Premierul Victor Ponta a declarat marti seara, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau moldovean Valeriu Strelet, ca Republica Modoldova are nevoie de ajutor financiar in acest moment, si ca Romania este singura in masura sa o ajute, amintind ca deputatii au aprobat in unanimitate Acordul privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, in valoare de maximum 150 de milioane de euro. Premierul moldovean Valeriu Strelet a multumit guvernului si presedintelui Klaus Iohannis, aratand ca apreciaza faptul ca autoritatile romane au actionat atata de rapid sprijinind Republica Moldova.

Valeriu Strelet si Victor PontaFoto: Guvernul Romaniei

"In 25 de ani, pentru fratii nostri, am avut vorbe multe sfaturi, dojeni, dar nu prea am avut lucruri concrete", a declarat premierul Ponta, adaugand ca in ultimii doi ani autoritatile au trecut la lucruri concrete precum gazoductul Iasi-Ungheni, implementarea unui proiect transfrontalier care vizeaza extinderea SMURD in Moldova si donatii de autobuze pentru trasnportul elevilor.

"Republica Moldova are nevoie acum, azi, de sprijin financiar pe care nu il poate primi din alta parte", a subliniat premierul.

La randul sau, seful guvernului de la Chisinau a aratat ca si-ar fi dorit sa reuseasca sa ajunga la timp pentru a fi in Camera Deputatilor in mometul ratificarii acordului. "A fost o intarziere cauzata de traficul aerian, dar sunt bucuros ca am ajuns la guvern", a aratat Strelet.

"Procesul a decurs cu o viteza impecabila, vreau sa multumesc pentru aceasta implicare, pentru acest gest de sustinere a R. Moldova", a declarat premierul moldovean.

Deputatii au ratificat marti Acordul privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, in valoare de maximum 150 de milioane de euro, document semnat la Chisinau, la 7 octombrie 2015, informeaza Agerpres.

Acordul a fost ratificat de deputati cu 312 voturi favorabile si trei abtineri.

Saptamana trecuta, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a acestui acord.

Potrivit memorandumului aprobat de partea romana, Guvernul Republicii Moldova solicita, intr-o scrisoare adresata Guvernului Romaniei, examinarea posibilitatii acordarii unui imprumut in valoare de 150 de milioane de euro pe termen de cinci ani, cu tragerea imprumutului in trei transe, prima in suma de 60 de milioane de euro in 2015, a doua in valoare de 50 de milioane de euro in 2016 si a treia de 40 de milioane de euro in 2017.

De mentionat ca premierul moldovean Valeriu Strelet nu a mai ajuns in Parlamentul Romaniei, din cauza intarzierii avionului.

Conform documentului mentionat, motivul solicitarii acestui imprumut il constituie "sursele insuficiente pentru finantarea deficitului bugetar estimat la 3,8% din PIB in 2015".