Vicepremierul Gabriel Oprea, insotit de ambasadorul Romaniei in SUA, George Cristian Maior, s-a intalnit luni cu procurorul general al SUA, Loretta Lynch, ocazie cu care s-a semnat Acordul dintre Romania si SUA privind intensificarea cooperarii in prevenirea si combaterea infractiunilor grave, necesar pentru indeplinirea conditiilor programului Visa Waiver, informeaza MAI.

Gabriel Oprea s-a intalnit cu procurorul general al SUA, Loretta LynchFoto: MAI

"In cadrul intalnirii au fost abordate teme importante privind dezvoltarea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI dintre Romania si SUA, componenta privind justitia si statul de drept fiind elemente esentiale ale acestuia", se scrie in comunicatul ministerului de interne.

"Prin incheierea acestui Acord, Romania indeplineste inca un criteriu tehnic necesar pentru indeplinirea conditiilor Programului Visa Waiver, in procesul de liberalizare a acordarii vizelor pentru cetatenii romani care calatoresc in Statele Unite ale Americii" a declarat vicepremierul Gabriel Oprea.

Acordul va reglementa, pe baze juridice, cooperarea, prevenirea, descoperirea si investigarea infractiunilor grave, a infractiunilor de terorism si asigurarea schimbului de informatii intre autoritatile cu atributii in acest domeniu din cele doua tari.

Potrivit sursei citate, procurorul general al SUA a apreciat parteneriatul deosebit dintre cele doua tari in domeniul justitiei, multumind vicepremierului Gabriel Oprea pentru implicarea sa in realizarea acestei cooperari, precum si pentru contributia sa la semnarea acestui acord important pentru Statele Unite ale Americii.