Ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, a declarat, vineri, la Baza 71 Aeriana Campia Turzii, ca decizia Romaniei de a achizitiona avioane F-16 este una inteleapta si ca astfel va putea avea una dintre cele mai bune forte aeriene din zona, transmite Agerpres.

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a zburat pe un avion F-16 in cadrul exercitiului Dacian ViperFoto: MApN

"Evenimentul de azi (Exercitiul romano-american Dacian Viper 2015 - n.r.) arata impactul parteneriatului de stat cu efectele pe termen lung ale viitorului program al Romaniei de inzestrare cu avioane F-16 si ale prioritatilor securitatii nationale. (...) Foarte curand vom avea un alt loc pe care sa il numim 'acasa', dupa ce Romania va primi prima transa de avioane F-16, in septembrie 2016. Anticipez si stiu ca liderii Romaniei spera ca, la un moment dat, Romania va avea trei sau patru escadrile diferite de avioane F-16, astfel incat sa fie printre cele mai bune forte aeriene din regiune. Decizia de a achizitiona avioane F-16 a fost una inteleapta din partea Romaniei, din mai multe motive, principalul fiind ca acest avion multirol este cel pe care militarii americani zboara si il cunosc cel mai bine", a mentionat Hans Klemm.

Ambasadorul SUA la Bucuresti a fost prezent, vineri, la exercitiul DACIAN VIPER 2015, alaturi de ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, si de adjunctul secretarului general al NATO, Alexander Vershbow.

Exercitiul romano-american DACIAN VIPER 2015 se desfasoara in perioada 13-30 octombrie, la Baza 71 Aeriana Campia Turzii. Fortele Aeriene Romane participa la exercitiu cu aproximativ 250 de militari piloti si personal tehnic, cu sase aeronave MiG-21 LanceR si trei elicoptere IAR-330 (SOCAT si MEDEVAC), iar Garda Nationala Aeriana a Statului Alabama participa cu aproximativ 200 de militari, opt aeronave F-16 si tehnica de deservire aferenta.

Potrivit organizatorilor, exercitiul are ca obiectiv cresterea nivelului de interoperabilitate, efectuarea schimbului de experienta si imbunatatirea nivelului de antrenament al personalului roman si american prin executarea zborurilor in comun, in conformitatea cu standardele NATO.