Csaba Asztalos: Proiectul de lege care prevede reducerea varstei de pensionare la femeile cu cel putin trei copii este neconstitutional si incalca tratatul UE

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 20 octombrie 2015, 17:30 Actualitate | Esenţial


Csaba Asztalos
Foto: AGERPRES
Proiectul legislativ aprobat ieri de Senat, care prevede ca femeile care au nascut cel putin trei copii sa beneficieze de reducerea varstei de pensionare, "este un proiect de lege neconstitutional si care incalca tratatul Uniunii Europene", a declarat pentru HotNews.ro presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Csaba Asztalos. Acesta a afirmat ca "nu putem porni de la prezumtia ca in toate cazurile doar mamele isi cresc copiii" si a explicat ca exista deja o decizie a Curtii de Justitie a Uniunii Europene intr-un caz similar din Franta.
 • Senatul a aprobat luni, 19 octombrie 2015, un proiect legislativ care prevede completarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, potrivit caruia femeile care au realizat stagiul complet de cotizare si care au nascut cel putin trei copii sa beneficieze de reducerea varstei standard de pensionare, potrivit Agerpres.
 • Este vorba despre femeile care au nascut cel putin trei copii pana la data de 1 octombrie 1990 si care i-au crescut pana la varsta de zece ani
 • Aceste persoane ar urma sa beneficieze de reducerea varstei de pensionare cu un an - pentru trei copii si cu doi ani - pentru patru sau mai multi copii. Sursa si detalii
Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), a declarat pentru HotNews.ro ca, “din punctul meu de vedere, este un proiect de lege neconstitutional si care incalca tratatul Uniunii Europene. In acest sens, avem jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene in cauza Griesmar din Franta. Este o hotarare din 2001, dupa ce si in Franta s-a introdus un spor la calculul vechimii pentru pensionare. In acel caz, femeilor care au dat nastere la 3 copii si i-au crescut pana la o varsta de 10 ani statul francez le acorda un anumit spor pentru calculul vechimii”.

Curtea de la Luxemburg a aratat ca se incala tratatul de baza, deoarece functionarii de sex masculin - in cazul nostru este vorba despre angajatii de sex masculin - care ar putea sa dovedeasca faptul ca si-au asumat educarea copiilor lor erau exclusi de la acordarea sporului”, a explicat pentru HotNews.ro presedintele CNCD.

Si in cazul proiectului de lege din Romania, angajatii de sex masculin care pot sa dovedeasca faptul ca si-au asumat educarea copiilor lor sunt exclusi de la acordarea acestui spor”, a precizat Asztalos.

Acesta a declarat pentru HotNews.ro ca parlamentarii nu au solicitat niciun punct de vedere CNCD in elaborarea acestui proiect, “am luat cunostinta de el din mass-media”.

Csaba Asztalos a afirmat ca parlamentarii trebuie “sa aiba in vedere si decizia din cauza Maurice Leon si altii, tot impotriva Frantei, in care chiar si o varianta in care ar acorda acest drept si barbatilor trebuie sa abordeze modalitatea prin care se realizeaza acest drept, adica sa numeasca concediile sau intreruperile de raport de munca luate in considerare la calculul sporturilor pentru pensie. Sunt doua decizii ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene, Maurice Leone si altii si Griesmar, care au fost generate de astfel de situatii”.

In ambele acte, s-a constatat ca s-au introdus forme de discriminare, pe criteriu de gen.

Solutia este ca expertii parlamentari sa citeasca cele doua decizii si nu stiu daca exista un aviz al Consiliului Legislativ, desi ar trebui sa existe si ar fi trebuit sa sesizeze aceste decizii. Este necesara o analiza de drept comparativ cu alte state europene” si daca se doreste o politica publica in acest sens “se pot identifica solutii, dar ele trebuie identificate pentru ambii parinti care si-au asumat cresterea, indiferent de sex. Nu putem porni de la prezumtia ca in toate cazurile doar mamele isi cresc copiii", a declarat pentru HotNews.ro presedintele Consiliului.

Informatii de background

Propunerea ca femeile care au nascut cel putin trei copii sa beneficieze de reducerea varstei de pensionare ii apartine senatorului PSD Trifon Belacurencu. Senatul a adoptat-o in calitate de prima Camera sesizata, cu 120 de voturi “pentru” si doua abtineri.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea, la fel si Comisia pentru drepturile omului.

Comisia pentru egalitate de sanse a acordat aviz negativ acestei initiative legislative.   

Vezi aici traseul legislativ al proiectului

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3997 vizualizari

 • 0 (8 voturi)    
  Mi se pare just (Marţi, 20 octombrie 2015, 17:35)

  sile [anonim]

  Pai va dati ce teapa si-ar lua familiile cu doi tati si mai mult de trei copii?
  • +1 (3 voturi)    
   Ideea e buna si se poate ameliora (Marţi, 20 octombrie 2015, 19:15)

   Natalia [anonim] i-a raspuns lui sile

   Ar fi foarte util, tuturor celor care cotizam pe la stat, sa se gaseasca solutii de stimulare a natalitatii si favorizarii familiilor care cresc copii, indiferent ca i-au nascut sau adoptat.

   Ideal ar fi sa fie ajutate familiile unde parintii lucreaza, ele au si constrangerile cele mai mari de timp, dar pot oferi si cele mai bune conditii de crestere a copiilor.

   Proiectul de lege, fiind doar un proiect, este perfectibil, se poate lua in calcul contributia ambilor parinti, precum si diversele avantaje de concediu de care au beneficiat, nu este asta o problema.

   Sa ne opunem din principiu natalitatii si intaririi rolului familiei e un act de sinucidere societala, nu vom supravietui in viitorul care se anunta brutal si plin de conflicte, cu valuri migratorii ce risca sa arunce in aer sistemele sociale de protectie create in Europa.

   Tarile din Europa care s-au bazat pe imigratie pentru a-si rezolva probleme de cotizatii la pensie si de demografie, au descoperit ca efectele negative pe termen lung le depasesc pe cele pozitive si s-au trezit in situatii societale dificile, cu lipsa de coeziune, cu valori abandonate sau atacate, cu terorism, cu regres in libertatea de exprimare, cu amplificarea extremismului si populismului.

   Nu cred ca avem nevoie sa ajungem acolo prin importul a sute de mii sau milioane de indivizi complet straini si adesea profund ostili valorilor specifice comunitatii noastre nationale.

   La inceput pare mai dificil, dar pe termen lung beneficiile unei politici pro-nataliste sunt imense, economic si social.

   Sa invatam din erorile altora, sa fim mai creativi si sa gasim solutii pentru a incuraja si proteja pe cei care vor sa creasca copii, tati si mame.
   • +1 (1 vot)    
    argumentatia (Marţi, 20 octombrie 2015, 22:15)

    baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui Natalia

    dvs e mai mult decit pertinenta si de apreciat, dar pe astalos cncd nu il intereseaza absolut deloc natalitatea romanilor. Pe el il intereseaza inlocuirea realitatii cu aberatiile criminale ale neomarxismului cultural, mediu in care el prospera. Cu cit se inmultesc mai mult tiganii, arabii si restul, cu atit mai mult astalos si semenii lui prospera.
  • 0 (6 voturi)    
   legi fara rost (Marţi, 20 octombrie 2015, 19:22)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui sile

   1. actualul sistem de pensii de stat este un sistem piramidal care se indreapta vertiginos catre colaps. oricate legi ar inventa ei, nu se vor gasi la infint fraieri sa plateasca taxele pentru acest caritas la nivel national.
   2. sa ne imaginam o lege identica intr-o tara cu sisteme de pensii private. efectul? iesi la pensie mai devreme => pensie mai mica.
   3. o mama care a nascut 3 copii a avut deja niste ani de concedii platite de catre restul contribuabililor. aia pot fi considerati 'ani de pensie' luati anticipat.
 • -4 (8 voturi)    
  Domnul (Marţi, 20 octombrie 2015, 17:44)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  Se crede la Curtea Constitutionala :)) Sa-l trezeasca cineva!
  • +1 (5 voturi)    
   Nope, dar are un punct de vedere (Marţi, 20 octombrie 2015, 17:48)

   TheLionKing [anonim] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

   Pe care Curtea il va cere in momentul in care va fi atacata legea. Intr-adevar, nu trebuie limitata la femei, insa trebuiesc avute in calcul si reguli care
   1) sa nu favorizeze abuzurile
   2) sa nu dimininueze obiectivul legii
   • 0 (4 voturi)    
    care este obiectivul legii? (Marţi, 20 octombrie 2015, 19:24)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui TheLionKing

    face cineva copii ca sa iasa mai devreme la pensie?..
    obiectivul pensiei este sa mai stranga niste voturi pentru anul viitor.
 • -2 (6 voturi)    
  Nedumerire (Marţi, 20 octombrie 2015, 17:45)

  Radu I [utilizator]

  Proiectul legislative nu se refera la mamele care cresc copiii, se refera la mamele care nasc copiii. Pana in prezent numai mamele nasc in Romania, nu si tatii. Acest domn, C.A. sa citeasca mai atent proiectul de lege.,
  • +4 (6 voturi)    
   Citeste si tu mai atent: (Marţi, 20 octombrie 2015, 18:40)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Radu I

   "care i-au crescut pana la varsta de zece ani". De asta zice ca e discriminare. Daca o femeie are chiar si mai multi copii dar i-a abandonat sau dat spre adoptie de mici, de ce ar beneficia de lege? Sau daca o mama are trei copii dar divorteaza si copii raman la tata care ii creste, de ce sa nu beneficieze el de lege si sa beneficieze mama? Si mai pot fi si alte scenarii, evident. De asta zice ca e discriminare.
   • +1 (1 vot)    
    nici femeile nu mai sunt ce-au fost (Miercuri, 21 octombrie 2015, 15:49)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    se aplica doar celor care au nascut pana in 1990. probabil legiuitorul a observat ca femeile care au nascut dupa 1990 nu au scos odrasle de calitate superioara ca in epoca de aur, cand munceau pe branci si mai produceau in paralel si mandri soimi si pionieri, deci nu mai merita aceeasi reducere a varstei de pensionare.
  • -3 (9 voturi)    
   Cine naste (Marţi, 20 octombrie 2015, 18:52)

   AT [anonim] i-a raspuns lui Radu I

   Iti scapa ceva din vedere: domnul acesta e seful unei organizatii neo-marxiste progresiste. Pentru acesti oameni, cazul Thomas Beatie si altele similare e dovada ca premiza ca doar femeile nasc e retrograda, sexista si discriminatorie.

   http://en.wikipedia.org/wiki/Pregnant_man
   • +1 (5 voturi)    
    Un raspuns mai idiot cred ca era greu de dat (Marţi, 20 octombrie 2015, 19:37)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui AT

    Dar ce sa-i faci, nu pe toti ii duce capul...
    • +1 (1 vot)    
     Intolerantule (Marţi, 20 octombrie 2015, 22:10)

     AT [anonim] i-a raspuns lui LiviuX

     Iar tu esti un transfob. Indraznesti sa pui la indoiala calitatile de mama ale lui Thomas Beatie?
     • 0 (0 voturi)    
      Nu inteleg ce vrei sa spui... (Miercuri, 21 octombrie 2015, 15:04)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui AT

      In primul rand nu-l cunosc pe acel Thomas Beatie si deci nu am cum sa-i apreciez calitatile. Nici nu a comentat aici deci nu pot comenta nici ce spune. Eu m-am referit strict la comentariul tau, care nu are legatura nici cu legea comentata nici cu discriminarea mentionata. Mai mult, te legi ca toti cei care nu sunt in stare sa faca un comentariu inteligent si la obiect de o persoana. Poti prexenta o dovada (un link la un document de ex) ca respectivul e intr-adevar membru al unei "organizatii neo-marxiste progresiste" si evident ca acea organizatie e neo-marxist progresista? Iar apoi, ce importanta are ca "premiza ca doar femeile nasc e retrograda, sexista si discriminatorie"?? Nu asta se discuta aici sau in lege! Ci ca e o discriminare ca doar femeile sa beneficieze de aceasta lege pentru ca pot exista si situatii ca cele descrise in comentariul meu de mai sus. Legea nu se refera doar la cei ce nasc ci si la cei ce cresc copii (si asa mi se pare si corect, mai ales la noi).
    • 0 (0 voturi)    
     ai (Marţi, 20 octombrie 2015, 22:19)

     baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     dreptate, doar pe idiotii utili ii duce capul. Pentru ca e greu si ii trage intr-o parte. Lenin stia foarte bine si i-a folosit cu mare cistig. Urmasii lui stiu si persevereaza, au clienti destui.
 • -1 (5 voturi)    
  a (Marţi, 20 octombrie 2015, 18:46)

  baronul stanganbuch [utilizator]

  ajuns cancerul asta de minister al adevarului sa tina loc de curte constitutionala, parlament si guvern.
  Votez si contribui la campania oricarui partid care sustine desfiintarea acestui consiliu al cenzurii comuniste si concedierea fara compensatii a parazitilor respectivi.
 • +2 (2 voturi)    
  Berbecu asta (Marţi, 20 octombrie 2015, 20:51)

  Snitzelvienez [utilizator]

  Nu face diferenta dintre a NASTE si a CRESTE..Jos UE si nu mai puneti anti-romani in fruntea institutiilor
 • 0 (4 voturi)    
  e interesant cum... (Marţi, 20 octombrie 2015, 22:40)

  liviu_ [utilizator]

  traim intr-o tara in care când cineva ridica un semn de intrebare asupra unei legi discriminatorii, este blamat.
  pun pariu ca daca legea spunea numai de barbati sareau toti de fund in sus.
  adevarul este ca egalitatea la ora actuala este un fel de x are mai multe dreptu8ri decat y si nu x are aceleasi drepturi cu y.
  da! legea este discriminatorie! discriminarea se poate aplica si fata de majoritatea aia puternica.
  dimpotriva daca stai sa judeci putin mai mult vei afla a barbatii sunt mai discriminati ca femeile... intrebari simple: barbatul abuzat unde se adreseaza?! violat?! etc... multi nici macar nu stiti cum ar putea fi un barbat violat...

  in fine .. .deviem...
  da legea este discriminatorie. când sunt tratati diferit oamenii este dicriminare. si da barbatul nu poate naste (la fel cum femeia nu poate dona sperma) dar aici e vorba si de cresterea copilului!
  intentia legii nu este rea... dar aplicarea ei este dezastruoasa. sa nu mai vb. ca tu incurajezi ca femeile sa faca minim 3 copii (si sa-i creasca) dar nu incurajezi familia si nu incurajezi sa creasca copii bine ! mama poate sa-i trimita la cersit tot ca i-a crescut 10 ani se pune...
 • +1 (1 vot)    
  Clarificari (Marţi, 20 octombrie 2015, 23:42)

  Bogdan [anonim]

  Foarte rar scriu comentarii, dar voi incerca sa fac cateva clarificari avand in vedere ca am contribuit la redactarea proiectului de lege mai sus-mentionat.

  1. Legea se adreseaza doar femeilor care au nascut cel putin 3 copii pana la data de 01.10.2015, deoarece in perioada comunista era interzis avortul, nu existau metode contraceptive, iar concediul pre si post natal insuma doar 126 de zile.

  2. Pana in 1997 nu a existat prevederea legala conform careia tatii sa-si poata lua concediu pentru cresterea copilului, cu atat mai putin in perioada comunista cand rolurile celor doi parinti erau strict delimitate.

  3. Am incercat, in cadrul dezbaterilor din comisiile de specialitate, sa identificam solutii care sa amelioreze textul propunerii, dar reprezentantii Ministerului Muncii au refuzat sa ne asiste.
 • 0 (0 voturi)    
  Si femeile care nu pot avea copii? (Miercuri, 21 octombrie 2015, 0:36)

  ben [anonim]

  O nuanta de discriminare ar putea fi si in cazul femeilor care nu pot avea copii din motive medicale.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by