UPDATE 11.50 Stefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu si Dragos Botoroaga au aratat vineri, la ICCJ, ca recunosc in totalitate faptele de care sunt acuzati in dosarul "Gala Bute" si vor sa fie judecati prin procedura simplificata, putand beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor, informeaza Mediafax.

Elena UdreaFoto: Captura YouTube

Completul de judecata de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a citit, vineri, rechizitoriul din dosarul "Gala Bute" si le-a adus la cunostinta inculpatilor drepturile procesuale. Instanta a aratat ca daca inculpatii recunosc in totalitate faptele, limitele pedepsei inchisorii se reduc cu o treime.

Fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea a aratat, in fata instantei, ca intelege acuzatiile care ii sunt aduse de catre procurori, alege calea procesului normal si vrea sa dea declaratii in timpul judecatii cauzei.

Si fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu si fostul ministru Ion Ariton au aratat in fata instantei ca vor sa fie judecati in procedura normala.

La randul lor, ajunsi in fata instantei, Stefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia, fost secretar general in MDRT, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Nationale de Investitii, si Dragos Botoroaga au spus ca vor sa fie judecati prin procedura simplificata, ceea ce le-au putea aduce reducerea cu o treime a eventualelor pedepse cu inchisoare pe care ar putea sa le primeasca la finalul procesului.

Instanta a stabilit apoi ca ii va audia pe inculpatii care vor judecata prin procedura simplificata.

Elena Udrea a declarat vineri, la ICCJ, ca se opune cererilor fostilor sai colaboratori de judecare in procedura simplificata in dosarul "Gala Bute", pentru ca daca spun ca au luat spaga pentru ea, trebuie sa ii stea alaturi la proces si sa demonstreze cum i-au dat banii, informeaza Mediafax.

"Nu am cum sa merg pe proces simplificat. In acest caz, despre care de azi pot sa vorbesc linistita, este vorba de trei fosti colaboratori ajunsi in situatia in care au fost prinsi ca au luat bani si au sfarsit, mai repede sau mai greu, raspunzand ca au luat. In felul acesta, oricine este prins ca greseste sau ca ia o spaga, dar spune ca i-a dat sefului, are avantajul sa ramana in libertate si beneficiaza de reduceri de pedeapsa conform Codului penal. Deci eu nu am cum sa merg pe proces simplificat", a spus Elena Udrea, la intrarea in sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

"Eu am fost 72 de zile in arest pentru ca niste oameni prinsi ca au luat bani au spus: ￯Domne, am luat, dar am luat pentru Elena Udrea￯. Cred ca trebuie sa stea in proces pentru a demonstra cum mi-au dat ei mie bani", a precizat Udrea.