Politistul rutier pe motocicleta care a murit dupa ce a cazut intr-o groapa marti seara era deschizator într-o coloană oficială a viceprim-ministrului Gabriel Oprea, a declarat pentru HotNews.ro, vicepresedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractuala (SNPPC), Dumitru Coarnă. Acesta sustine ca pe ploaie si la 10 grade Celsius, politistul nu avea ce cauta pe strada cu motocicleta, iar cei are au autorizat misiunea trebuie sa raspunda in fata procurorilor pentru aceasta alegere. Coarna mai spune ca lucrarile de pe str. Stirbei Voda nu ar fi fost semnalizate corespunzator.

Pana la aceasta ora, Ministerul de Interne nu a comunicat pozitia ministrului Gabriel Oprea pe acest subiect.

"Politistul se afla intr-o coloana oficiala a domnului viceprim-ministru Gabriel Oprea, era deschizator. Am vorbit cu colegii lui care mi-au spus asta. Asa s-a intamplat ce s-a intamplat. In primul rand motocicleta nu trebuia scoasa in strada pe o asemenea vreme, erau 10 grade Celsius si ploua. Conducerea profesionala a Politiei Rutiere nu trebuia sa scoata motocicleta sub 15 grade Celsius si pe ploaie. Aveau suficiente masini, circa 5.100 pe Ministerul de Interne, iar zile trecute au primit inca 400 de masini noi. Ei trebuie sa explice procurorilor de ce au decis sa scoata motocicleta. Apoi, din punctul meu de vedere nici lucrarea de pe carosabil nu era semnalizata corespunzator. Trebuie vazuta autorizatia de construire si daca s-au respectat masurile de siguranta", a declarat Dumitru Coarna.

Acesta spune ca Gabriel Oprea avea dreptul la o coloana oficiala deoarece functia de viceprim-ministru ar fi echivalenta cu cea de premier si ca ar putea beneficia zilnic de coloana oficiala. Codul Rutier spune insa ca doar patru demnitari romani au dreptul sa beneficieze zilnic de coloane oficiale (presedinte, premier, sefii Parlamentului), insa acestora li se adauga si ministri care au nevoie sa se deplaseze in regim de urgenta.

Art. 223

(1) Politia rutiera asigura insotirea coloanelor oficiale cu echipaje specializate potrivit competentei.

(2) Se insotesc cu echipaje ale politiei rutiere demnitari romani sau oficialitati straine cu functii similare acestora, dupa cum urmeaza:

a) Presedintele Romaniei;

b) presedintele Senatului;

c) presedintele Camerei Deputatilor;

d) primul-ministru al Guvernului.

(3)In situatii deosebite, care impun deplasarea in regim de urgenta, pot beneficia de insotirea cu echipaje ale politiei rutiere si ministrii din Guvernul Romaniei sau omologi din strainatate aflati in vizita oficiala in Romania, precum si sefii misiunilor diplomatice acreditati in Romania, cu ocazia depunerii scrisorilor de acreditare.

(4)Beneficiaza de insotire si candidatii la functia de Presedinte al Romaniei, pe timpul campaniei electorale, dupa validarea candidaturii, numai pe raza localitatilor unde au loc activitatile electorale.

In Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor nu este scris faptul ca functia de viceprim-ministru este echivalenta cu cea de premier.

Emil Pascut, seful Sindicatului Politistilor din Romania - Diamantul, a declarat pentru HotNews.ro ca nu detine informatii despre politistul mort, daca acesta se afla in coloana oficiala sau nu. "Presupunand ca domnul Oprea se afla in una dintre situatiile prevazute de lege, avea dreptul la o coloana oficiala. Daca venea de la restaurant si pleca spre casa, asa cum a aparut in presa, nu", a explicat Emil Pascut.

In plus, surse EurActiv.ro au declarat ca Oprea se deplasa de la un restaurant din Cotroceni catre sediul Ministerului de Interne. O alta sursa consultata de EurActiv.ro a declarat ca ministrul venea de la restaurant si mergea catre casa. Groapa in care a cazut motociclistul se afla pe Stirbei Voda, pe segmentul dintre Splaiul Unirii si Calea Plevnei, foarte aproape de intersectia cu cea din urma.