Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca fosta sefa a DIICOT Alina Bica si fostul sef al ANAF Serban Pop sa fie plasati in arest la domiciliu, insa decizia instantei nu este definitiva si poate fi contestata de procurorii DNA, informeaza Agerpres.

Alina Bica si Serban PopFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

Judecatorii au hotarat inlocuirea masurii arestarii preventive cu arestul la domiciliu pe o durata de 30 de zile, in dosarul in care cei doi sunt acuzati de coruptie.

Alina Bica si Serban Pop au fost arestati preventiv pe 2 septembrie, fosta sefa a DIICOT fiind acuzata de luare de mita si participatie improprie sub forma determinarii cu intentie la savarsirea fara vinovatie a infractiunii de abuz in serviciu, iar fostul sef al ANAF de complicitate la dare de mita.

Potrivit DNA, in cursul anului 2014, Serban Pop a primit de la omul de afaceri Horia Simu suma totala de aproximativ 230.000 euro (constand in doua contracte de asistenta juridica incheiate cu firmele acestuia din urma si suma de 150.000 euro cash), pentru a interveni la nivelul conducerii DIICOT in scopul solutionarii unui dosar penal care il privea pe omul de afaceri, intr-o maniera favorabila acestuia din urma.

La data de 8 noiembrie 2014, Alina Bica, in calitate de procuror sef al DIICOT, a primit 17.500 de euro prin intermediul consilierului sau, Ionut Mihailescu (martor in cauza), din totalul sumei de 20.000 euro primiti de acesta din urma de la Serban Pop.

DNA sustine ca suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul celor 230.000 euro dati de Horia Simu lui Serban Pop in transe, pe parcursul a 8 luni, in cursul anului 2014.

In schimbul banilor primiti, Alina Bica a determinat inlocuirea procurorului de caz si a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al sau (care, potrivit probelor administrate pana in acest moment al urmaririi penale, a actionat fara vinovatie), in scopul pronuntarii unei solutii de clasare in cauza in care se desfasurau acte de urmarire penala fata de Horia Simu, lucru care s-a si intamplat ulterior.