Gradul de poluare din Capitala este alarmant, inregistrandu-se intre 300 si 400 de tone de praf pe kilometru patrat, praf toxic cauzat de trafic, activitatea industriala, santierele nesfarsite si nepasarea administratiei locale, a spus, marti, liberalul Cristian Busoi, in cadrul dezbaterii "Sanatatea si mediu in Bucuresti", scrie Mediafax.

El a citat dintr-un raport al Comisiei Europene, publicat zilele trecute, care arata ca bucurestenii inspira zilnic zeci de substante toxice, peste limita de siguranta.

"Sunt mai multe cauze care au dus la acest nivel alarmant al poluarii in Capitala: traficul, activitatea industriala, santierele nesfarsite, dar, mai presus de acestea, nepasarea administratiei locale,care nu a facut nimic pentru adescuraja traficul rutier ori pentru a reglementa mai strict activitatile agentilor economici care polueaza.Aceasta, desi Comisia Europeana a notificat Romania, inca din februarie 2013, asupra nivelului ridicat de poluare, cerand actiuni concrete pentru reducerea poluarii aerului.

In 2011, Primaria a cumparat un laborator mobil de testare a aerului din oras pe care a platit peste 1 milion de lei, dar nu a facut nimic pentru a reduce nivelul poluarii in oras", a spus Busoi.

Traficul si santierele din Bucuresti au facut ca valorile poluarii din Capitala sa fie de patru ori mai mari decat normele europene.

In aerul din Bucuresti, masuratorile arata valori de 70.000 - 80.000 de micrograme de particule pe metru cub, in vreme ce media europeana este de 20.000 - 25.000, a mai spus Busoi. Tot din cauza traficului si a santierelor, bucurestenii sunt afectati de poluarea fonica, fiind expusi zilnic la nivele de zgomot care depasesc limita legala.