In Bucuresti, sunt intre 300 si 400 de tone de praf pe kilometru patrat, praf toxic (raport). Nivelul poluarii, de patru ori mai mare decat normele europene
El a citat dintr-un raport al Comisiei Europene, publicat zilele trecute, care arata ca bucurestenii inspira zilnic zeci de substante toxice, peste limita de siguranta.
"Sunt mai multe cauze care au dus la acest nivel alarmant al poluarii in Capitala: traficul, activitatea industriala, santierele nesfarsite, dar, mai presus de acestea, nepasarea administratiei locale,care nu a facut nimic pentru adescuraja traficul rutier ori pentru a reglementa mai strict activitatile agentilor economici care polueaza.Aceasta, desi Comisia Europeana a notificat Romania, inca din februarie 2013, asupra nivelului ridicat de poluare, cerand actiuni concrete pentru reducerea poluarii aerului.
In 2011, Primaria a cumparat un laborator mobil de testare a aerului din oras pe care a platit peste 1 milion de lei, dar nu a facut nimic pentru a reduce nivelul poluarii in oras", a spus Busoi.
Traficul si santierele din Bucuresti au facut ca valorile poluarii din Capitala sa fie de patru ori mai mari decat normele europene.
In aerul din Bucuresti, masuratorile arata valori de 70.000 - 80.000 de micrograme de particule pe metru cub, in vreme ce media europeana este de 20.000 - 25.000, a mai spus Busoi. Tot din cauza traficului si a santierelor, bucurestenii sunt afectati de poluarea fonica, fiind expusi zilnic la nivele de zgomot care depasesc limita legala.

Scandalurile care au marcat la tot pasul scurtul mandat al lui Vlad Voiculescu
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
Ar trebui ca ministerul si primaria sa tina sedintele pe strada cu pricina(gladiolelor) pana la rezolvarea cazului.
poluarea este reala. masini care zac in trafic sunt destule, dar praful are cu totul alte cauze.
Traficul, intr-adevar, propaga praful existent si il ridica de pe carosabil, insa daca praful nu ar exista, traficul nu ar avea ce sa ridice.
Problema care genereaza cel mai mult praf este lipsa de disciplina in constructii. Atata vreme cat un camion sau chiar tractoarele primariei de la spatii verzi ies cu anvelopele pline de noroi pe carosabil si lasa dare de sute de metri, cum mama naibii ne asteptam sa avem mai putin praf?!
Va fi nevoie de o actiune din partea garzii de mediu comparabila cu cea a ANAF-ului cu bonul fiscal. Dar pentru ca aceasta nu aduce bani la buget in mod direct, probabil nu se va realiza in urmatorii 20 ani.
La nivel fonic, cine-i pune la punct pe motociclistii astia rebeli care cred ca depasesc de mii de ori limitele de zgomot admise?
A disparut cumva ?