"Nu am avut si nici nu avem intentia sa punem sub semnul intrebarii aceasta decizie (a cotelor obligatorii de miganti - n.red.), inclusiv printr-o eventuala procedura la Curtea de Justitie a Uniunii Europene", a declarat marti ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, intr-un interviu pentru Agerpres.

Migranti - busculada la granita ungaro-austriacaFoto: Agerpres/EPA

"Pozitia pe care noi am avut-o a fost o pozitie de principiu, in sensul ca nu am agreat aceasta formula a impunerii unor cote de refugiati, mai ales ca se stie ca limitele nationale de primire erau cumva sub cifra pe care Comisia Europeana a incercat sa o impuna. In momentul in care decizia a fost luata, Romania, ca stat membru al Uniunii Europene, a actionat cu deplina responsabilitate si in spirit de solidaritate pentru aplicarea acestei decizii, deci nu se pune problema sa nu respectam o hotarare pe care Consiliul Justitie si Afaceri Interne a luat-o pe 22 septembrie. Din acest punct de vedere nu am avut si nici nu avem intentia sa punem sub semnul intrebarii aceasta decizie, inclusiv printr-o eventuala procedura la Curtea de Justitie a Uniunii Europene", a declarat Aurescu.

Reamintim ca Romania e, alaturi de Cehia, Ungaria si Slovacia, unul dintre cele patru state membre UE care au votat la Consiliul JAI impotriva propunerii Comisiei Europene de repartizare a refugiatilor conform unui calcul precis. Cehia a anuntat deja ca va ataca decizia Consiliului JAI la Curtea europeana de justitie.