UPDATE Titus Corlatean a fost audiat patru ore de procurorii DNA, in dosarul Votul in Diaspora
Fostul ministru de Externe a precizat ca se va abtine de la declaratii "pana la solutia procurorilor", invocand procedurile in vigoare.
''Am venit, discut cu procurorii si vedem'', afirma, la intrarea in sediul DNA, fostul ministru de Externe, sustinand ca este citat in calitate de martor.
Intrebat daca este vorba despre dosarul ''Diaspora'', el a spus: ''Da''.
Dosarul privind probleme la votul din diaspora, la alegerile prezidentiale, a fost constituit initial pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica a Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), prin conexarea a sase dosare penale care au vizat plangeri legate de modul de desfasurare a scrutinului. Faptele sesizate in plangeri sunt abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu si impiedicarea exercitarii drepturilor electorale, potrivit agentiei Mediafax.
Directia Nationala Anticoruptie a cerut, in 2 decembrie 2014, dosarul de la PICCJ, intrucat DNA avea in lucru un alt dosar care vizeaza aceleasi fapte.
In 8 decembrie 2014, Autoritatea Electorala a transmis mai multe documente solicitate de DNA, intre acestea numarandu-se corespondenta intra si interinstitutionala privind votul din diaspora.
La ambele tururi ale alegerilor prezidentiale, din 2 si 16 noiembrie 2014, romanii din strainatate au iesit la vot in numar record, insa in mai multe capitale europene, cozile au fost uriase, iar mii de oameni nu au mai putut vota.
Problemele de votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe Titus Corlatean. Inlocuitorul lui, Teodor Melescanu, a facut apel, inaintea turului al doilea, ca romanii din diaspora sa vina la vot devreme, el mentionand ca daca declaratiile pe propria raspundere sunt completate din timp si daca cei sapte membri ai sectiei sunt prezenti, numarul celor care vor vota se va dubla.
Dupa scrutin, Melescanu si-a cerut scuze romanilor din diaspora care nu au putut vota si a declarat ca trebuie identificate solutii legislative pentru a asigura conditiile ca romanii sa-si exercite dreptul de vot oriunde s-ar afla in strainatate.
La doua zile dupa turul al doilea, si Melescanu a demisionat, el precizand ca face acest lucru pentru ca nu toti romanii din diaspora au putut vota si ca a luat aceasta decizie ca "om de onoare", "intr-o tara in care nimeni nu prea-si asuma responsabilitatile".
Teodor Melescanu a declarat ca singurul lucru pe care nu a reusit sa il realizeze a fost suplimentarea numarului sectiilor de votare, intrucat, desi a solicitat Biroului Electoral Central acest lucru, BEC "nu a putut oferi clarificarile necesare privind existenta unei solutii legale, in acest sens". Potrivit lui Melescanu, exista, in cazul modificarii numarului sectiilor de votare intre cele doua tururi de scrutin, riscul contestarii alegerilor.
Melescanu a mai spus ca solutia prelungirii programului de vot nu a putut fi pusa in aplicare, intrucat contravine prevederilor legale in vigoare, iar Biroul Electoral pentru Strainatate a atras atentia asupra acestui lucru, intr-o adresa, prin care se preciza ca inchiderea tuturor sectiilor se va face la ora 21.00.

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Înapoi la „dreptul forței”. Rusia și China pariază riscant pe declinul și neputința Americii de a le înfrunta
INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
"Another one bites the dust!"
Hai DNA!
DNA se plange ca nu are personal suficient ca sa atace mai multe dosare, insa stirea cu " diaspora " parca ii contrazice.
Nu spun ca si aceasta actiune nu este importanta, insa nu cred ca DNA ar trebui prin asta sa-i demonstreze loialitate acualului Presedinte...
E o parere...
Imi pare rau ca nu sunt naiv sa cred vrajeala cu "statul de drept". Sistemul securistoid basistoid a protejat clanul Basescu pana nu s-a mai putut.
http://www.realitatea.net/interceptarile-elenei-udrea-din-dosarul-alro-au-disparut_768333.html
Pana au cazut dovezile peste ei. Bica e la parnaie. Pentru Udrea balanta inclina cand spre vinovatie cand spre nevinovatie. Parerea mea ca va fi scapata. Mircea Basescu nu ar fi avut nici o problema daca nu apareau inregistrarile clanului Bercea.
Sincer sa fiu nici nu cred ca au articol de cod penal pentru ca au stat unii la coada la vot si nu au mai putut intra. Dar fac si ei scandal pentru imagine. Daca mai gasesc si o judecatoare gen Camelia Bogdan sau Lidia Stanciu vor si condamna pe cineva, fara dovezi, fara articol de cod penal, fara bun simt ... doar pentru ca pot.
Ma mir ca nu aresteaza toata majoritatea parlamentara ca nu vor sa voteze in Parlament "frauda prin corespondenta" ... asta, votul prin corespondenta. Pana la urma a fost o decizie politica. Un guvern, sa-i zicem guvernul Boc in 2009, decide ca nu are bani de mai multe sectii de votare. Prin urmare in 2009 voteaza un numar de romani din strainatate mult mai mic decat in 2014. In 2014, cand nu mai organizeaza alegerile PDL-ul, fac ciumpalacii din diaspora scandal, ca nah, au gasit motiv. In 2009 nu aveau motiv ca insemna sa ii injure pe ai lor cand se aflau la putere. Poate sa se dea DNA-ul de-a rostogolul ca nu are ce face. E o decizie politica si bine pa.
Jalnic mod de a lua puterea pentru PNL
Din pacate tot noi votam si in 2016 si tot in opozitie o sa stati inca 4 ani.
Cand va urma Legea VOTULUI prin CORESPONDENTA ca sa nu mai fie Romanii atacati cu gaze lacrimogene in timp ce vor sa depuna VOTUL inpotriva Mafiei Comuniste ?
Din motivele astea cred ca Parlamentul a ratat ocazia sa arate ca o institutie relevanta, iar opozitia a ratat si ea o oportunitate rarisima de a dovedi ca exista.
Pedeapsa pentru ticalosul asta ar trebui sa fie pus sa astepte langa un zid orele adunate pe care le-au pierdut romanii din diaspora ca sa voteze. Atat.