Romania trebuie sa rupa cercul influentei politice asupra deciziilor economice, a declarat, marti, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Hans Klemm, el facand apel catre liderii politici romani sa nu se mai amestece in administrarea companiilor de stat pentru a obtine beneficii. Ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, a mai afirmat, marti, in discursul sau sustinut la conferinta "The Case for Investing in Romania", organizata de Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania), ca anul 2016, cand vor avea loc alegeri in Romania, ar putea fi unul decisiv pentru tara, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ambasadorul american considera ca este nevoie ca Romania sa rupa cercul influentei politice asupra deciziilor economice si a lansat un apel catre liderii romani sa lase la o parte preocuparile politice pe termen scurt si sa se concentreze asupra binelui tarii pe termen lung in adoptarea de legislatie noua sau revizuirea legislatiei existente.

De asemenea, Hans Klemm a facut apel catre liderii romani "sa ii apere in mod public si cu tarie" pe procurorii care ii ancheteaza pe cei corupti si sa sprijine un sistem judiciar independent: "In sfarsit, Romania trebuie sa rupa cercul influentei politice asupra deciziilor economice. In anul 2016 vor avea loc doua serii de alegeri. Acesta ar putea fi si un an hotarator pentru Romania. Fac apel la liderii romani sa dea un exemplu pentru viitor: sa lase la o parte preocuparile politice pe termen scurt si sa se concentreze asupra binelui tarii pe termen lung in adoptarea de legislatie noua sau revizuirea legislatiei existente; sa inceteze sa se amestece in administrarea companiilor de stat in scopul obtinerii de beneficii politice si sa le permita acestora sa isi desfasoare activitatea in conformitate cu bunele practici de afaceri, astfel incat toti romanii sa se bucure de efectele benefice; sa ii apere in mod public si cu tarie pe procurorii care ii ancheteaza pe cei corupti si sa sprijine cu tarie un sistem judiciar independent", a afirmat ambasadorul SUA la Bucuresti.

Oficialul american a adaugat ca Romania are un mare potential, dar la fel de ample sunt si reformele necesare pe care trebuie sa le faca: "Sunt convins ca Romania are un mare potential, dar la fel de ample sunt si reformele necesare pentru a-l valorifica. Incurajez Romania sa imbratiseze temele atotcuprinzatoare ale securitatii, democratiei si prosperitatii drept instrumente esentiale pentru fructificarea acestui potential. Acestea sunt ingredientele vitale pe care investitorii straini si romani, fie ei privati sau de stat, le cauta atunci cand analizeaza unde sa-si indrepte capitalul limitat. Sustinem efortul Romaniei de a asigura o fundatie solida pentru o crestere economica sustenabila, bazata pe un climat investitional transparent, previzibil si stabil si sustinuta de consultari cu partenerii de dialog si masuri ferme de guvernanta corporativa."