Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, un proiect legislativ care prevede ca stingerea sau reaprinderea flacarii de la Monumentul Ostasului Necunoscut, fara aprobarea Guvernului, este sanctionata cu amenda de 2.000 pana la 3.000 de lei, in vreme ce depunerea de alte obiecte decat cele demne de cinstirea memoriei eroilor la acelasi monument este sanctionata cu amenda de la 500 pana la 1.000 de lei. Camera Deputatilor a fost decizionala pentru proiectul legislativ initiat de Guvernul Romaniei, care va merge in continuare spre promulgare la Palatul Cotroceni.

Flacara de la Monumentul Ostasului NecunoscutFoto: AGERPRES

Proiectul legislativ, care vine in completarea legii organice 397/2003 privind regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi, a trecut, miercuri, de votul final al Camerei Deputatilor. Acest proiect prevede, de asemenea, amenzi drastice, de 5.000 pana la 10.000 de lei, pentru efectuarea de inscriptii, inscrisuri sau desene pe operele comemorative de razboi.

Asa cum mentioneaza proiectul legislativ, obiectele care pot fi depuse la Monumentul Ostasului Necunoscut, fara teama de a fi sanctionati cu amenzi de la 500 la 1.000 de lei, sunt florile, coroanele, jerbele de flori sau alte obiecte demne de cinstirea eroilor de razboi. Nu exista insa, in textul legii, mentiuni suplimentare cu privire la obiectele demne de cinstirea mortilor.

Un alt articol al proiectului legislativ adoptat, miercuri, de catre deputati, arata ca desfasurarea evenimentelor care produc poluare sonora in apropierea operelor comemorative de razboi va fi sanctionata cu amenda de 1.000 pana la 5.000 de lei. Intrucat, aceste evenimente pot leza respectul datorat celor morti, dar si sentimentele rudelor venite sa se reculeaga, se mentioneaza in textul legii.

Proiectul legislativ arata ca aceasta constatare a contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se va face de catre Oficiul National pentru Cultul Eroilor pentru contraventiile savarsite pe intreg teritoriul tarii.