Ministrul Apararii Mircea Dusa a declarat, miercuri, ca pot deveni rezervisti militari toti tinerii care doresc acest lucru, incheind un contract cu MApN pe patru ani, in care trebuie sa participe la instruire 15 zile pe an si primesc 10% din functia de baza, transmite Mediafax.

Mircea DusaFoto: Agerpres

"Proiectul de lege privind rezervistul voluntar care a fost aprobat de Senat este de mult timp in Parlament. A fost schimbat in urma dezbaterii in cele doua camere legislative substantial fata de textul initial avand in vedere necesitatile actuale ale Armatei Romane. In principal, tinerii intre 18 si 35 de ani care vor sa devina rezervisti militari incheie cu Ministerul Apararii Nationale un contract pe 4 ani. In acest contract sunt stipulate conditiile, adica este obligat sa participe 15 zile in fiecare an la pregatire si instruire organizata de catre Statul Major General. In aceasta perioada asiguram salarizare conform functiei de incadrare a rezervistului voluntar si conform reglementarilor MApN pe toata perioada cat are statut de rezervist voluntar primeste 10% din solda functiei de baza", a declarat ministrul Apararii, Mircea Dusa, prezent miercuri la deschiderea Congresului National de Medicina Militara.

Dusa a precizat ca pot deveni rezervisti militari toti tinerii care doresc acest lucru, dar si soldatii si gradatii profesionisti care dintr-un motiv sau altul au trecut in rezerva, cu precizarea ca, timp de trei ani, avand in vedere ca sunt persoane deja instruite, nu participa la programe de instruire. Dupa trei ani intra in acelasi program de instruire ca si cei care sunt debutanti in aceasta calitate.

In perioada de pregatire, rezervistii voluntari vor fi detasati la Ministerul Apararii Nationale. Numarul de rezervisti voluntari va fi stabilit in functie de prevederile din bugetul Ministerului Apararii Nationale anual.

Ministrul a explicat ca atunci cand serviciul militar obligatoriu a fost desfiintat (odata cu reviziuirea constitutiei din 2003) nu s-a pus nimic in loc din punct de vedere legislativ ca sa se asigure instruirea si pregatirea populatiei si refacerea rezervei de cadre a MApN.

"Sunt foarte bucuros ca multi tineri isi doresc sa urmeze o cariera militara de aceea numarul de tineri care au dat admitere al liceele militare este foarte mare, de asemenea numarul de tineri care participa la admitere la institutul nostru de invatamant superior este foarte mare. Anual recrutam, incadram in armata peste 1.500 de tineri ca soldati si gradati profesionisti", a mai spus Dusa.

Intrebat daca Romania are de ce sa se teama in urma ultimelor amenintari ale Rusiei si in ce masura acestea vor duce la reconsiderarea instalarii scutului anti-racheta de la Deveselu, ministrul a spus ca scutul este o facilitate defensiva. "Aceasta facilitate este una defensiva care priveste apararea statelor NATO impotriva rachetelor balistice. Este o facilitatea defensiva. Cu privire la anumite declaratii, eu nu comentez, ele se fac de vreo patru ani, sunt in acelasi stil si nu cred ca este cazul sa fac precizari cu privire la ele", a mai spus Dusa.

Proiectul de lege privind statutul rezervistilor voluntari a fost adoptat marti de Senat, in calitate de for decizional, acesta urmand sa fie tansmis spre promulgare presedintelui Iohannis. Poricetul a fost initiat de Guvern, care precizeaza, in expunerea de motive, ca, avand in vedere desfiintarea serviciului militar obligatoriu, numarul rezervistilor este intr-o scadere drastica. Guvernul sustine ca proiectul stabileste o sursa sigura pentru constituirea si pregatirea rezervei umane necesare institutiilor din domeniul apararii.