandit (Vineri, 23 octombrie 2015, 15:54)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui anonimicus

     Dar se pare ca intr-adevar chiar e convins de asta, (el sau altul), ca vad ca am luat un minus.
     • +1 (3 voturi)    
      astia, (Vineri, 23 octombrie 2015, 17:48)

      nahir [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

      rusnakaia postac, dau cu minusul fara sa citeasca.
      pai ce, ai scris cu chirilice?
  • +11 (13 voturi)    
   harnicie versus prostie (Vineri, 23 octombrie 2015, 14:56)

   Daniel [anonim] i-a raspuns lui xanti

   Bre, prostia ta nu este intrecuta decat de 'harnicie'.

   Ia spune, esti membru PSD (asa pare dupa inteligenta pe care o posezi)?

   Tu esti tot ala care are o problema cu Halep carevasazica esti vesnicul frustrat, inversunat impotriva celor pe care ii invidiezi, parte din gloata de manevra al lui Ilici & Co.

   La o ipotetica mineriada (doamne fereste) te-ai plimba si matale cu o bata prin Bucuresti.

   PS: Poti bai sa dormi de invidia care te roade?
   • +2 (2 voturi)    
    asta cu partidul (Vineri, 23 octombrie 2015, 15:29)

    Mumulea [utilizator] i-a raspuns lui Daniel

    in care a intrat sa isi faca un viitor, era deja lamurita.
  • +6 (6 voturi)    
   iarta-l nene (Vineri, 23 octombrie 2015, 15:23)

   gima [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   ca asa sunt toti,p-alaturi.subiectu-i una,creierul spalat e alta poveste,semnat si parafat latrina3.habar nu au ce e cu ei pe lumea asta.atit stiu de la latrine,base e vinovat!!
  • +1 (1 vot)    
   ma, (Vineri, 23 octombrie 2015, 17:46)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   tu chiar esti prost gogomane!!!
   pana si ilici o sa-ti taie banii de postac pentru idiotenia scoasa.
   auzi, base ministru la transporturi in 1989 ?!
 • +13 (13 voturi)    
  Greii (Vineri, 23 octombrie 2015, 14:04)

  m1ha1 [utilizator]

  cu siguranta sunt oameni prea grei si prea multi implicati in acest dosar ... dar chiar dacă faptele s-au prescris va veni clipa in care fiecare vom da socoteala de faptele noastre chiar daca unii nu vor sa admita asta
  • +4 (4 voturi)    
   e groasa (Vineri, 23 octombrie 2015, 15:27)

   Mr John [anonim] i-a raspuns lui m1ha1

   Pt ca au fust crime multe pe comanda politica si militara.. de ex impartirea armelor . TVR este direct implicat in diversiuni..
   Mai este si avionul trimis pt sange in Serbia doborat cu o racheta, si prabusirea de la Balotesti musamalizata in stransa leguatura cu acea cursa din 1990 spre Serbia.
  • +3 (3 voturi)    
   ilici e libercugetator (Vineri, 23 octombrie 2015, 15:44)

   natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui m1ha1

   deci i-i se rupe
 • +13 (15 voturi)    
  De cand crimele se caseaza??? (Vineri, 23 octombrie 2015, 14:05)

  LiviuX [utilizator]

  Sau pentru ei mortii nu conteaza?
 • +14 (14 voturi)    
  aloo!!!speranta,mai traiesti? (Vineri, 23 octombrie 2015, 14:07)

  gima [utilizator]

  sunteti buimaciti de stire???
  traim in romania,romaniaaa.nu stiti unde e tara asta?e undeva la marginea universului unde nu se aplica nici o lege.adica se aplica,legea celui mai bandit decit toti banditii.dar va rog sa nu va taiati venele ca nu merita.sa ma iertati unii dintre voi ca nu meritati sa cititi asemenea cuvinte,dar ce sa mai spun?ce-o mai fi de spus.pate ca speranta a murit
 • +1 (9 voturi)    
  unde sunt aplaudacii JUSTITIEI din Romania? (Vineri, 23 octombrie 2015, 14:11)

  HEHE [anonim]

  o MARE pata NEAGRA pe obrazul Justitiei Romane si magistratilor ! Rusine dragilor care reprezentati acest sistem, cereti mereu drepturi si privilegii, abia ati inceput sa miscati si sunt sanse reale si vizibile sa mergeti DOAR in directia in care vi se permite, dar ridicati mainile si va predati cand este o astfel de cauza !

  RUSINE !
 • +6 (8 voturi)    
  ce frumos... (Vineri, 23 octombrie 2015, 14:16)

  liviu_ [utilizator]

  psd a tras tare de cand e la guvernare
 • +9 (9 voturi)    
  am incredere (Vineri, 23 octombrie 2015, 14:19)

  Cristi [anonim]

  Nu cred ca se termina asa. Inca am incredere.
 • +10 (10 voturi)    
  ... (Vineri, 23 octombrie 2015, 14:20)

  pathfinder [utilizator]

  Gata au rezolvat problema.
  Au omorat-o si acu o ingroapa.
 • +11 (11 voturi)    
  meritam mai mult (Vineri, 23 octombrie 2015, 14:21)

  rz_ [utilizator]

  Şi dacă faptele erau prescrise, amnistiate şamd, trebuia dus dosarul până la capăt şi judecat dpdv legal chiar dacă cei condamnaţi nu aveau nimic înscris în cazier.

  E ruşinos că nu am reuşit să-i găsim şi să-i judecăm pe cei vinovaţi. Înclin să cred că ar putea fi încadrată fapta la crime împotriva umanităţii şi să fie condamnat... tot Iliescu:)
 • +8 (10 voturi)    
  Intr-adevar (Vineri, 23 octombrie 2015, 14:22)

  mcv [utilizator]

  S-au intarit institutiile! Acuma, nu le putem rezolva pe toate!
 • +10 (12 voturi)    
  Va fi redeschis, la cererea CEDO (Vineri, 23 octombrie 2015, 14:29)

  De-clasat [anonim]

  Inca un dosar in care Iliescu e martor-cheie (daca nu mai mult...) se inchide in mod dubios, prin procurorii militari supusi ierarhic multora dintre criminalii din Decembrie Rosu. In opinia mea, o noua incalcare a drepturilor omului la dreptate si la aflarea adevarului, comisa de justitia (militara) romaneasca. Insa istoria are suisuri si coborasuri, iar uneori e ciclica. Nu stim care vor fi victimele, data viitoare...
 • +4 (4 voturi)    
  pai normal (Vineri, 23 octombrie 2015, 15:21)

  gigiel [anonim]

  doar nu s-or baga singuri la puscarie. Atata timp cat tot ei sunt la butoane, si se vede ca inca sunt, dosarul Revolutiei nu va fi redeschis niciodata.
 • +4 (4 voturi)    
  Ufff (Vineri, 23 octombrie 2015, 15:22)

  Izatnap [anonim]

  Se spune ca "S-a constatat insa ca persoanele cu functii de conducere si executie, politice si militare, de la nivel central si local, implicate, in perioada 16-22.12.1989, in organizarea, conducerea, coordonarea si punerea in executare a masurilor de reprimare a manifestantilor au fost judecate si condamnate definitiv, existand in cauza autoritate de lucru judecat."

  Chiar asa, toti aia implicati in evenimentele de pana pe 22 au fost incarcerati?! Ma mir!

  Mai mult, cum ramane cu evenimentele de dupa 22?! Cine e tras la raspundere pentru, spre exemplu, masacrarea trupelor USLA in fata garnizoanei de pe Drumul Taberei???

  Ca la noi la nimeni...i-au luat pe terchea berchea, iar generalii si altii cu putere de decizie au fost trecuti cu vederea, sau bagati la zdup 2-3 ani...
  • -3 (3 voturi)    
   Cine? (Vineri, 23 octombrie 2015, 15:33)

   Grexit [utilizator] i-a raspuns lui Izatnap

   Vecinii de la EST. Ajutati si de cei din VEST!
   Dar asta nu se va spune in veci. Ar fi scandalul prea mare...si cand e scandal intre natiuni, iese razbel.
 • +3 (3 voturi)    
  CEDO (Vineri, 23 octombrie 2015, 15:31)

  mike_the_hunter [anonim]

  Ca si in cazul mineriadelor crimele impotriva umanitatii nu se prescriu. Acesta hotarare trebui atacata la CEDO de asociatiile victimelor Revolutiei.
  Abia atunci va incepe procesul.
  Ce ati vrea sa va spuna procurorii militari,ca armata a trans in populatia revoltata? Ei bine, nu o fac , din cauza numeroaselor lor privilegii pe care le-au avut si le au in continuare. Se plangea cu cateva zile in urma un general la Digi 24 ca armata nu are bani de noi avioane.
  Taiati din pensiile si salariile nesimtite de la armata si o sa aveti bani!
 • +3 (3 voturi)    
  1989 (Vineri, 23 octombrie 2015, 15:45)

  maria [anonim]

  Rusine ||
 • +4 (4 voturi)    
  Mii de dosare din care nu le-a iesit nimic? (Vineri, 23 octombrie 2015, 15:57)

  ouyang [utilizator]

  Niciun vinovat pentru morti? Zero? Bai, eu cred ca deja va pregatiti de niste molotoave in freza.
 • +1 (3 voturi)    
  ARMATA TRADEAZA POPORUL ROMAN! (Vineri, 23 octombrie 2015, 18:22)

  DreptateDeSus [utilizator]

  armata a clasat dosarul revolutiei, "armata nu-i cu noi!", este dictatura militara! la fel va face armata in caz de razboi, va trada tara? cine ne va "apara" in caz de razboi, tradatorii din armata? tradatorii ne vor vinde putinistilor asa cum ne-au vandut stalinistilor! la "revolutie" ati torturat, ati dat foc la cadavre ati ucis peste 1000 de oameni si ati ranit peste 3000 de oameni nevinovati si acum sunteti marii generali care aparati tara de dusmani? bestii fara dumnezeu, atei criminali comunisti kgb-isti! ati distrus popoare intregi din europa de est pana in china si america de sud, v-ati distrus propriul vostru popor rus si credeti ca istoria in romania se intoarce iarasi in favoarea voastra? nu! s-a schimbat! pentru ca acum romanii nu mai sunt singuri ci america crestina este alaturi de noi si deja se vede de la arestarile facute asupra oamenilor vostri din romania, politicienii securisti si fosti securisti corupti pe care procurorii dna le fac fara sa le mai fie frica ca mai sunt aruncati de la etaj daca acuza un securist corupt, de la construirea scutului american antiracheta pe teritoriul romaniei desi putin acuza de acum o saptamana romania ca se "apara" si pana acum 2 zile cand seful kgb-ului in romania iliescu a ajuns in justitie acuzat de "infractiuni impotriva umanitatii" si drept razbunare kgb-istilor ati inchis azi dar pentru scurt timp pentru ca se va redeschide dosarul durerii romanilor! cate pacate impotriva poporului roman mai vreti sa mai faceti inainte ca moartea sa va duca la judecata de apoi acolo unde dumnezeu nu "claseaza" dosare ci trimite direct in iad!
  • -2 (2 voturi)    
   Pastile (Sâmbătă, 24 octombrie 2015, 3:04)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui DreptateDeSus

   Pastile...lipsa?...prea multe?
   Suferinta mare !
 • 0 (0 voturi)    
  Care-va-sa-zica... (Vineri, 23 octombrie 2015, 22:43)

  Gabu [utilizator]

  ...teroristii ... n-au existat, ca n-apar in raport. Am fost o adunatura de tembeli nauci obositi care au tras unul in altul pana s-au inrosit tevile...
  Citind aceasta stire ce pare un pasaj dintr-un roman de prost gust cu final in coada de peste, imi vin in minte cateva intrebari:
  - cite persoane au murit inainte de fuga si cate dupa?
  - nu se sufla nici un cuvant despre sursa / sursele zvonurilor transmise cu atata usurinta in eter de catre TVR, caci aici e cheia. Prima revolutie transmisa in direct - va mai amintiti?
  - au fost reale intrarile de "turisti" de la granita de est din zilele premergatoare caderii lui Ceausescu?
 • 0 (0 voturi)    
  Ceva nu se leagă: (Vineri, 23 octombrie 2015, 23:15)

  tizul [anonim]

  Ordonanţa este datată 14.10.14.
  In 21.10.14 se dădea la stiri ca Iliescu si Măgureanu au fost puși sub învinuire pentru infracţiuni împotriva umanităţii.
  Cine minte?
 • 0 (0 voturi)    
  heh (Sâmbătă, 24 octombrie 2015, 9:07)

  aresul [utilizator]

  Ar fi culmea sa-i acuzi pe Marx, Lenin sau Trotsky de hacuirea familiei imperiale ruse. Revolutiile nu au dosar. Revolutiile sunt privite ca axiome sociale.
  Astfel, daca esti prost, oricine iti poate instala / dezinstala ideologii politice pe calculator. Acesta este motivul pentru care le tot zic celor tineri sa-si protejeze pe viitor constiinta de virusi politico-ideologici. Au la indemana aplicabilitatea filozofiei Legii Antagonismului in oranduirea sociala.
  In ,,dosarul" comunismului din Romania, asta s-a intamplat. Unii si-a batut joc de noi in doua randuri, potrivit intereselor vremii.
 • 0 (0 voturi)    
  din motive de oboseala si stress... (Sâmbătă, 24 octombrie 2015, 11:53)

  lili [anonim]

  1000 de morti... cati trebuiau sa moara ca sa dea socoteala cei responsabili si vinovati?!
 • 0 (0 voturi)    
  alt nume (Sâmbătă, 24 octombrie 2015, 13:52)

  serban [anonim]

  Trebuie sa schimbe eticheta sub care au prezentat evenimentele din decembrie 1989 deoarece este aberrant sa spui ca unei "revolutii" ii faci dosare penale . Dupa un razboi civil Franco a ingropat mortii ambelor tabere in cimitire ale eroilor commune, asa ca nu cred ca a cautat sa faca dosare penale invinsilor cu atat mai mult invingatorilor


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by