Judecatorii Tribunalului Maramures au repus pe rol dosarul de crima organizata al clanului Corduneanu si au solicitat DIICOT Iasi desecretizarea documentelor privind martorii cu identitatea protejata, daca nu se mai mentin conditiile care au determinat luarea acestor masuri de protectie, transmite Mediafax.

Judecatorii Tribunalului Maramures au ramas in pronuntare pe 30 septembrie, in dosarul in care membrii clanului iesean Corduneanu sunt judecati pentru inselaciune, trafic de persoane, santaj, spalare de bani si au amanat luarea unei decizii pentru doua saptamani. Insa, pe 14 octombrie instanta a repus pe rol dosarul solicitand procurorilor date despre martorii cu identitatea protejata.

Cu ocazia deliberarii, judecatorii au constatat ca Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Iasi nu a comunicat ordonantele de atribuire a identitatii fictive a martorilor protejati care nu au fost audiati de instanta, se arata in minuta Tribunalului Maramures.

"Instanta apreciaza ca aceste documente sunt absolut necesare in vederea aprecierii loialitatii si legalitatii administrarii probelor, care beneficiaza de regimul confidentialitatii. De asemenea, pentru aceleasi considerente, respectiv administrarea probelor cu respectarea principiului loialitatii si legalitatii, instanta urmeaza sa solicite DIICOT Iasi sa precizeze daca se mentin conditiile care au determinat luarea masurilor de protectie a tuturor persoanelor audiate in cauza sub o alta identitate, urmand ca solicite DIICOT Iasi desecretizarea ordonantelor de atribuire a identitatii fictive a martorilor, daca starea de pericol care a determinat initial aceasta procedura de audiere a persoanelor nu mai subzista, potrivit art. 126 alin. 5 Cod procedura penala procurorul avand obligatia sa verifice la intervale de timp rezonabile, daca se mentin conditiile care au determinat luarea masurii de protectie", se arata in minuta Tribunalului Maramures.

Astfel, instanta a repus pe rol dosarul si a dat un nou termen pe 25 noiembrie.

O parte dintre avocatii Clanului Corduneanu au mentionat, in concluziile scrise depuse la instanta, dupa termenul de judecata din 30 septembre, ca au suspiciuni cu privire la martorii cu identitatea protejata si a informatiilor oferite de acestia anchetatorilor.

"Acesti martori furnizeaza informatii in prezenta cauza cu privire la toti inculpatii si referitor la toate capetele de acuzare, declaratiile lor practic identice inclusiv ca si modalitate de exprimare, aspecte care genereza reale suspiciuni cu privire la modul in care au fost obtinute, identitatea persoanelor si realitatea cuprinsului lor. Nu se poate da eficienta unor astfel de declaratii, in masura in care acestea nu se coroboreaza si cu alte mijloace de proba directe si palpabile", se arata in documentele depuse de avocati la instanta.

Apartorii mai sustin ca membrii clanului Corduneanu nu pot fi condamnati doar in baza declaratiilor acestor martori.

"Noi nu am solicitat in mod expres desecretizarea acelor ordonante, ci am combatut declaratiile martorilor cu identitatea protejata. Clientii nostri nu pot fi condamnati doar in baza unor probe indirecte, respectiv in baza unor declaratii ale martorilor cu identitatea protejata, cand acestea nu sunt coroborate cu alte probe", a precizat Anca Dragoi, avocata lui Bogdan Corduneanu.

Pe de alta parte, Catalin Prisacaru, seful DIICOT Iasi, a precizat ca nu comenteaza decizia data de Tribunalul Maramures.

"Nu pot sa comentez hotararea instantei. Ne vom conforma procedurilor, cum am facut-o si pana acum. Nu au de ce sa-si faca probleme (martorii cu identitatea protejata - n.r.) pentru ca procedura ii protejeaza in continuare. Vom respecta intru totul procedurile legale", a declarat procurorul Catalin Prisacaru, pentru Mediafax.

In 5 iulie 2010, procurorii DIICOT Iasi au trimis in judecata 27 de membri ai clanului Corduneanu, inclusiv pe liderul gruparii, Constantin Corduneanu, pentru santaj, inselaciune, trafic de persoane si spalare de bani.

Dosarul este judecat de Tribunalul Maramures, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in iunie 2010, mutarea acestui proces de la Tribunalul Iasi.

Potrivit Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), gruparea a actionat in perioada 2006-2009 atat pe teritoriul Romaniei, cat si in strainatate. Victimele traficului de persoane in care erau implicati membrii clanului erau exploatate sexual, obligate sa cerseasca sau sa comita furturi. Infractiunile economice aveau drept scop obtinerea de credite prin folosirea de acte false si persoane interpuse, racolate in acest scop.