Pacientii cu hepatita C si ciroza hepatica pot solicita, din 26 octombrie, vouchere care le permit sa efectueze gratuit investigatiile necesare la intocmirea dosarelor pentru aprobarea tratamentului fara interferon, informeaza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), citata de Mediafax.

Reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) au precizat ca, in 26 octombrie, voucherele pentru investigatiile necesare la intocmirea dosarelor pentru aprobarea tratamentului fara interferon vor ajunge la medicii de specialitate care vor realiza prescrierea tratamentului si monitorizarea pacientului in centrele din: Bucuresti, Cluj, Constanta, Craiova, Iasi, Sibiu, Targu Mures, Timisoara si Oradea.

"Incepand de saptamana viitoare, pacientii pot solicita voucherele pentru investigatiile necesare a fi depuse la dosarul pentru aprobarea tratamentului fara interferon. Consider ca accesul la aceasta noua terapie este un pas important, extrem de necesar pentru aceasta categorie de bolnavi. Sper ca anul viitor sa putem extinde tratamentul fara interferon al hepatitei C si la stadiul F3", a declarat, luni, Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.

Potrivit presedintelui CNAS, semnatarul contractului cost- volum- rezultat pentru tratamentul fara interferon al hepatitei cronice virale C si cirozei hepatice C a transmis CNAS lista laboratoarelor si centrelor de recoltare in care se vor efectua gratuit testarile fibromax, genotipare si viremiile, investigatii necesare la intocmirea dosarelor pentru aprobarea tratamentului fara interferon.

Lista laboratoarelor este publicata pe site-ul CNAS, la sectiunea "informatii pentru asigurati- medicamente- tratament fara interferon" http://www.cnas.ro/page/tratament-fara-interferon.html.

Potrivit CNAS, sunt doua companii ale caror laboratoare si centre de recoltare au fost acceptate de producator, respectiv SC Bioclinica SRL si SC Synevo SRL. Laboratoarele Bioclinica sunt : cate patru in Timisoara, Oradea si Bucuresti, cate trei in Cluj si Iasi si cate unul in Targu Mures, Sibiu si Constanta. Laboratoarele si centrele de recoltare Synevo sunt: cate patru in Timisoara, Cluj si Constanta, cate doua in Craiova si Iasi, 15 in Bucuresti.

"Reamintim pacientilor ca pentru intocmirea dosarului de aprobare pentru tratamentul fara interferon, trebuie sa se adreseze medicilor de specialitate care se afla in relatie contractuala cu casele de asigurari din cele noua centre desemnate. Dosarul intocmit va fi depus la casa de asigurari de sanatate cu care se afla in relatie contractuala medicul de specialitate (prescriptor/curant), care- l va trimite apoi la CNAS. Comisia de specialitate a CNAS va analiza dosarele depuse in vederea aprobarii si va verifica daca acestea corespund criteriilor de eligibilitate. Decizia comisiei va fi comunicata pacientului de catre casa de asigurari de sanatate unde acesta a depus dosarul. Pe langa investigatiile amintite, dosarul pacientului va contine in mod obligatoriu o serie de documente care se regasesc pe site-ul www.cnas.ro, la sectiunea informatii pentru asigurati- medicamente- tratament fara interferon. Tot la aceasta sectiune, pacientii pot accesa un document cu informatii utile privind modul de administrare a tratamentului fara interferon", a explicat Vasile Ciurchea.