Secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, a declarat vineri ca la summitul de la Varsovia de anul viitor NATO va trebui sa mearga dincolo de actualul Readiness Action Plan (complexul de masuri militare si politice de reasigurare a aliatilor estici luate dupa anexarea Crimeii si declansarea razboiului din estul Ucrianei) pentru a raspunde actiunilor Rusiei din ultimii doi ani.

Alexander VershbowFoto: NATO

"Prin actiunile sale, Rusia a schimbat datele jocului in Marea Neagra si acum se pregateste sa schimbe regullile jocului si in Mediterana de est", a spus Vershbow la o dezbatere organizata de Institutul Aspen.

Tot la summitul de la Varsovia, NATO va trebui sa puna la punct o strategie pe termen lung pentru a descuraja orice potential inamic a mai spus Vershbow, care a adaugat ca "trebuie sa ne aparam aliatii din est care sunt supusi presiunilor Rusiei".

La summitul NATO din Tara Galilor din septembrie 2014, liderii Aliantei au aprobat Readiness Action Plan-ul pentru a se asigura ca organizatia este pregatita sa raspunda rapid si puternic noilor provocari de securitate, acesta continand un pachet larg de masuri necesare pentru a raspunde schimbarilor din climatul de securitate din Europa si de la marginea ei.

Planul are doi piloni: Masuri de asigurare - prezenta marita a fortelor NATO pe teritoriul aliatilor din est- si masuri de adaptare - schimbari in postura si capabilitatile militare pe termen lung.