Doi din trei europeni considera ca deciziile legate de migratie trebuie sa fie adoptate la nivelul Uniunii Europene, mai degraba decat la nivelul guvernelor nationale, de aceeasi parere fiind si 60% dintre romani, potrivit celui mai recent Eurobarometru.

Imigratia si terorismul sunt preocuparile cu cel mai rapid ritm de crestere in randurile cetatenilor din Uniunea Europeana, conform ultimului Eurobarometru comandat de Parlamentul European si realizat de TNS, citeaza Mediafax. La sondaj au raspuns 28.150 de persoane din toate statele membre in perioada 19 - 29 septembrie 2015.

Doi din trei europeni considera ca deciziile legate de migratie trebuie sa fie adoptate la nivelul Uniunii Europene, mai degraba decat la nivelul guvernelor nationale. Procentul de 66% reprezinta o medie, existand diferente semnificative de la o tara la alta. Astfel, in tari precum Cipru, Germania, Spania, Luxemburg sau Olanda, intre 79% si 81% dintre cetateni favorizeaza adoptarea deciziilor la nivel comunitar, in timp ce in timp ce in Estonia, Polonia si Slovacia procentul este de 40%.

Dintre romani, 60% considera ca deciziile trebuie luate mai degraba la nivelul UE.

Totodata, 78% dintre cetatenii UE considera ca e nevoie de o mai buna distributie a solicitantilor de azil. Tarile cu procentele cele mai mari (peste 90%) in favoarea acestei afirmatii sunt Germania, Suedia, Malta, Grecia, Olanda si Belgia, in timp ce in Romania 59% din persoane sunt de acord. In tari precum Cehia, Slovacia si Estonia, ponderea celor care sustin o mai buna distributie este sub 50%.

Cei 78% dintre cetatenii care sunt de acord cu o mai buna distributie a solicitantor de azil au fost chestionati ulterior in legatura cu metoda concreta de distributie, mai exact cotele obligatorii decise la nivelul UE. Masura este sustinuta de 75% dintre europenii, respectiv 44% dintre romanii care anterior se pronuntasera in favoarea unei mai bune distributii a solicitantilor de azil.

Referitor la criza economica, 32% dintre europeni cred ca aceasta va mai dura multi ani, acelasi procent fiind inregistrat si in Romania. Printre cei mai optimisti se numara locuitorii din Malta, Danemarca si Irlanda, in timp ce peste 50% din greci si francezi se declara pesimisti cu privire la sfarsitul crizei economice.