Administratia Nationala de Meteorologie a emis duminica o atentionare cod galben de ploi insemnate cantitativ, ninsori, intensificari ale vantului, polei si racire accentuata valabila pana luni seara in aproape toata tara.

Cod galben si cod portocaliu de ploiFoto: ANM

Potrivit meteorologilor, in intervalul mentionat, va ploua si se vor cumula cantitati de apa ce vor depasi local 25...30 l/mp, iar in nordul Olteniei si al Munteniei, in sudul Moldovei si Dobrogea izolat 50 l/mp.

In Carpatii Orientali va ninge si se va depune strat de zapada, dar temporar vor fi si precipitatii mixte si se va forma polei.

Precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare se vor semnala si in zonele montane inalte din restul tarii, dar si in nordul Moldovei si in estul Transilvaniei.

Vantul va avea intensificari cu viteze de 55...60 km/h, mai ales in regiunile sudice, iar in sudul Banatului, estul Munteniei si Dobrogea, precum si la munte, vor fi rafale de peste 70 km/h.

Procesul de racire se va accentua, vremea devenind deosebit de rece in toate regiunile, dar cu precadere in cele extracarpatice, precizeaza ANM.

Doua judete din nordul tarii, Suceava si Neamt, se afla sub atentionare cod portocaliu, incepand de duminica, ora 13:00, pana luni la ora 10:00.

In intervalul mentionat, in judetul Suceava si in zona de munte a judetului Neamt, stratul de zapada va depasi 10...15 cm, vor fi intensificari ale vantului de peste 70...80 km/h, viscolind temporar ninsoarea.