Guvernul a aprobat, miercuri, printr-o Hotarare, acordarea unui ajutor umanitar extern de urgenta, cu titlu gratuit, pentru Republica Serbia. Aceasta masura vine in urma cererii de asistenta formulate de catre autoritatile sarbe catre Comisia Europeana pentru Ajutor Umanitar si Protectie Civila (European Commission - Humanitarian Aid and Civil Protection - ECHO), in contextul actual al problemei migrantilor. Ajutorul umanitar, in valoare totala de 988,9 mii lei, se acorda in sprijinul populatiei refugiate si pentru gestionarea situatiei de criza din domeniul imigratiei.

Ajutorul consta in 500 de paturi pliante si saltele, 1000 de paturi si fete de perna, 2000 de cearsafuri si 2500 de saci de dormit.

Acest ajutor va fi asigurat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne ¬ Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale, fiind preluat de la unitatile teritoriale de catre reprezentantii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si predat la destinatie reprezentantilor Ministerului Afacerilor Externe.

Autoritatile romane, prin Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, intreprind demersurile necesare pentru rambursarea procentuala de catre Comisia Europeana a cheltuielilor de transport extern efectuate de Romania in vederea indeplinirii actiunii umanitare. Aceste cheltuieli nu depasesc suma de 22 mii lei.