Administratia Nationala de Meteorologie a emis, vineri, o avertizare cod galben ce vizeaza ploi insemnate cantitativ, intensificari ale vantului, racire accentuata si chiar ninsori (in zonele montane), in acest weekend, valabila in aproape toate zonele tarii. Avertizarea intra in vigoare duminica, 11 octombrie, la ora 10:00, si este valabila pana luni, la ora 18:00. In intervalul mentionat vor fi precipitatii in toata tara, iar cantitatile de apa vor depasi 25 l/mp si izolat 50 l//mp, mai ales in jumatatea sudica si in zonele de munte. Vor fi ploi, dar in zona Carpatilor Orientali vor predomina ninsorile si se va depune strat de zapada. Precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare se vor semnala si in zonele montane inalte din restul tarii, in jumatatea de nord a Moldovei si trecator in estul si sud-estul Transilvaniei.

Cod galbenFoto: ANM

Vantul va avea intensificari in majoritatea regiunilor, depasind temporar 60...70 km/h, indeosebi in sud, sud-est si in zonele de munte.

Procesul de racire se va accentua, iar vremea va deveni deosebit de rece in toate regiunile, dar mai ales in cele extracarpatice.

O avertizare meteo cod galben este valabila si incepand de sambata, 10 octombrie, de la ora 16:00, pana duminica, 11 octombrie, la ora 10:00, in Banat, Oltenia si nordul Munteniei. In intervalul mentionat, ploile se vor intensifica si se vor extinde in jumatatea sudica a tarii si se vor cumula cantitati de apa de 20...25 l/mp si izolat, indeosebi in Muntii Banatului si in Carpatii Meridionali, peste 40...50 l/mp. La munte, la peste 1800 m, in cursul noptii de sambata spre duminica (10/11 octombrie), precipitatiile se vor transforma in lapovita si ninsoare.

Vantul se va intensifica in sud-vestul si sudul teritoriului, cu viteze la rafala de 50...55 km/h, iar in sudul Bantului si pe creste, va depasi temporar 70 km/h.