Vineri incepe pelerinajul anual de sarbatoarea Sfantului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, praznuit la 27 octombrie. Potrivit programului comunicat de Patriarhie, de ora 12.00, va avea loc procesiunea Calea Sfintilor cu Sfintele Moaste ale Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, de la Catedrala patriarhala, pe bulevardul Regina Maria pana la baza Colinei Patriarhiei.

De la aceeasi ora, de la Catedrala mitropolitana Sfantul Spiridon Nou, vor fi aduse in procesiune Sfintele Moaste ale Sfintilor Imparati Constantin si Elena pe traseul Calea Serban Voda, strada Bibescu Voda pana la urcarea pe Dealul Patriarhiei.

Cele doua procesiuni se vor intalni la Sfanta Cruce brancoveneasca din piatra de la baza Colinei Patriarhiei, unde va avea loc intampinarea Sfintelor Moaste ale Sfintilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur, aduse la Bucuresti de la Manastirea "Sfantul Pavel" din Muntele Athos de o delegatie a Bisericii Ortodoxe a Greciei condusa de Mitropolitul Pavlos (Pavel) de Drama.

La ora 12.30, procesiunea Calea Sfintilor va continua de la Sfanta Cruce brancoveneasca pana la Catedrala Patriarhala, unde Sfintele Moaste vor fi intampinate de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel.

Sfintele Moaste vor fi depuse spre inchinare in noul baldachin de pe Colina Patriarhiei pentru a fi cinstite de catre cler si credinciosi pana in ziua de miercuri, 28 octombrie.

Sambata, de la ora 9.30, va fi oficiata Sfanta Liturghie arhiereasca in Catedrala patriarhala, iar duminica, de la ora 9.30, aceasta slujba va fi oficiata la Altarul de vara de langa Catedrala patriarhala.

Luni, 26 octombrie, la sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir, de la ora 9.30, parintele Pavlos de Drama va oficia Sfanta Liturghie, impreuna cu alti ierarhi din tara si strainatate, preoti si diaconi, la Altarul de vara de langa Catedrala patriarhala.

Marti, 27 octombrie, la sarbatoarea Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, intre orele 7.00 si 8.30, in Catedrala Patriarhala va fi oficiata Sfanta Liturghie pentru credinciosii care doresc sa se impartaseasca.

In continuare, de la ora 9.30, Patriarhul Daniel va oficia Sfanta Liturghie solemna, impreuna cu un sobor de ierarhi romani si greci, preoti si diaconi, la Altarul de vara.

In aceeasi zi, la ora 19.00, la Sala Radio din Bucuresti va avea loc etapa finala a celei de a opta editii a concursului coral national de muzica bisericeasca intitulat "Laudati pe Domnul", organizat de Patriarhia Romana, in parteneriat cu Societatea Romana de Radiodifuziune.

Miercuri, 28 octombrie, la sarbatoarea Sfantului Ierarh Iachint de Vicina, la ora 7.00, va fi oficiata Sfanta Liturghie arhiereasca in Catedrala patriarhala, urmata de Te Deum in deschiderea sedintei solemne a Sfantului Sinod.

300 de jandarmi vor asigura ordinea desfasurarii pelerinajului

Aproape 300 de jandarmi vor asigura zilnic ordinea, de vineri pana miercurea viitoare, la pelerinajul organizat la Catedrala Patriarhala, cu ocazia sarbatorii Sfantului Dimitrie cel Nou.

Pentru a acorda sprijin celor prezenti la aceasta sarbatoare religioasa, jandarmii bucuresteni vor institui dispozitive de ordine si siguranta publica, in scopul crearii unor conditii optime de desfasurare a pelerinajului, astfel incat timpul de asteptare al credinciosilor sa fie redus, sa fie evitate aglomerarile de persoane sau alte incidente.