Daca Rusia continua sa incalce Tratatul privind fortele nucleare cu raza medie de actiune (INF), Statele Unite sunt gata sa ia masurile potrivite ca raspuns, iar acest lucru include reactie diplomatica, dar si un potential raspuns militar, a declarat, joi, asistentul secretarului de stat al SUA pentru controlul, verificarea si conformitatea armamentelor, Frank Rose, relateaza Agerpres.

Frank RoseFoto: Ambasada SUA

Oficialul american a mentionat, insa, ca SUA nu a luat inca o decizie privind implementarea unor asemenea optiuni, dar va face acest lucru dupa ce se va consulta cu aliatii NATO, inclusiv cu Romania. El a precizat ca Washingtonul ia in considerare si "potentiale masuri economice" pentru a impune Rusiei sa revina la respectarea tratatului.

"Nu vrem sa intram intr-un ciclu de actiune si reactiune cu Rusia, dar, in acelasi timp, nu vom sta pe margine daca Rusia continua sa incalce acest tratat foarte important", a declarat Rose, in cadrul unei dezbateri organizate la Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit acestuia, pozitia SUA este ca Tratatul INF a servit intereselor strategice ale Statelor Unite, Rusiei si ale aliatilor din NATO timp de peste 25 de ani, de aceea el trebuie pastrat pentru mentinerea stabilitatii in zona euro-atlantica.

"Obiectivul nostru este sa folosim diplomatia pentru a face Rusia sa revina la respectarea tratatului, dar, daca nu fac acest lucru, vom recurge la actiunile necesare pentru a ne asigura ca nu obtin niciun beneficiu militar din incalcarea sa", a adaugat Frank Rose.

Bogdan Aurescu s-a intalnit cu Frank Rose; ministrul a evocat importanta Parteneriatului Strategic Romania-SUA

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut joi o intrevedere cu asistentul secretarului de stat al SUA pentru controlul, verificarea si conformitatea armamentelor, Frank Rose, fost negociator al Acordului dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice.

Potrivit unui comunicat al MAE, citat de Agerpres, cei doi oficiali au evidentiat importanta proiectului bilateral, subsumat dimensiunii politico-militare si de securitate a Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA, de amplasare la Baza militara Deveselu a elementelor din cadrul etapei a II-a a Abordarii Adaptive in Etape a SUA privind apararea impotriva rachetelor balistice in Europa (US EPAA).

Aurescu a evocat importanta Parteneriatului Strategic Romania - SUA si a evidentiat importanta operationalizarii facilitatii de la Deveselu, subliniind ca Summit-ul NATO de la Varsovia trebuie sa marcheze un moment de referinta pentru progresul sistemului aliat de aparare impotriva rachetelor balistice.

Oficialul american a reconfirmat angajamentul SUA pentru implementarea deplina a acestui proiect strategic in calendarul stabilit, subliniind ca materializarea acestuia reprezinta "o contributie importanta la securitatea Romaniei, a SUA si la cea euro-atlantica".

Frank Rose a mai precizat ca, "prin operationalizarea facilitatii antiracheta din cadrul Bazei militare Deveselu, precum si prin cele patru nave tip Aegis, dislocate in Spania, va creste raza de acoperire si protectie in raport cu amenintarile balistice provenind din afara spatiului euro-atlantic".

De asemenea, Rose a confirmat faptul ca "finalizarea cu succes a negocierilor cu Iranul asupra dosarului nuclear nu influenteaza in niciun fel dezvoltarea apararii antiracheta, tinand cont ca programul balistic iranian continua sa reprezinte un risc".

Cei doi oficiali au reafirmat "natura exclusiv defensiva a sistemului" si au aratat ca utilizarea acestor capacitati se efectueaza in conformitate cu prevederile Cartei ONU si dreptul international, in scop de legitima aparare.

Ministrul roman a reiterat ca "orice amenintari cu folosirea fortei impotriva statelor care participa la sistemul de aparare impotriva rachetelor balistice sunt inacceptabile si contravin principiului fundamental de drept international al interzicerii folosirii fortei sau amenintarii cu folosirea acesteia".

Cu prilejul intalnirii, au mai fost discutate evolutiile situatiei de securitate de la Marea Neagra. Ministrul Aurescu a subliniat importanta mentinerii atentiei SUA asupra acestei regiuni pentru a maximiza oportunitatile de cooperare si reduce impactul factorilor de risc.

De asemenea, au mai fost abordate evolutiile din Siria si a fost subliniata cooperarea excelenta dintre cele doua tari pe linia controlului armamentelor.

Bogdan Aurescu a mentionat, de asemenea, rezultatele foarte bune ale intalnirii avute la New York cu asistentul secretarului de stat al SUA Victoria Nuland, precum si ale intrevederii de la Washington a presedintelui Romaniei cu vicepresedintele SUA, Joe Biden.

Au fost discutate si contactele preconizate pentru perioada urmatoare - reuniunea Task Force-ului pentru implementarea Declaratiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI, misiunea AMRO din luna noiembrie, vizita ministrului de Externe la Washington, mai informeaza MAE.