Guvernul a aprobat un acord de memorandum de cooperare intre Romania si Ucraina in domeniul educatiei

de CP     HotNews.ro
Marţi, 20 octombrie 2015, 13:05 Actualitate | Esenţial


Guvernul a aprobat, miercuri, un Memorandumuri de cooperare intre Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania si Ministerul Invatamantului si Stiintei din Ucraina pentru anii de invatamant 2015-2018. Potrivit acestui document, partile isi vor acorda, pe baza de reciprocitate, mai multe burse de studii.

Bursele care vor fi acordate in institutiile de invatamant superior: 

 • pana la 6 burse de studii, pentru studii universitare de licenta;
 • pana la 6 burse de studii, pentru studii universitare de masterat;
 • pana la 4 burse de studii, pentru studii universitare de doctorat;
 • pana la 20 luni ¬ bursa, burse de stagiu pentru perioade de la 3 la 9 luni fiecare.

Pentru perfectionarea cunostintelor de limba si literatura romana si respectiv, de limba si literatura ucraineana:

 • pana la 15 burse de stagiu pentru perioade de pana la o luna fiecare, pentru cadre didactice din invatamantul preuniversitar;
 • pana la 5 burse de stagiu pentru perioade de pana la o luna fiecare, pentru cadre didactice din invatamantul superior.

In cazul cetatenilor romani de origine ucraineana si, respectiv, cetatenilor ucraineni de origine romana:

 • pana la 50 de burse pentru studii universitare de licenta si tot atatea pentru masterat;
 • pana la 10 burse de studii pentru doctorat si tot atatea pentru rezidentiat.

Atat pentru studenti, cat si pentru cadre didactice, cate 5 burse pentru participarea la cursurile de vara de limba, literatura si civilizatie romana, respectiv ucraineana 

Partea romana va acorda burse si pentru specializarile medicale.

In plus, atat Romania, cat si Ucraina, vor sprijini studiul limbii materne si a altor discipline in limba materna prin efectuarea reciproca a urmatoarelor schimburi anuale:


 • pana la 30 de educatori, invatatori si profesori de limba romana si, respectiv, de limba ucraineana pentru a lucra in unitatile de invatamant;
 • pana la 30 de profesori de limba romana si alte discipline, la stagii de formare, pentru perioade de pana la o luna;
 • pana la 15 studenti la filologie, la cursurile de vara de limba, literatura si civilizatie romana si, respectiv, ucraineana, pentru perioade de pana la o luna;
 • pana la 10 profesori de limba romana si alte discipline, pentru schimb de experienta, pe o perioada de pana la 10 zile;
 • pana la 50 de elevi si pana la 25 de studenti, insotiti de invatatori sau profesori, in tabere, in timpul vacantelor sau pentru participarea la olimpiade, conscursuri, festivaluri, competitii sportive organizate in cele doua state.

Conform protocolului incheiat, atat Romania, cat si Ucraina vor sprijini stabilirea si dezvoltarea relatiilor directe intre institutele de perfectionare din Romania si centrele de formare continua a cadrelor didactice din Ucraina.  Partile vor mai realiza schimburi de literatura de specialitate intr-o gama larga de domenii, precum si schimburi de instrumente multimedia in domeniul educatiei.

Partea romana va continua sa sustina functionarea unitatilor de invatamant cu predare in limba ucraineana din Sighetu Marmatiei, din localitatea Lugoj, judetul Timis, dar si din localitatea Siret (jud. Suceava), localitate unde va infiinta si un liceu cu predare in limba ucraineana. Ucraina va sprijini/finanta/construi institutii de invatamant prescolar, primar si liceal pentru comunitatea de origine romana din regiunea Cernauti, Hliboca, dar si in localitatea Novoselivka, regiunea Odessa.

Predarea in limba romana va fi sprijinita la Universitatea Nationala "Yurii Fedkovici" din Cernauti, si in limba ucraineana la Universitatea "Stefan cel Mare"  din Suceava, a domeniilor: matematica, stiinte sociale, stiintele naturii, stiinte umaniste si arte. De asemenea, va fi examinata posibilitatea introducerii liniilor complete de predare in limba romana si, respectiv, ucraineana. Mai mult, cele doua parti vor stimula dezvoltarea parteneriatelor intre institutiile de invatamant superior, valorificand oportunitatile programelor de studii europene (precum programul Erasmus+, TEMPUS sau activitatile desfasurate in cadrul Retelei Universitatilor la Marea Neagra).

Romania si Ucraina vor sustine infiintarea de lectorate de limba, literatura, cultura si civilizatie si trimiterea de lectori romani si ucraineni la universitatile din Kiev, Cernauti, Ujgorod, Ismail, Odessa, precum si Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Suceava, Galati si Iasi.

Acordul mai prevede infiintarea a doua comisii mixte de experti, formate din cate trei persoane de fiecare parte. Prima dintre acestea va avea ca scop elaborarea de materiale didactice - in special manuale de limba, literatura, istorie, geografie, etc. Cea de-a doua comisie va monitoriza si va evalua implementarea masurilor prezentului acord.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

690 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Pas timid dar pozitiv (Marţi, 20 octombrie 2015, 13:28)

  Bucovina si Bugeac [anonim]

  E o etapa, ce-i drept cam timida, dar e un inceput si un progres fata de situatia actuala in care statul ucrainean, de ani de zile, a reprimat si sabotat orice fel de tentativa de protejare a drepturilor minoritatii romanesti.

  In Ucraina sunt de zeci de ori mai multi etnici romani (indiferent ca sunt inregistrati ca moldoveni, romani, volohi, etc.) decat etnici ucrainieni in Romania.
  Cu toate astea, ca semn de bunavointa, Romania a acceptat reciprocitatea la numar de burse. Sper sa nu fie inca o dezamagire si Kievul sa nu ia asta drept slabiciune cum s-a mai intamplat.

  In tara vecina, din cauza razboiului cu Rusia (ani de zile serviciile ucrainene le-au spus politicienilor de la Kiev ca Romania e principalul inamic si Rusia e mare prieten) exista un puternic curent ultranationalist, aproape fascist, care respinge tot, inclusiv UE sau USA.

  E o problema pe care ucrainienii nu stiu cum sa o rezolve, aceea a teritoriilor de frontiera, locuite de milioane de etnici rusi, romani, maghiari, polonezi, etc, teritorii primite cadou de la fosta URSS, dupa ocuparea lor brutala de catre Stalin.

  Rusia a ales calea cea mai directa in a recupera teritorii si populatie, razboiul, pe care si-l permite militar si economic. A anexat deja Crimmea si a invins in Donbas, devenit autonom.

  Ungaria a ales sa sustina deschis, foarte agresiv si vocal, minoritatea sa din jurul Ujgorodului (circa 200.000) si a cerut sa i se acorde aceeasi autonomie care va fi data rusilor din Donbas.

  Polonia a ales sa sustina integrarea Ucrainei in UE, in speranta ca in felul asta se va face reunirea cu minoritatea poloneza catolica din vestul tarii (Lviv/Lvov a fost secole un oras polonez).

  Romania a mers si ea pe calea poloneza, cu unele nuante si incercand o cooperare stransa cu Kievul la nivel militar, informational, diplomatic.
  Niciodata Ucraina nu a primit atata sprijin direct, de la Romania.

  Vom vedea in anii ce vin daca Kievul se va comporta cinstit fata de etnicii romani (oficial circa 500.000).


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by