Un fost sef al Serviciului de Pasapoarte Dambovita este cercetat pentru falsificare de acte care permiteau unor migranti, in special congolezi, sa treaca fraudulos granita si sa aiba astfel acces pe teritoriul statelor membre UE, se arata intr-un comunicat DIICOT transmis marti si citat de Agerpres.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism- Biroul Teritorial Dambovita, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul SCCO Dambovita si BCCO Ploiesti, au efectuat, marti, patru perchezitii domiciliare pe raza judetului Dambovita in vederea documentarii activitatii infractionale a unor persoane cercetate pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de migranti, facilitarea sederii ilegale in Romania si fals intelectual.

"In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca incepand cu anul 2012, suspectii Raducanu Ionut-Ninel si Serban Dumitru (angajat in cadrul Serviciului de Evidenta a Populatiei Dambovita, fost sef al Serviciului de Pasapoarte Dambovita) au falsificat mai multe acte de identitate (carti de identitate, permise de conducere, pasapoarte, etc.) care permiteau migrantilor trecerea frauduloasa a frontierei de stat precum si accesul liber pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene", se arata in comunicatul DIICOT.

Conform sursei citate, cu ocazia perchezitiei efectuate la sediul Biroului Judetean pentru Administrarea Bazelor de Date privind Evidenta Populatiei Dambovita, au fost gasite si ridicate 700 de elemente de siguranta pentru carti de identitate, an de emisie 2008.

Suportul tehnic si informativ a fost asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii. Actiunea a beneficiat de sprijinul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Dambovita.

Primele informatii oficiale legate de acest caz au aparut pe 25 septembrie, cand DIICOT anunta ca s-a dispus retinerea pentru 24 de ore a trei persoane, Okombi Remy Fernand Oscar, Petrache Ion si Nicula Mihai Sandu, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de migranti, facilitarea sederii ilegale in Romania si fals intelectual. La acel moment DIICOT informa ca in cauza exista suspiciunea rezonabila ca incepand cu anul 2012, pe teritoriul Romaniei s-a constituit un grup infractional organizat coordonat de catre inculpatul Okombi Remy Fernand Oscar, cetatean congolez, grup ai carui membrii, cetateni romani si straini (de origine africana) au racolat, indrumat si calauzit persoane de cetatenie congoleza si de alte cetatenii pe ruta Congo - Coasta de Fildes - Uganda - Romania - statele vest europene (preponderent Franta si Belgia).

In comunicatul DIICOT din 25 septembrie se arata ca s-a retinut ca, intr-o prima faza, membrii grupului procedau la introducerea "aparent legala" a migrantilor in Romania prin obtinerea de vize emise de oficiile consulare si ambasadele Romaniei din zona Africii, in baza unor invitatii ale unor cetateni romani sau conationali stabiliti in Romania ori pentru participarea la diverse intruniri organizate pe teritoriul Romaniei.

Ulterior intrarii in Romania, migrantii erau cazati in diferite locatii din Bucuresti sau in zonele limitrofe, iar in perioada de sedere membrii grupului faceau demersurile necesare obtinerii documentelor de identitate romanesti falsificate care permiteau accesul liber pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene.

Dupa obtinerea documentelor de identitate romanesti, falsificate, membrii gruparii ar fi folosit doua modalitati de transport a migrantilor catre vestul Europei.

Astfel, o parte dintre migranti erau scosi din tara, in mod fraudulos, cu ajutorul unor documente false, prin frontiera de vest a tarii cu destinatia Franta si Belgia. Altor migranti, membrii grupului le achizitionau bilete de avion pentru a se intoarce in tarile de origine, cu escala in Franta. In aeroportul de escala, migrantii erau asteptati de catre alti membri ai grupului, care le puneau la dispozitie documente false necesare sederii pe teritoriul francez.