Romania revine duminica, 25 octombrie, la Timpul Legal Roman, ora Europei Orientale. Ceasurile se vor da cu o ora inapoi, ora 4:00 urmand sa devina ora 3:00. Astfel, se incheie orarul de vara, care debuteaza in ultima duminica a lunii martie, iar diferenta fata de timpul universal (GMT) este din nou de 2 ore.

Schimbarea nu este simultana in toate tarile, din cauza diferentei de fus orar. Conform Conventiei fusurilor orare, ceasornicele arata pentru fiecare punct de pe Pamant acelasi minut si aceeasi secunda, iar diferentele dintre ore sunt date de faptul ca, la fiecare 15 grade longitudine, apare o ora in plus. Numerotarea acestor fusuri incepe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), in sens pozitiv catre est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 si a Europei Orientale - ora fusului 2.

Odata cu incetarea folosirii orei de vara, 70 de tari din Europa si Statele Unite ale Americii dau ceasurile cu o ora inapoi. Marea Britanie, Irlanda si Portugalia vor reveni la ora GMT, in timp ce Spania, Austria, Belgia, Republica Ceha, Danemarca, Franta, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia si Olanda vor fixa ceasurile la ora GMT+1. La randul lor, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia si Lituania isi vor fixa ceasurile la ora GMT+2.

Prin introducerea orei de vara s-a urmarit sa se beneficieze cat mai mult de lumina naturala (a Soarelui) si reducerea folosirii luminii artificiale.

Benjamin Franklin a sugerat, in 1784, aceasta metoda, dar a fost aplicata, pentru prima data, in timpul Primului Razboi Mondial, in 1916, de cateva tari din Europa. Au urmat ani in care introducerea orei de vara a fost propusa de mai multe ori, dar respinsa. Pentru o perioada mai indelungata a fost aplicata si in SUA, in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, intre 3 februarie 1942 - 30 septembrie 1945.

In Romania, orarul de vara a fost introdus pentru prima data, fara prea mare succes, in 1931, cand a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 171 din iulie 1931 Legea pentru stabilirea orei oficiale in Romania. Incepand cu anul 1979, ora de vara a fost instituita permanent in tara noastra si, pana in anul 1997, trecerea la ora de vara s-a facut in ultima duminica a lunii martie, iar la ora de iarna, in ultima duminica a lunii septembrie.

Incepand cu anul anul 1998, potrivit Ordonantei de Guvern nr. 20 din 18 august 1997, trecerea la ora de vara se face in ultima duminica a lunii martie, iar la ora de iarna, in ultima duminica a lunii octombrie

Trecerea la ora de iarna nu modifica mersul trenurilor in vigoare. Potrivit CFR Calatori, trenurile de calatori pleaca din statiile de formare dupa ora oficiala de vara pana la ora 4,00, iar cele care au ora de plecare dupa 4,00 vor pleca la orele din mersul de tren in vigoare, respectand ora Europei Orientale.

Trenurile de calatori aflate in circulatie dupa ora 4:00, ora oficiala de vara, opresc in statiile din parcurs stabilite, unde stationeaza pana la ora de plecare din orarul in vigoare dupa noua ora a Europei Orientale. De asemenea, intre statiile de frontiera cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile circula dupa orarul in vigoare.