Fostul director al Serviciului Roman de Informatii (SRI) Virgil Magureanu este in prezent suspect in dosarul Mineriadei, pentru crime impotriva umanitatii, au declarat surse judiciare pentru Mediafax.

Virgil MagureanuFoto: Realitatea TV

Magureanu a fost audiat miercuri la Parchetul instantei supreme in acest dosar. Inaintea lui a fost audiat Ion Iliescu, pe numele caruia s-a inceput urmarirea penala pentru crime impotriva umanitatii.

La iesirea de la parchet, Magureanu a raspuns unei jurnaliste care l-a intrebat daca si el este acuzat de crime impotriva umanitatii ca "este o intrebare neroada".

Magureanu a mai spus, la iesirea de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, unde a stat aproape doua ore, ca nu este atributia lui sa reconstituie adevarul in cazul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990, dar poate sa contribuie si sa dea declaratii care sa ajute la reconstituirea faptelor.

"Este benefic ca s-au reluat cercetarile. Este singura declaratie pe care o pot face cu acest prilej. Nu este doar atributia mea sa reconstitui adevarul, sa contribui la asta, pot sa fac. Vom da declaratii in legatura cu toate cate s-au intamplat, cu raspunderile fiecaruia, dupa incheierea tuturor cercetarilor. Nu putem substitui nici instanta si nici factorii care sunt obligati sa reconstituie faptele", a declarat Magureanu.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) a anuntat, miercuri, inceperea urmaririi penale in dosarul Mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infractiuni contra umanitatii, respectiv pentru reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din 13 iunie 1990.

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu a ajuns miercuri dimineata la Parchetul General pentru audieri in dosarul "Mineriada din 13-15 iunie 1990". Dosarul fusese inchis in 2009 pe motiv ca nu exista probe suficiente la dosar, dar in martie 2015 a fost redeschis. Parchetul General a extins urmarirea penala si fata de alte persoane si a schimbat incadrarea juridica a faptelor in "infractiuni contra umanitatii", iar surse juridice au declarat pentru HotNews.ro ca Ion Iliescu ar putea fi urmarit penal.