Guvernul a aprobat declasificarea unor documente emise de Ministerul de Interne

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 14 octombrie 2015, 14:23 Actualitate | Esenţial


Mai multe categorii de documente elaborate de Ministerul Afacerilor Interne si de institutiile din subordine vor fi declasificate sau vor fi trecute in alta clasa ori nivel de secretizare, potrivit unei Hotarari aprobate miecuri de Guvern. Declasificarea unor informatii clasificate secrete de stat sau trecerea altor informatii secrete de stat la un nivel inferior de secretizare ori in clasa secretelor de serviciu are scopul sa asigure o protectie juridica corespunzatoare continutului real, in raport cu actualele reglementari in domeniul securitatii nationale.

Actul normatic are in vedere diminuarea volumului mare de documente clasificate care fac obiectul fondului arhivistic al MAI emise anterior datei de 01.01.1990, cat si ulterior acesteia. Volumul documentelor fiind redus, masurile de securitate pentru asigurarea protectiei acestora  s-ar limita si concentra doar pentru acele documente mentinute in clase si nivele de secretizare. Prin trecerea informatiilor clasificate la un nivel inferior se diminueaza inclusiv costurile privind securitatea si protectia fizica a acestora.

Actul normativ contine trei categorii de documente: prima categorie privind declasificarea, iar celelalte doua trecerea la un nivel de secretizare inferior.

Prima contine informatii clasificate a caror dezvaluire nu mai poate prejudicia securitatea nationala, apararea tarii, ordinea publica ori interesele persoanelor de drept public sau privat detinatoare. Dintre acestea mentionam: informari situatii statistice, note raport, analize/sinteze, planuri de munca, de actiune, de activitate, adrese de corespondenta cu alte entitati, fise de post, ordine de instructiuni ale ministrului afacerilor interne, dispozitii ale secretarilor/subsecretarilor de stat secretarului general, cu exceptia celor care prevad organizarea si desfasurarea activitatilor informativ-operative.

Din a doua categorie fac parte informatii clasificate secrete de stat care trec in clasa secrete de serviciu. Intre acestea exemplificam informatii clasificate secrete de stat, nivelul strict secret de importanta deosebita, emise anterior datei de 31.12.1989, cuprinse in urmatoarele sectiuni: planul conducerii mobilizarii si planul actiunii mobilizarii. Tot din aceasta categorie fac parte informatii clasificate secrete de stat, nivelul strict secret, emise anterior datei de 31.12.1989 cuprinse in: planul constituirii si pregatirii de lupta, planurile de paza si aparare ale obiectivelor de importanta deosebita, ordine si dispozitii de linie referitoare la planul de mobilizare, corespondenta si documente referitoare la planul de mobilizare.

A treia categorie include informatii clasificate secrete de stat care trec la un nivel inferior. Dintre documentele care fac parte din aceasta categorie putem exemplifica pe cele emise de Arhivele Nationale, respectiv informatii clasificate secrete de stat, nivel strict secret de importanta deosebita: ordine si dispozitii, corespondenta privind aprobarea/modificarea planurilor de mobilizare, ridicare in trepte a capacitatii de actiune emise in perioada 01.010.1990- 31.12.2007.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1587 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    poate declasifica si dosarele revolutiei (Miercuri, 14 octombrie 2015, 14:52)

    Tudor_Al [utilizator]

    si explica de ce Iliescu chema armata rosie in 89. sau dosarele mineriadelor - chemate de Ilici, seful lui Nastase, mentorul lui Ponta. Prietenii stiu de ce !!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by