Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) ”Grigore T. Popa” din Iasi si-a anuntat demisia, miercuri, intr-o conferinta de presa comuna cu ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu, scrie Mediafax. Dragos Pieptu demisioneaza de la conducerea UMF Iasi pe fondul scandalului retragerii unei liste oficiale cu 45 de studenti marocani care au fost initial admisi la studii.

Fostul rector al UMF Iasi, Dragos PieptuFoto: AGERPRES

”Mi-am depus deja demisia, noul rector va fi decis de catre Senatul de luni al universitatii. Toate dosarele (n.r. - depuse la locurile cu taxa in valuta la limba romana, engleza si franceza) vor fi reevaluate pana luni, 26 octombrie. Este vorba de 951 de dosare”, a precizat Dragos Pieptu, citat de Mediafax.

De altfel, Dragos Pieptu ocupa fuctia de rector incepand cu luna februarie 2015, atunci cand fostul rector Vasile Astarastoae a demisionat dupa ce ICCJ a decis, inca din vara lui 2014, obligatia conducerii UMF de a-l demite.

In aceeasi conferinta de presa, ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu a acuzat UMF Iasi de frauda in scandalul studentilor marocani scosi de pe liste cu admisi. ”Este o frauda la nivelul personalului administrativ al UMF Iasi, care a facut o frauda cu dosarele de inregistrare ale studentilor straini, cu punctajele. Vor fi sesizate, daca nu s-au autosesizat deja, si organele de urmarire penala”, a sustinut Cimpeanu, dupa o vizita la Universitatea de Medicina si Farmacie ”Grigore T. Popa”.

Reprezentantii UMF Iasi anunta ca masura a fost luata ”dupa identificarea unor erori care au viciat clasamentul final al candidatilor”. Astfel, pe 5 octombrie, UMF Iasi a anuntat ca lista studentilor inscrisi in primul an la programele de studiu cu plata in limba engleza, franceza si romana, urmand ca zece zile mai tarziu sa publice o alta lista, mult mai scurta, scrie Agerpres.

45 de studenti marocani, care nu s-au regasit pe listele finale ale UMF, s-au plans la Ministerul de Externe din Maroc, iar reactiile nu au intarziat sa apara.

Nemultumiti fiind, un numar de 45 de studenti marocani, care nu s-au mai regasit pe listele UMF Iasi, s-au plans Ministerului de Externe din Maroc. Ambasadorul Romaniei la Rabat a avut, luni, o intrevedere cu viceministrul de externe din Maroc pe tema situatiei studentilor exclusi de pe lista candidatilor admisi la UMF Iasi, scrie Agerpres.

"Urmare a elementelor semnalate de Ambasada Romaniei la Rabat, dar si de Ambasada Regatului Maroc la Bucuresti, MAE a intreprins demersuri pe langa Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice si pe langa Universitatea de Medicina si Farmacie 'Gr. T. Popa' Iasi, raspunsul acestora fiind comunicat partii marocane. MAE precizeaza ca are cazul in atentie, dar nu are competente de solutionare, demersurile fiind coordonate de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice",se arata in comunicatul transmis Agerpres.