Numarul necesar de vaccinari pentru a preveni raspandirea gripei ar fi de aproximativ trei milioane de doze in Romania, insa, in realitate, nu se vaccineaza mai mult de 500.000 de persoane la risc, a declarat miercuri, la Forumul national "Stop gripa", fostul secretar de stat in Ministerul Sanatatii si actual presedinte al Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, informeaza Mediafax.

Rafila a spus ca, in ultimii ani, rata de vaccinare a scazut semnificativ in Romania, insa, din punct de vedere al achizitiei, scaderea numarului de doze nu reflecta lispa de interes a MS, ci scaderea lipsei de interes a populatiei in ce priveste vaccinarea antigripala.

"In anul 2008, am avut 2,7 milioane de doze, a fost varful de vaccinare in Romania. Apoi am inceput un trend descendent si am ajuns in situatia sa inregistram, pentru al doilea an consecutiv, o achizitie si vaccinare gratuita de 500.000 de doze. Un minim care sa protejeze si sa impiedice o raspandire a cazurilor de gripa este de circa trei milioane de doze pentru Romania. Aceasta cantitate de vaccin, achizitionata de minister nu este altceva decat cantitatea solicitata de oamenii din aceasta tara. Nu se vaccineaza mai mult de 500.000 de persoane din categoriile la risc. La aceste cifre putem adauga cateva sute de mii de doze care constituie piata privata a vaccinurilor din Romania", a mai spus Alexandru Rafila, la dezbaterea cu tema "Vaccinarea in Romania - act de preventie obligatoriu sau recomandat?", organizata de Asociatia Pro Imunizare, in parteneriat cu Societatea Romana de Microbiologie si cu sprijinul Biroului OMS Romania.

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie a precizat ca, practic, vaccinarea gripala este recomandata oricarui copil dupa varsta de sase luni si oricarui adult.

Directorul general adjunct al Directiei Generale Asistenta Medicala si Sanatate Publica din Ministerul Sanatatii, Amalia Serban, a declarat ca cele 500.000 de doze achizitionate nu ajung nici pentru toata cohorta de persoane la risc ce ar trebui vaccinate.

"Teoretic, conform recomandarilor OMS, rata de vaccinare ar trebuie sa fie de 75 la suta in grupurile la risc. Suntem in situatia in care am putea oferi populatiei dozele necesare, dar in ultimii ani nu a existat o cerere mai mare de 500.000 de doze. Vestea buna este ca, in cazul in care vor exista cereri peste, vom putea cere producatorului doze suplimentare de vaccin", a mai spus Amalia Serban.

Acesta a subliniat ca pentru persoanele cu boli cronice, beneficiile vaccinului antigripal sunt enorme.

Presedintele Asociatiei PRO Imunizare, dr. Anca Draganescu, a aratat ca vacinarea este extrem de importanta, mai ales ca datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca 2,1 milioane de decese sunt cauzate, anual, de boli care ar fi putut fi prevenite prin imunizare, iar aproximativ 1,4 milioane de decese se inregistreaza in randul copiilor care au sub cinci ani.

Anca Draganescu a mai spus ca abordarea terapeutica a cazurilor grave de gripa implica, de cele mai multe ori, echipe multidisciplinare si aceste cazuri impun eforturi considerabile pentru salvarea pacientilor, iar rezultatele, din nefericire, nu sunt intotdeauna cele dorite, pentru ca pacientii supravietuiesc, dar cu sechele importante, iar in unele cazuri nu se mai poate face nimic.

"Nu pot sa nu ma gandesc care ar fi fost parcursul acestor copii daca ar fi beneficiat de o forma de imunizare", a mai spus dr. Anca Draganescu.

Ministerul Sanatatii a achizitionat 500.000 doze de vaccin gripal pentru imunizarea gratuita a persoanelor cu risc crescut de imbolnavie, campania de vaccinare urmand sa inceapa dupa 15 octombrie.