Premierul Victor Ponta a anuntat ca la urmatoarea rectificare bugetara, Ministerul Sanatatii va primi suma necesara acoperirii daunelor materiale decise de instanta de judecata in cazul victimelor de la Maternitatea Giulesti. "Vom aloca la rectificarea bugetara banii necesari pentru Ministerul Sanatatii pentru a plati despagubirile stabilite de instanta pentru tragedia din 2010", a spus Ponta.

Secretarul de stat Alin Tucmeanu anuntase cu o zi in urma ca Ministerul Sanatatii va solicita Ministerului Finantelor Publice la rectificarea bugetara suma de patru milioane de euro. Tucmeanu a precizat ca procedura de executare silita a fost blocata si ca MS poate sa utilizeze masinile si mijloacele fixe fara niciun fel de probleme.

Anterior se anuntase ca Ministerul Sanatatii urmeaza sa fie executat silit intrucat nu a achitat daunele stabilite de instanta de judecata parintilor victimelor de la Maternitatea Giulesti, informeaza Agerpres.

Judecatorii i-au obligat, in solidar pe inculpatii Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sirbu", Florentina Cirstea, Gigel Oprea si Bogdan Marinescu, iar Maternitatea Giulesti in solidar cu partile responsabile Ministerul Sanatatii si Municipiul Bucuresti - prin primarul general, la plata mai multor sume de bani, totalizand 4.231.500 de euro.

Asistenta Florentina Cirstea, care era de serviciu, dar nu se afla in salonul de Terapie Intensiva nou-nascuti cand a izbucnit incendiul, a fost condamnata la doi ani si doua luni de inchisoare cu executare.

Fostul manager al maternitatii Bogdan Marinescu a fost condamnat la sase luni de inchisoare cu suspendare, iar electricianul Gigel Oprea la un an de inchisoare cu suspendare.

Incendiul a izbucnit in 16 august 2010, in jurul orei 18.30, in salonul de Terapie Intensiva nou-nascuti, din cadrul Sectiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrica si Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sarbu" - Maternitatea Giulesti.

Trei bebelusi au murit in incendiu, iar alti trei, in zilele urmatoare, din cauza complicatiilor. Cinci bebelusi, intre care doua perechi de gemeni, au fost salvati de medicii din Spitalul "Grigore Alexandrescu".