Noua organizatii non-guvernamentale reactioneaza, miercuri, fata de viteza cu care este impins in Parlament proiectul legii votului prin corespondenta, care a fost amanat pana acum ”din motive populiste”. Proiectul legislativ, care a fost elaborat de pe o zi pe alta de catre Autoritatea Electorala Permanenta, a fost votat de Senat la inceputul saptamanii, iar votul decizional va fi dat miercurea viitoare de Camera Deputatilor. ONG-urile solicita partidelor politice si deputatilor ”sa construiasca un dialog real” pentru a elabora un proiect legislativ care nu limiteaza dreptul alegatorilor romani de a vota prin corespondenta impunand ”proceduri birocratice sau prevederi restrictive”, scrie Agerpres.

Organizatiile non-guvernamentale sustin, intr-un comunicat transmis Agerpres, ca o lege ”cu vulnerabilitati si restrictii nejustificate este mai nociva decat lipsa acesteia”. De altfel, ONG-urile critica si procesul de aprobarea din Senat a proiectului votului prin corespondenta, care s-a facut pe repede inainte si fara consultarea societatii civile.

In mai putin de jumatate de zi s-au discutat amendamentele depuse de partidele politice in Comisia parlamentara pentru legi electorale si s-a aprobat proiectul in Senat, fara a exista timp ca parlamentarii sa il citeasca. Legea a fost amanata din diverse motive populiste, din lipsa de vointa politica, iar acum se face prin ignorarea unor principii democratice, pornind de la motivul ca nu mai este timp pentru aprobarea acesteia. Propunerile inaintate de organizatiile neguvernamentale nu au fost discutate sau luate in calcul de membrii Comisiei", sustin cele noua organizatii non-guvernamentale.

ONG-urile avertizeaza,in comunicatul transmis Agerpres, ca una dintre cele mai mari deficiente ale proiectului legislativ ar fi ca se adreseaza doar romanilor cu domiciliul sau resedinta in strainatate, iar asta ar limita numarul alegatorilor care se califica. ”Legea trebuie sa se aplice tuturor cetatenilor romani cu drept de vot care stiu la momentul inscrierii ca in ziua alegerilor vor fi in afara circumscriptiei unde sunt arondati. De asemenea, solicitarea unor documente precum cele care dovedesc domiciliul si care sunt eliberate de autoritati straine birocratizeaza excesiv procesul si limiteaza mult numarul alegatorilor”.

Organizatiile semnatare sunt: Asociatia Civitas '99, ActiveWatch, Centrul Roman pentru Politici Europene, Centrul de Resurse pentru participare publica, Centrul pentru Resurse Civice, Expert Forum, Freedom House, Funky Citizens si Grupul pentru Democratie Participativa Plenum.