Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis marti ca declaratiile premierului Victor Ponta la adresa procurorului care s-a ocupat de dosarul "Turceni-Rovinari" au fost de natura sa aduca atingere independentei si prestigiului justitiei, informeaza Agerpres.

Victor Ponta l-a atacat pe Facebook pe procurorul ce l-a cercetatFoto: Hotnews

Astfel, CSM a decis apararea independentei justitiei dupa ce si-a insusit marti Raportul Inspectiei Judiciare care, in urma verificarilor, a constatat ca afirmatiile premierului au afectat independenta sistemului judiciar.

Consecinta concluziilor IJ este ca, prin afirmatiile facute de seful Guvernului, a fost subminata autoritatea sistemului judiciar.

Sesizarea IJ a fost facuta de CSM la solicitarea Adunarii Generale a procurorilor din DNA cu privire la afirmatiile facute de Victor Ponta pe o retea de socializare.

Premierul Ponta a scris: "(...) singura problema a tarii este obsesia unui procuror total neprofesionist in a se afirma in cariera inventand si imaginand fapte si situatii neadevarate din urma cu 10 ani!''.

Livia Stanciu: S-a realizat o subminare a autoritatii judecatoresti

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitiei (ICCJ), Livia Stanciu, a afirmat marti ca prin declaratiile premierului s-a realizat o subminare a autoritatii judecatoresti si au fost depasite limitele admisibile ale unui limbaj politic.

Ea a subliniat ca din punctul sau de vedere astfel de afirmatii au adus atingere atat independentei, prestigiului, credibilitatii justitiei si ca, desi nu s-a urmarit in mod direct, dar macar in mod indirect, s-a realizat o subminare a autoritatii judecatoresti.

"Astfel de afirmatii facute de catre un om politic de rang inalt si ma refer la premierul Romaniei, seful Guvernului Romaniei, este clar ca au depasit limitele admisibile ale unui limbaj politic. Prin astfel de afirmatii se poate induce opiniei publice o idee total falsa in sensul ca procurorii care instrumenteaza - si aici nu ma refer numai la procurorii DNA, ci la toti procurorii -, ar fi lipsiti de impartialitate, lipsiti de independenta. (...) S-a incercat de fapt acreditarea ideii ca in instrumentarea cauzelor penale procurorii isi desfasoara activitatea intr-un mod abuziv atata timp cat faci precizarea ca sunt fapte inventate. Sigur acest aspect, daca intr-adevar ar fi real, se poate verifica, iar verificarea o face doar instanta care este investita cu solutionarea cauzei respective pentru ca instanta este unica in masura sa verifice legalitatea si temeinicia rechizitoriului, deci a actului de trimitere in judecata a persoanei respective indiferent de functia pe care acea persoana o ocupa in stat", a afirmat Livia Stanciu dupa sedinta CSM.

Sefa ICCJ a adaugat ca nu i se pare normal, indiferent de nivelul ierarhic detinut in stat, sa se emita in spatiul public aparari care pot fi facute in cadrul procesual stabilit de lege, respectiv in sala de sedinta si nu in afara acesteia.