Numarul pelerinilor care stau la rand pentru a se inchina la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, Sfintei Maria Magdalena, Sf Ioan Gura de Aur si la un fragment din lemnul Sfintei Cruci a scazut din cauza frigului si a ploii abundente, informeaza Agerpres.

Daca in zilele trecute pelerinii trebuiau sa stea la un rand de aproximativ doi kilometri pentru a ajunge la baldachinul cu raclele sfintilor, luni dimineata, din cauza frigului, credinciosii stau la un rand de cateva sute de metri.

Peste 160 dintre pelerinii care au venit la Iasi pentru a se inchina la sfintele moaste au avut nevoie de ingrijiri medicale. Potrivit purtatorului de cuvant al Gruparii Mobile Bacau, Marius Taranu, de vineri seara si pana in prezent opt persoane au fost transportate la spital pentru ingrijiri medicale. Niciuna dintre aceste persoane nu este in stare grava, ei fiind stabilizati.

In fiecare an, in preajma hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, orasul Iasi devine timp de cateva zile cel mai mare centru de pelerinaj din tara si unul dintre cele mai mari din Europa. De aceea moastele Sfintei Parascheva, numita in popor si Sfanta Vineri, considerata a fi de credinciosii ortodocsi ocrotitoarea Moldovei, sunt scoase in curtea mitropolitana pentru a putea fi cinstite de pelerini.

Incepand din 1996, la initiativa Patriarhului Daniel, pe vremea cand acesta era mitropolit al Moldovei si Bucovinei, cu prilejul hramului Cuvioasei Parascheva la Iasi au inceput sa fie aduse in pelerinaj si moastele altor sfinti.

Pana acum, la Mitropolia Moldovei si Bucovinei au fost aduse spre inchinare, printre altele, moastele Sfantului Apostol Andrei, moastele sfintilor Gheorghe, Ioan Casian, Dimitrie Izvoratorul de Mir, un fragment din Sfanta Cruce si Braul Maicii Domnului, moaste ale Sfantului Apostol Pavel, cele ale Sfantului Nectarie Taumaturgul. Majoritatea acestor moaste au fost aduse de la diverse manastiri de pe muntele Athos.

Anul acesta au fost aduse la Iasi, tot de pe muntele Athos, moastele mainii Sfintei Maria Magdalena si un fragment din lemnul Sfintei Cruci. Incepand de duminica seara pelerinii se pot inchina si la moastele Sf Ioan Gura de Aur, care sunt aduse de la Bucuresti.

Ziua de 14 octombrie reprezinta pentru intreaga Ortodoxie o sarbatoare prilejuita de hramul Sfintei Cuvioase Paraschiva. In aceasta perioada, mii de pelerini vin la Iasi din toate colturile tarii dar si din afara granitelor, ca sa o cinsteasca pe ocrotitoarea Moldovei. Pe 14 octombrie, cand se praznuieste Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiata pe un podium amplasat pe Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, in dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.