Dezbaterea pe tema proiectului legii vaccinarii, desi nu a fost prezentat oficial, a produs multe reactii si am aflat ca cei din grupul de lucru au fost reclamati la diferite institutii pentru ca si-au permis sa lucreze la asa ceva, a spus presedintele Societatii de Microbiologie, Alexandru Rafila,citat de Mediafax.

"Dezbaterea facuta pe surse a produs foarte multe reactii. Am aflat ca cei din grupul de lucru am fost reclamati la diferite institutii ale statului pentru ca ne-am permis sa lucram la asa ceva (...). In momentul in care au inceput dezbaterile, au fost luari de pozitie, fara ca proiectul sa fie cunoscut", a spus Alexandru Rafila, la dezbaterea cu tema "Vaccinarea in Romania - act de preventie obligatoriu sau recomandat?", organizata de Asociatia Pro Imunizare, in parteneriat cu Societatea Romana de Microbiologie si cu sprijinul Biroului OMS Romania.

Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie si membru in Comitetul Permanent al Biroului Regional al OMS Europa, a adaugat ca anumite aspecte pot fi corectate inainte de lansarea acestui proiect in dezbatere publica, precizand ca pana acum singurele lucruri care au fost discutate au fost cele legate de principiile acestei legi, fara sa se discute despre sanctiuni in mod detaliat.

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie a mai spus ca proiectul de lege va trece prin Guvern si apoi prin Parlament, precizand ca sanatatea publica nu poate fi responsabilitatea unui singur partid, ci trebuie sa fie responsabilitatea tuturor.

Dezbaterea cu tema "Vaccinarea in Romania - act de preventie obligatoriu sau recomandat?", organizata de Asociatia Pro Imunizare, in parteneriat cu Societatea Romana de Microbiologie si cu sprijinul Biroului OMS Romania, se inscrie in cadrul celei de-a IV-a editii a Forumului National "Stop gripa".

Specialistii au propus un proiect privind vaccinurile obligatorii pentru copii, care include si sanctiuni, dar este un draft care ar putea sa fie finalizat, probabil, pana la sfarsitul anului, spunea ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, precizand ca proiectul ar putea intra in vigoare, probabil, in a doua jumatate a anului viitor.

Proiectul propus de specialisti, prezentat de Hotnews, prevede ca vor deveni obligatorii opt vaccinuri administrate la copii - impotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului si rubeolei. De asemenea, si BCG, vaccinul contra formelor grave de tuberculoza, ar urma sa fie inclus in categoria celor obligatorii.

Potrivit proiectului, "pentru vaccinarile obligatorii, informarea parintelui este obligatorie, iar consimtamantul este prezumat". Astfel, parintii vor trebui sa semneze o declaratie daca refuza sa-si vaccineze copilul, in caz contrar considerandu-se din oficiu ca este de acord cu vaccinarea.

Inscrierea copiilor in gradinite si scoli, de stat sau private, s-ar putea face, conform propiectului propus de specialisti, doar dupa prezentarea de catre parinti a dovezii imunizarii copilului cu vaccinurile care previn bolile precizate, exceptie facand copiii care "fac dovada contraindicatiilor medicale definitive pentru anumite vaccinari".

Daca la inscrierea la gradinita sau la scoala parintii nu vor putea prezenta dovada vaccinarii complete, vor trebui sa aduca de la Comisia Judeteana de Vaccinare un document in care sa fie precizate clar datele de recuperare in urmatorul an a vaccinarii cu vaccinurile care previn bolile precizate. In aceeasi perioada, parintii vor beneficia de explicatii si consiliere din partea specialistilor in privinta vaccinarii.

Daca nici dupa un an vaccinarea nu va fi completa, gradinita/scoala nu-l mai poate inscrie pe copil, iar directorul unitatii de invatamant are obligatia de a aduce cazul in atentia comisiei judetene de vaccinare. Copilul va putea fi inscris la gradinita/scoala doar dupa ce medicul de familie va scrie pe adeverinta "antecedente vaccinale complete corespunzatoare varstei". Vaccinarile obligatorii se fac doar in unitatile medicale autorizate, conform documentului citat.

Proiectul de lege prevede explicit ca o responsabilitate a parintilor "asigurarea vaccinarilor complete corespunzatoare varstei pentru vaccinarile obligatorii in scopul asigurarii dreptului la sanatate". Cu toate acestea, la capitolul amenzi, parintii nu sunt vizati, amenzi fiind prevazute doar pentru institutiile care au responsabilitati in procesul vaccinarii.

Amenzi de la 5.000 de lei la 10.000 de lei ar putea primi: gradinitele si scolile care accepta inscrierea copiilor fara adeverinta din partea medicului care sa ateste vaccinarea corespunzatoare varstei (exceptati sunt copiii cu contraindicatie medicala definitiva), directiile de sanatate publice care nu asigura pastrarea in conditii frigorifice adecvate a vaccinurilor, medicii de familie si medicii implicati in activitatile de vaccinare, dar care nu respecta prevederile legale si se afla la a treia abatere.

Amenzi de la 2.500 de lei la 5.000 de lei ar putea primi autoritatile locale care nu identifica situatiile de neglijare medicala a copilului, iar amenzi de la 1.000 la 2500 de lei vor primi scolile care incalca legea mentinand in colectivitate copiii nevaccinati la un an de la stabilirea calendarului de recuperare a vaccinarii si care nu anunta aceasta situatie comisiei judetene de vaccinare (exceptie sunt copiii cu contraindicatie medicala definitiva).

Amenzi de la 500 la 1.000 de lei ar putea primi directiile de sanatate publica, medicii de familie si scolile care nu suspenda copiii nevaccinati in cazul aparitiei unor focare de epidemie. Constatarea si aplicarea amenzilor se face de catre directiile judetene de sanatate publica.

Proiectul de lege prevede obligativitatea medicilor de familie si a medicilor din maternitati (publice si private) de a asigura vaccinarea corecta a copiilor. Daca medicii, farmacistii si asistentii medicali nu vor transmite in media si parintilor informatii "corecte si dovedite stiintific" legate de vaccinare, atunci vor fi sanctionati de catre Colegiul Medicilor, care va sanctiona si sesiza autoritatile abilitate si in cazul falsificarii documentelor medicale legate de vaccinare.

In afara vaccinurilor obligatorii mentionate, proiectul de lege prevede alte trei categorii de vaccinuri: cele pentru situatii speciale (epidemii), cele pentru grupe populationale de risc (anumiti bolnavi cronici) si vaccinuri optionale. Cu exceptia ultimei categorii, finantarea vaccinarii se face din fondurile Ministerului Sanatatii si a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Acest proiect de lege a fost elaborat in urma unei scaderi a vaccinarii copiilor in Bucuresti - cu 19% mai putini copii vaccinati in 2014 fata de 2013. Fenomenul, prezent si in alte cateva judete, dar nu atat de pronuntat ca in Bucuresti, este cauzat de discontinuitatile in aprovizionarea medicilor cu vaccinuri, informarii gresite a populatiei si refuzului parintilor de a-si vaccina copiii.