Secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, a declarat joi ca este necesar ca Alianta Nord Atlantica sa fie mai puternica, in contextul in care Rusia este tot mai categorica iar Nordul Africii si Orientul Mijlociu se confrunta cu cresterea extremismului si tulburari, scrie Agerpres.

Alexander VershbowFoto: NATO

"Mai mult ca niciodata, ne trebuie un NATO mai puternic. Vedem o Rusie mai categorica, care isi intimideaza vecinii si incearca sa schimbe granite cu forta, vedem cresterea extremismului si a tulburarilor in nordul Africii si Orientul Mijlociu, vedem provocari din domeniul atacurilor cibernetice, taieri ale energiei. De aceea, NATO implementeaza cea mai mare ranforsare a apararii colective de la sfarsitul Razboiului Rece, cresterea capabilitatilor si a fortei de reactie, accelerarea luarii deciziilor militare si politice si infiintarea unor unitati de integrare a fortelor NATO, inclusiv cea activata recent la Bucuresti", a afirmat secretarul general adjunct al NATO, dupa intalnirea cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

El a aratat ca aceste masuri sunt defensive.

"NATO nu cauta confruntarea cu nimeni, dar vom face ceea ce este necesar pentru a ne mentine tarile in siguranta", a subliniat oficialul.

Potrivit lui, Romania este angajata activ si este un aliat de incredere implicat in permanenta in toate initiativele si misiunile NATO.

"Romania are o contributie activa la securitatea unora dintre partenerii nostri cheie, precum Moldova, Ucraina si Georgia. (...) Romania a contribuit si la stabilitatea in regiunea Marii Negre, care ramane de o importanta strategica pentru securitatea euroatlantica", a adaugat Alexander Vershbow.

El a salutat decizia Romaniei de a crestere bugetul pentru Armata, astfel incat in 2017 sa atinga 2% din PIB.

"Toate acestea ajuta Romania sa fie puternica si NATO sa fie puternica", a evidentiat oficialul NATO.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat ca Romania acorda o importanta deosebita includerii regiunii Marii Negre in procesele aliate de evaluare, punctand ca o Alianta puternica este indispensabila pentru stabilitatea regiunii noastre si a Europei.

"Acordam o importanta deosebita si am discutat acest lucru in cadrul intalnirii noastre initiativei pe care am propus-o cu ocazia ministerialei de externe de la Antalya din luna mai si anume de a include regiunea Marii Negre in procesele aliate de evaluare, de a sublinia importanta securitatii Marii Negre in cadrul securitatii NATO, astfel ca provocarile complexe din regiune sa fie analizate de o maniera corecta si cuprinzatoare si ne-am exprimat satisfactia pentru faptul ca eforturile noastre in sensul consolidarii securitatii NATO sunt apreciate de aliati si acest proces este in curs. In actualul context de securitate consideram ca o Alianta puternica, unita, dotata cu resursele si cu vointa politica necesare este indispensabila pentru stabilitatea regiunii noastre si a Europei", a spus Aurescu, la MAE, dupa intalnirea cu Vershbow.

El a precizat ca in cadrul intrevederii s-a realizat o evaluare asupra stadiului implementarii deciziilor adoptate la summitul NATO din MB, dar si a prioritatilor summitului care va avea loc la Varsovia.

"Consideram ca este importanta o prezenta rotationala credibila si predictibila a fortelor Aliate pe flancul estic in cadrul unui plan robust de masuri de reasigurare si de descurajare", a mai spus ministrul Aurescu.

Discutiile dintre cei oficiali au vizat si situatia din Afganistan si din Siria.