Guvernul a decis introducerea unor noi molecule in lista medicamentelor compensate si gratuite, printre care si cele pentru tratamentul fara interferon al hepatitei cronice virale C si a cirozei hepatice C, care astfel vor putea fi acordate bolnavilor cu stadiu de fibroza F4. Decizia a fost luata marti, in sedinta Guvernului, prin aprobarea unei Hotarari care modifica si completeaza Hotararea Guvernului 720/2008.

Potrivit Guvernului, masura este posibila ca urmare a incheierii contractului cost-volum-rezultat, in data de 1 octombrie, intre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si unul dintre Detinatorii Autorizatiei de Punere pe Piata. Incepand de saptamana viitoare, pacientii pot incepe investigatiile necesare pentru a fi depuse la dosarul medical, in vederea aprobarii tratamentului fara interferon.

Romania se aliniaza astfel tarilor europene care au introdus noua terapie pentru hepatita C, avand in vedere ca tratamentele inovatoare pentru afectiunile hepatice tip C au fost introduse recent de sistemele de sanatate din Europa.

Tot prin actul normativ adoptat marti se introduc noi molecule:

  • Tratamentul pacientilor inclusi in Programul national de oncologie (Pazopanib, Crizotinibum, Brentuximab Vedotin, Dabrafenibum, Abirateronum),
  • Tratamentul asiguratilor cuprinsi in Programul national de diagnostic si tratament pentru boli rare, afectiunea Hipertensiune pulmonara (Macitentanum si Riociguat),
  • Tratamentul copiilor care sufera de artrita idiopatica juvenila (Tacilizumabum si Adalimumab.